דיאטה או תזונה נכונה: הדיאטות שמסכנות את החיים שלכם
תוצאותיו של מחקר שנמשך 25 שנה בצפון שבדיה פורסמו לאחרונה בירחון התזונה, Nutrition Journal הראו כי שינוי תזונתי ( למשל, דיאטה) לא נכון מסכן חיים.
עוד ב- Onlife
- האיש שעשה אוכל אלוהי. פיליס גלזר נפרדת מהשף חנוך בר שלום
- המשחק שילמד אתכם גם לאכול נכון וגם להרוויח כסף
- איך פיצה הופכת להיות חלק מארוחה בריאה
כ- 140,000 איש ואישה לקחו חלק במחקר, שהחל עוד ב- 1970, כאשר הבחינו השוודים ששכיחות מחלות הלב וכלי הדם גבוה בצפון מאשר בכל מקום אחר במדינה. בעקבות הממצאים הוקם צוות התערבות ונבנתה תוכנית תזונתית אשר כללה תיוג מזון, מידע על תזונה בריאה, סדנאות בישול, ייעוץ תזונתי ובריאותי ובדיקות בריאותיות.
המחקר, אשר התחיל כהתערבות ממשלתית מקיפה בעקבות נתוני שומן מרקעי שחקים, קיבל תפנית מפתיעה כאשר דיאטת אטקינס, דיאטה דלת פחמימות ועשירה בשומן אשר קיבלה מעמד מיוחד בתקשורת העולמית כבשה את משתתפי המחקר. המחקר הראה שבמקום להמשיך במגמת שיפור מדדי הכולסטרול וה- BMI נצפתה החמרה, חמורה יותר מזו שהייתה כאשר המחקר החל.
עד - 1992 צריכת השומן בקרב הגברים שלקחו חלק בתוכנית ירדה ב 3% ואצל הנשים ב 4%. נתונים אלה נשמרו במשך יותר מעשר שנים אולם אז צריכת השומן התחילה לעלות בעקבות אותה דיאטת אטקינס שכבשה את העולם. הדיאטה כללה אכילה של כמויות גדולות של בשר ושומן ומנגד אי אכילת פחמימות. בעקבות השינוי התזונתי נצפתה עלייה ברמת הכולסטרול לרמות שהיו גבוהות יותר ממה שנמדד לפני תחילת המחקר.
פרופ אינגרנד יוהנסון, שהוביל את המחקר מאוניברסיטת גטבורג, אמר כי "הקשר בין תזונה ובריאות מורכב. הקשר כולל בחובו את היחסים שבין מרכיבי מזון מסוימים, אינטראקציות בין מרכיבי מזון אלו, ויחסי הגומלין עם גורמים גנטיים לבין הצרכים האישיים".
כך שבעוד שדיאטות החורטות על דגלן שינוי תזונתי של פחמימות או דיאטות עתירות שומן עשויות לגרום לאיבוד משקל בטווח הקצר, תוצאות המחקר הוכיח כי בטווח הארוך מדובר בהפסד בריאותי שכן יש השפעה משמעותית על הסיכון למחלות לב וכלי דם".
הדיאטות הגרועות ביותר
הילה לאור, דיאטנית קלינית, מסבירה: "בעבר כבר שמענו לא פעם על אנשים שהגיעו במצבים מסכני חיים לבתי החולים בעקבות דיאטות כאלה ואחרות, מצבים של תת תזונה, פגיעות חמורות באברים פנימיים, איבוד הכרה ועוד".
"דיאטה לא מאוזנת פוגעת בגוף", מוסיפה עינת שגיא, מדריכה לתזונה נכונה והרזיה בריאה, היא בדרך כלל מונעת מהגוף רכיב כלשהו, מה שעלול לגרום, בסופו של דבר, לחוסר איזון בגוף וחסרים תזונתיים.
כ"ך למשל, אפשר לראות מצבים של פגיעה בכליות כתוצאה מעודף חלבונים, פגיעה במאזן חומציות נוזלי הגוף וכתוצאה פגיעה בתהליכים ביולוגיים בסיסיים ביותר שמתרחשים בגוף או מחלות שונות כתוצאה ממחסור ברכיבי תזונה, כמו לדוגמא, מחסור ברזל שמוביל לאנמיה, או חסר באשלגן ונתרן שעלול לפגוע בשרירים וביניהם שריר הלב".
