למרות הגבינה המבעבעת והמגש הלוהט המונח על שולחננו, המפיץ ריח מעורר תיאבון בכל הבית, צריכת הפיצות עולה דווקא בחודשי הקיץ. מזמינים משלוח, מחממים קפואות, מכינים לבד בבית, ואפילו פיצה על פיתה כבר נחשבת לארוחת ערב כיפית.

 

עוד ב- Onlife

 

הפיצות נחשבות בעיני כולנו כג'אנק פוד. האם אכן כך? מבחינה תזונתית אין שום הבדל בין טוסט מפיתה עם גבינה צהובה לבין משולש פיצה, כך שזו אמנם לא "ארוחת בריאות", אבל בטח שלא ג'אנק פוד .

 

היתרונות של הפיצה כארוחה, הם קודם כל השילוב של חלבונים, פחמימות ושומנים, בהרכב הרצוי לגוף. ואל נשכח את הליקופן, המצוי ברסק העגבניות, שהוא חומר שמונע מחלות כגון קטרקט וסרטן הערמונית, וגם את כמות הסידן הגדולה שיש בפיצה, מהגבינה הצהובה, המביאה אותה לרמות של סידן ממש כמו במוצרי חלב אחרים – 100-300 מ"ג סידן במנה אחת.

 

מאידך, אפשר בקלות למצוא בפיצה, כארוחה, חסרונות לא מעטים: כמו כמות גדולה של מלח (בערך שליש כפית מלח במשולש פיצה) וגם מעט מאוד סיבים תזונתיים וויטמינים. את המחסור בסיבים וויטמינים אפשר לפתור אם נוסיף לארוחת הפיצה גם סלט ירקות, אבל מה שאי אפשר לתקן בקלות זה שמדובר במאכל עתיר קלוריות.

בכמה קלוריות מדובר?

במשולש ממוצע של פיצה איכותית יש לפחות 400 קלוריות, ואפילו ילדים לא מסתפקים בפחות מ 2-3 משולשים, מה שאומר שארוחה כזו מכילה מעל 1000 קלוריות.

 

אם יש תוספות על הפיצה עולה כמות הקלוריות בהתאם (בין 30 ל- 100 קלוריות נוספות בכל משולש, תלוי באיזו תוספת מדובר, כאשר "גבינה כפולה" היא דווקא התוספת ה"משמינה" ביותר), בפיצה עם בצק עבה יש בדרך כלל יותר קלוריות, וכמובן שברשתות מסוימות (כמו סבארו) בהן הפיצה גדולה יותר, או שחותכים את המגש ל-6 משולשים במקום ל-8, החישוב יכול להגיע גם ל 800 קלוריות במשולש. ככה שמי שבדיאטה יכול לאכול רק משולש אחד, עדיף קטן, עם סלט ירקות כארוחת ערב.

 

דוגמה לתפריט דיאטטי

  • ארוחת בוקר: יוגורט 0% או חטיף בריאות לייט
  • ארוחת ביניים: כריך מלחם קל עם גבינה 5% / פסטרמה, וירקות
  • ארוחת צהריים: חזה עוף + שעועית ירוקה מבושלת ברסק עגבניות + סלט ירקות גדול
  • אחה"צ: קפה + עוגיה קטנה או פרי
  • ארוחת ערב:משולש פיצה + סלט ירקות גדול
  • נשנוש אחרי ארוחת ערב: ארטיק דיאט

 

פיצות קפואות מהירות הכנה

הפשרה העצומה בטעם ובאיכות לא מונעת מרבים להניח פיצה או שתיים במקפיא, למקרה חירום, והילדים – כך מסתבר – דווקא לא ממש מתלוננים. יש עדיפות כמובן לפיצות עם 3-4% שומן, ופחות לאלו עם -10% שומן, וכמובן שעדיף שזה יהיה שמן צמחי ולא מרגרינה. כדאי גם שהמוצר יכיל גבינה אמיתית, ולא מה שנקרא "תחליפי גבינה", וכמה שפחות חומרים משמרים.

 

בדקתי ודירגתי את המוצרים, על פי: אחוז השומן, רשימת הרכיבים, כמות הסידן, כמות הנתרן, ערך קלורי.

במקום הראשון:

  • פיצה מרגריטה ויליפוד
  • פיצה מרגריטה מגה

בהן יש אחוז השומן נמוך יותר, פחות מלח, ורשימת רכיבים יחסית יותר טבעית.

 

במקום השני:

  • ריבועים אישיים ומשולשים אישיים של זוגלובק
  • פיצה ביס "פיצריה"

בהן אחוז שומן קצת יותר גבוה, אבל הבצק אינו מכיל מרגרינה.

 

והפחות מומלצות:

  • פיצות של מעדנות
  • פיצות של שלושת האופים
  • פיצה מרגריטה זוגלובק

בהן אחוז השומן הגבוה ביותר, הן מכילות גם מרגרינה או שומן טראנס, יותר מלח, יותר חומרים משמרים, ולעיתים גם תחליפי גבינה בנוסף למוצרלה.

 

מבחינת הקלוריות אין הבדל גדול בין כל המוצרים, ולמרות שזה תמיד פחות מפיצות של פיצריות, כדאי לשים לב שלמשל בריבוע קטן של חטיף פיצה ביס אישי יש 60-70 קלוריות, שזה כמו ב-2 פרוסות לחם קל.

 

הפיצות של הפיצריות: מי הכי טובה

בדרך כלל הערך התזונתי יהיה גבוה יותר בבצק דק במקום עבה, והתוספות היותר בריאות הן  זיתים או פלפל אדום. הזיתים מכילים חומצות שומן איכותיות, והפלפל האדום הוא הירק העשיר ביותר בוויטמין C מבין כל הירקות, מה שאומר שגם אם בחימום הפיצה נהרס חלק מהוויטמין –עדיין נשארת כמות גדולה מאוד של ויטמין C .

 

היתרון של צירוף ויטמין C  בארוחה כזו, הוא שויטמין זה עוזר לספיגת הסידן שנמצא בגבינה הצהובה, כך שכמות הסידן הנספגת לגוף גבוהה יותר, וגם – שוויטמיןC  הוא נוגד חמצון שעוזר לגוף להתמודד עם סכנות השומן הרווי, גם הוא נמצא בפיצה.

 

הגיע הזמן שגם רשתות הפיצה יוסיפו את הערכים התזונתיים, הקלוריות ואחוז השומן על כל מגש פיצה, כמו שעושים מזמן ברוב רשתות הבורגרים ומזונות מהירים אחרים. ככה נוכל לדעת בדיוק מה אנחנו אוכלים ומה עדיף.