אוכל בריא: האם מיץ יכול להבטיח לרפא סרטן?
מיץ הרימונים הנמכר, Pom Wonderful, הורד לפני מספר ימים מהמדפים ברשתות השיווק בארצות הברית אחרי ששופט בבית המשפט הפדרלי קיבל את טענות הצרכנים, לפיהם החברה אשר מייצרת את המיץ ומוצרים אחרים המופקים מרימונים, מטעה את הציבור. זאת בשל העובדה שהיא מפרסמת כי למוצריה יש את היכולת לטפל, למנוע או להפחית את הסיכון למחלות לב, סרטן הערמונית ובעיות זיקפה.
עוד ב- Onlife
- ילדה בת 9 שינתה את מערך התזונה בכל בתי הספר
- 7 הפירות האקזוטיים שלא הכרתם
- האם אפשר להשמין בקיץ למרות המיתוס?
החלטה זו מצטרפת להחלטה נוספת אשר התקבלה בבית המשפט האמריקאי נגד חברת "נוטלה", גם שם פסק בית המשפט שהיצרן ייחס לממרח השוקולד המפורסם תכונות והשפעות שאינן נתמכות בנתונים מחקריים. בתביעה נטען כי נוטלה פירסמה כי ממרח השוקולד שלה בריא, בזמן שהממרח מכיל כמות נכבדת של שומן אשר הוכח על ידי מחקרים רבים כגורם משפיע להשמנה אצל ילדים.
בהסכם הפשרה שהושג, חויבה נוטלה לשלם כ 3 מיליון דולר לצרכנים בקליפורניה ובמדינות אחרות בארצות הברית, בשל אותו פרסום מוטעה. "בשנים האחרונות נוהגות חברות רבות לייחס למוצרים שלהם השפעות בריאותיות", אומרת סמדר בר-אור, דיאטנית קלינית המתמחת בהקניית הרגלי תזונה בריאים.
"מזון שמועשר בוויטמינים, שומנים בריאים, אומגה 3, סידן, חומצות אמינו ורכיבים בריאותיים כאלה ואחרים נתפסים על ידי הצרכנים כ "טובים" יותר. ולא פעם גם נמכרים טוב יותר" היא מוסיפה, "לצד דיון שמתקיים במדינות רבות בעולם בקשר לסוגיה זאת בישראל, ההנחיות של משרד הבריאות אוסרות לייחס למזון תכונות של ריפוי או מניעת מחלות".
משרד הבריאות לא בודק את נכונותם של המסרים
עינב שימרון-גרינבוים, דוברת משרד הבריאות, אומרת בתגובה לאירועים בארה"ב: "המוצרים בארץ נבדקים מהיבט בטיחותם ע"פ אמות מידה מקובלות בעולם עבור כל סוג של מוצרים. משרד הבריאות אינו בודק את נכונותם של המסרים הבריאותיים המפורסמים לגבי מוצרים כחלק מתהליך אישורם אלא רק בדיעבד, אם מתעורר חשש להטעיית הציבור".
היא מסבירה כי "מוצר יוסר בישראל מהמדפים רק כאשר יש חשש לפגיעה בבריאות הציבור כתוצאה מהשימוש בו. אם צרכן סבור כי הוטעה, הוא יכול לפנות למוקד המידע של משרד הבריאות".
על פי הודעת משרד הבריאות שיצאה בשנת 2002, אסור לייחס למזון סגולות בריאותיות. אולם לדברי הדוברת, אין ביכולת המשרד לאכוף את התקנה. "המצב כיום בשוק הוא שכל יצרן יכול ליחס לכל מוצר כיום, שנמכר בישראל, סגולות בריאותיות כאלה או אחרות", אומרת בר –אור, "אם אף אחד לא מתלונן, הוא יכול למכור".
לדברי בר –אור, "בערך, אחת לחודש, מפורסמת הודעה באתר משרד הבריאות על מוצר שהורד מהמדפים בעקבות בעיה בריאותית כזאת או אחרת. אבל זה לא קרה בגלל שהיצרן כתב שהוא בריא או מועיל למחלות מסוימות. בדרך כלל זה קורה בגלל בעיות במוצרים".
טיפים לצרכנות בריאה
בר–אור, נותנת טיפים לצרכן אשר מבקש לא ליפול במלכודות שיווקיות:
- הרגלי תזונה בריאים ופעילות גופנית הם הדרך לגוף בריא. אפשר לאכול ולשתות כל דבר, כל עוד אתם שומרים על הרגלי תזונה נכונים ולא מצפים שמוצר כזה או אחר יעשה קסמים.
- כותרות לפעמים מבלבלות- מזון מועשר לא תמיד עדיף. עודף של ויטמין C, עודף של ברזל, עודף של סידן הם רק דוגמאות לרכיבים תזונתיים שנחשבים בריאים, אולם כמות עודפת שלהם בגוף עלולה להוביל לעצירות, כאבי בטן, הקאות ולעתים נדירות אפילו לנזק באברים פנימיים.
- תוויות המזון שעל המזון בישראל לא תמיד מובנות לצרכן הישראלי. זה שכתוב שהמוצר דל סוכר, לא אומר שלא הוסיפו למוצר דבש או סוכר ענבים. אם חשוב לכם שהמוצר יהיה דל סוכר, בגלל בעיות בריאות, חפשו מוצר שתוית המזון מובנת לכם.
- מוצרי מזון הם לא תרופה, קחו את הכיתובים הבריאותיים שעל מוצרי המזון בערבון מוגבל.