שגיא מוסיפה כי דיאטה לא מאוזנת גורמת לתוצאה הפוכה ממה שמקווים לה. "היא גורמת לגוף להאט את חילוף החומרים ובסופו של דבר להשמנה, במקום לירידה במשקל".
"יש מגוון טרנדים של דיאטות שעשויות לגרום לנזק בריאותי", מסבירה לאור, "כך למשל דיאטות המרק השונות, הידועות ביותר הן מרקי הכרוב או העוף. בשיגרה תזונתית כזאת עשויים אומנם לאבד משקל בטווח הקצר אולם יש סבירות גבוהה לחזרה למשקל גבוה יותר ובנוסף עלול להיגרם נזק בריאותי לגוף בהמשך התהליך שכן נמנעים ממנו מינרלים, חומצות אמינו וויטמינים חיוניים אשר חיוניים לתפקוד מערכות הגוף השונות.
אחת מהדיאטות המסוכנות היא דיאטת מזון תינוקות, שקיבלה פרסום בעקבות נבחרת כוכבות קולנוע אשר עשו בה שימוש, כמו גווינת פאלטרו, קיית הדסון ועוד. על פי כללי הדיאטה יש לאכול 14 צנצנות מזון לתינוקות ליום ולקנח בארוחת ערב אמיתית, אין ספק, שאיבוד המשקל יהיה מהיר שכן מזון לתינוקות, כשמו מותאם לתינוקות ולא לאדם בוגר שזקוק לחומרים מזינים תואמים לשיגרת חייו, השונה מין הסתם משגרת חייו של תינוק.
ולאחרונה שמענו רבות גם על דיאטת HCG, אותו הורמון שמאפשר שריפת שומן. אולם עדויות רבות כבר נשמעו על בעיות בריאותיות מסכנות חיים בעקבות החשיפה לאותו הורמון".
משינוי תזונתי רצוי למסוכן
אז איך נדע שהשינוי התזונתי שעשינו הפך מרצוי למסוכן? לאור נותנת חמש סימני אזהרה בולטים שמהם לא כדי להתעלם.
1. הרגשת חולשה. דיאטות רבות מגבילות את צריכת הפחמימות שלהן תפקיד מרכזי בשימור וסיפוק אנרגיה. כאשר המאגר שלנו בגוף מצטמצם סביר להניח שנחוש בחולשה. "דיאטה דלה בפחמימות", מוסיפה שגיא, "עלולה לגרום לפגיעה במוח, בשרירים, במערכת העצבים ועוד. הפחמימות מספקות את האנרגיה לגוף ברמת התאים ולכן דרושות מאוד לתפקוד תקין שלו. מעבר לזה, יש רכיבים שמגיעים רק מפחמימות ולא נמצאים במזונות מהחי כמו סיבים תזונתיים לדוגמא".
2. נשירת שיער, מחסור בחלבון עלול לגרום לשיער שביר ולנשירה. החלבון שדרוש לתיפקוד התאים כמו גם ויטמין B12, ברזל ואבץ אשר מסייעים לאספקת כל הנדרש לקרקפת ולזקיקי השיער. דיאטות רבות מצמצמות את צריכת החלבונים ופוגעות בחשיפה לברזל וויטמנים ומינרלים חשובים אחרים.
3. קושי בריכוז. דיאטות רבות מצמצמות את כמות הוויטמינים והמינרלים אשר מגיעים לגוף. חוסר בברזל, חומצה פולית, קבוצת ויטמני B עלולים לגרום לפגיעה בתפקוד המוח.
4. עור יבש. העור שלנו הוא הראי של גופנו, עור יבש, מתקלף, אדום הם רק סימנים למחסור ולמצוקה. חוסר בחומצות אמינו, חומצות שומן חיוניות אשר משמשות לבניית התאים ובעלות תפקיד משמעותי וחשוב, דיאטה שמגבילה או עוצרת את החשיפה לאותם מרכיבים חיוניים תפגע בתפקודו התקין של הגוף.
5. לא יורדים במשקל. אנחנו כל כך מתאמצים, משתדלים, אבל לא יורדים במשקל. זה לא סתם, הגוף שמזהה את המצוקה ואת ההגבלה החדה מתחיל לשרוף פחות קלוריות ואז יש תחושה שהדיאטה נכשלה. מסקנה, כדי לרזות, צריך לאכול – אבל נכון.