עגבניה בהזמנה אישית: פוצח הגנום של העגבניות
לפני שבועיים כיכבה על השער של אחד מעיתוני המחקר הידועים בעולם, מגזין nature, לא תופעת טבע מהפנטת או עצמות חיה עתיקה שנתגלו במפתיע, כי אם לא אחרת מאשר עגבניה. השער פורסם לאחר שמדענים מארגנטינה, בלגיה, סין, צרפת, גרמניה, הודו, ישראל, איטליה, יפן, הולנד, דרום קוריאה, ספרד, בריטניה וארצות הברית חיפשו במשך 10 שנים את הרצף הגנטי של העגבניה, ופענחו אותו.
עוד ב- Onlife
"רצף הגנום של עגבניות מספק תובנות לגבי האבולוציה של פרי בשרני", אומר ג'ימס ג'יאוונוני, מדען מאוניברסיטת קורנל וממשרד החקלאות האמריקאי שלקח חלק במחקר, "עכשיו כשרצף הגנום ידוע יהיה קל יותר לחברות הזרעים לייצר זרעים שיתאמו לדרישה של הצרכנים, וייצרו פירות עמידים למחלות, מהירי הבשלה, בעלי צבע יפה, שורשים עמידים, איכויות תזונתיות ועוד".
הגנום של העגבנייה מורכב מ - 35,000 גנים המסודרים על 12 כרומוזומים. הפיצוח הזה הוא רק הראשון, עכשיו טוענים המדענים יהיה קל לפצח את הגנום של תותים, תפוחים, מלונים, בננות ופירות בשרניים רבים אחרים אשר חולקים מאפיינים דומים עם העגבניה.
הטעם הוא בריח
המחקר השני שפורסם כמה ימים קודם לכן בכתב העת current Biology, עסק גם הוא בעגבניה. 278 פרופילים כימיים של 152 דגימות של עגבניות במטרה לאבחן מה גורם לנו להעדיף עגבניה אחת על אחרת.
"הטעם של העגבניות תלוי בסוכרים, חומצות וכן שורה של חומרים המוגדרים כנדיפים בעלי ארומה פחותה", אומר החוקר הארי קליי, מאוניברסיטת פלורידה. צוות חוקרים בראשותו הגדיר כימיקלים חשובים המשפיעים על העדפותנו וגורמים לנו לאהוב סוג עגבניות מסוים על פני אחר.
מבחני טעימה, פאנל מומחים, דגימות ביולוגיות וכימיות וניתוח סטטיסטי מצאו כי לחומרים הנדיפים מהעגבניה יש את המשקל הגבוה ביותר להעדפות שלנו. כלומר, הטעם נקבע באמצעות הריח. "יש כימיקלים נדיפים שאינם קשורים לסוכרים שגורמים לדברים להריח כבעלי טעם מתוק", אומר קליי, "זה מעלה את האפשרות כי תכונה זו עשויה לגרום לנו לחוות מתיקות ללא קלוריות".
בריאות מהטבע
"איך שלא מסתכלים על העגבניה", אומרת יפעת שניר, דיאטנית קלינית, "מדובר בפרי (מבחינה בוטנית) בריא שמומלץ להכניס לתוך התפריט הבריא, המאוזן והיומיומי של כל אחד ואחת".
לדברי שניר, אחד המחקרים האחרונים חשף את ההשפעה האפשרית של עגבניה על מחלת הסרטן. המחקר שפרסמה אוניברסיטת קיימברידג' , מצא כי לליקופן שבעגבניה, פיגמנט טבעי שמקנה לעגבניה ולפירות וירקות אחרים את צבעם האדום, יש את היכולת להשפיע לטובה על תאים סרטניים.
במחקר נמצא נמצא שההשפעה קיימת גם כאשר העגבניות עברו תהליך של בישול. מחקרים נוספים שפורסמו בשנים האחרונות הצביעו על ההשפעה הטובה שיש לעגבניה על מחלות לב וכלי דם והפחתת רמות כולסטרול.
ומה בנוגע להשפעת עגבניה שהונדסה גנטית על גופנו בטווח הארוך? אי אפשר לדעת. מי שמבקש לעצמו פירות וירקות שלא עברו שינויים או התאמות כאלה או אחרות, יכול לרכוש מוצרים אורגניים, או פשוט לגדל בגינה. מזרעים אורגניים שלא עברו שינוי גנטי".