ביתלחם טילהון אלמו בת ה – 32 נולדה וגדלה בזנבוורק שבאתיופיה, אזור כפרי ומוכה אבטלה לא רחוק מאדיס אבבה. אלמו, מנהלת חשבונות בהשכלתה, הבינה כי בקרב הקהילה שלה חיים בעלי מלאכה מוכשרים שאין להם עבודה, והחליטה למצוא דרך לתרגם את הכישורים האלה לפרנסה עבור אותם אנשים, ובהמשך הדרך ל"שפע עבור כולם".

 

עוד ב Onlife:

 

 

מיוזמה קטנה לחברה שמגלגלת מיליונים

בשנת 2004, גייסה אלמו הון התחלתי מבעלה ומשפחתה הקרובה, והקימה בפחות מ – 10,000 דולר את סולרבלס ((SoleRebels, חברה המייצרת נעליים אקולוגיות מחומרים ממוחזרים או טבעיים(צמיגים ישנים, סיבים טבעיים ובדים עבודת יד), שכולם מיוצרים על ידי חברי הקהילה. "הרעיון היה לבנות מותג משלנו כאן, באופן מקומי, ואז לייצא אותו. זה המודל שאנחנו עובדים לפיו", מסבירה ביתלחם אלמו. היום מדובר באחת מחברות ההנעלה המזוהות ביותר באפריקה, ואחד העסקים המצליחים ביותר באתיופיה. "יוזמה ברמה בינלאומית", כפי שכינה אותו מגזין פורבס האמריקאי.

 

במפעל של ביתלחם אלמו עובדים היום 75 אנשים, כשאת כולם היא מצאה בתוך הקהילה שלה. היא עובדת עם כ – 200 ספקים מקומיים ומוכרת את מוצריה ב – 55 מדינות, גם באמצעות יבואנים פרטיים וגם אונליין.

 

ב – 2011 נבחרה ביתלחם אלמו כמנהיגה עולמית צעירה על ידי הפורום הכלכלי העולמי בשווייץ, והחברה שלה זכתה בפרס יזמות בקניה. בתחילת 2012 היא נבחרה על ידי מגזין פורבס כאחת הנשים המצליחות באפריקה. לפני מספר שבועות קיבלה אלמו את פרס היזמית החברתית של השנה בפורום הכלכלי העולמי על אפריקה, שהתקיים השנה באתיופיה. מכיוון שלרשימות כאלה יש קריטריונים כלכליים שהחברות אמורות לעמוד בהן, אפשר לומר בוודאות שהמחזור של סולרבלס עולה על מיליון דולר. הגישה של ביתלחם אלמו הביאה לה לא רק פרנסה, אלא גם הכרה על ידי הארגון העולמי לסחר הוגן, והחברה שלה היא הראשונה מסוגה לקבל את חותמת הארגון.

 

אלמו במחנה למנהיגות נשים של חיל השלום באתיופיה (צילום מסך מתוך הבלוג של ביתלחם אלמו)

 

 

המורדים האתיופים נגד השתלטות המערב

"אנחנו עובדים קשה ומנסים להרחיב את המפעל" אמרה אלמו בראיון ל BBCכרגע היא מתכננת לבנות מפעל גדול יותר, בו היא מקווה להעסיק כ – 300 אנשים. "הדרישה קיימת. עכשיו זה בידיים שלנו, לקחת את היתרון הזה ולגרום לזה לקרות", הוסיפה. 

 

כיאה לחברה שהקימה יזמית עם חזון חברתי ולא סתם רצון להתעשר, סולרבלס הוא מותג עם אג'נדה ותוכן, וגם לשם SoleRebels יש משמעות חשובה. הצהרת הכוונות הרשמית היא שהנעליים של סולרבלס משלבות את התרבות האתיופית עם תרבות המערב. בפועל, כל נעלי המותג הם סוג של עיצוב מחדש, שידרוג והתאמה של "סלייט" ו"ברבסו", נעליים אתיופיות מוכרות, בעלות סוליה שעשויה מצמיג. הנעליים האלה מזוהות בעיקר עם המורדים האתיופים אשר לחמו בנחישות נגד ניסיונות השתלטות מערביים.

 

בסחר הוגן, היצרנים האמיתיים הם המרוויחים

השילוב של אג'נדה חברתית עם אג'נדה סביבתית הוליד מותג יוצא דופן. בניגוד למה שהורגלנו לחשוב, סולרבלס הוא מפעל שמצליח לייצר עבודה למאות אנשים, לשמור על סחר הוגן, לשמור על הסביבה ולהרוויח הרבה מאד כסף.

 

חברות רבות שמעוניינות לרכוש את הנעליים של סולרבלס לא מצליחות להבין באמת מה משמעותו של סחר הוגן, ומצפות לקנות את המוצרים במחיר זול במיוחד. "את זה אני לא מבינה", אומרת ביתלחם אלמו. "המשמעות של סחר הוגן היא לשלם סכום כסף ראוי ליצרן, לא בשביל שאני ארוויח המון כסף, אלא היצרן, שהוא למעשה האנשים שעושים את העבודה הממשית וזקוקים לכסף הזה". נכון להיום, העובדים של סולרבלס מרוויחים משכורת גבוהה פי ארבע מהמשכורת הממוצעת באתיופיה.

 

בזכות הפרויקט הייחודי שלה, ביתלחם אלמו נחשבת היום לאחת היזמיות המוכרות והמצליחות באפריקה כולה, עטורת תארים ופרסים של קהילת העסקים והיזמות בעולם. "אני לא ישנה מספיק, אבל אני באמת נהנית ממה שאני עושה", אומרת היזמית. "אני יודעת שניהול עסק זה לא קל ותמיד קיים איום, תמיד יש סיכון שלוקחים, אבל אני אוהבת את זה". הייתכן שאפשר להשיג את כל מה שהשיגה אלמו, וגם לשמור על האג'נדות החברתיות והסביבתיות שלך? האם אפשר להתעשר מבלי למכור את נשמתך לשטן? מסתבר שכן.

 

 

________________________________________________________

עוד לא הצטרפת לפורום נשים ועסקים של Onlife? הכנסי לפורום ופתחי אתר עסקי משלך בחינם