פריז: השוקולה הכי טעים בעולם
CHOCOLAT CHAUD או בעברית שוקו חם, הוא מוסד קולינרי צרפתי עתיק יומין. כמעט כמו שאנחנו מקדשים את הקפה, מקדשים הצרפתים את השוקולה, גם בימי הקיץ החמימים. בתי קפה נמדדים על פי איכות השוקו שהם מגישים, ויטרינה שלמה מוקדשת לנושא במוזיאון השוקולד שבפריס ועיתון ה"פיגרו" אף הגדיל עשות והוציא גיליון מיוחד ובו אייטם מרכזי המביא את דירוג השוקולה שו הטוב ביותר בפריס, על פי מבקרי הפיגרו.
העיר מלאה במקומות בהם ניתן למצוא את המשקה המנחם, אך החוכמה היא לאתר את אלו בהם השוקולה נרקח על פי מתכון מיוחד, לא על בסיס אבקה, עשיר, מהביל, לא כבד מדי, משקה אלים. אמליץ לכם רק על מספר מקומות מתוך אלו החביבים עלי, משום שהרשימה המלאה ארוכה מאוד.
את השוקולטרי פטיסרי של ז'אק ז'נין לא תמצאו אם לא תגיעו אליה במיוחד. ז'נין לא בחר מיקום מרכזי מאוד, וליד חלון הראווה שלו לא עוברים אלפי תיירים ביום. מי שמגיע אל המתחם שלו, שנראה כמו חנות של מותג יוקרה שעוצבה בסגנון הפאנג שווי, לא בטוח שיבחין מהרחוב כי הוא חולף ליד אחת משכיות החמדה המדהימות ביותר בתחום השוקולד.
השוקולטרי של ז'נין, היא בעצם אולם המכיל שוקולטרי ופטיסרי, ובנוסף מעין בית קפה לטעימות ובו שולחנות בודדים המפוזרים להם בחלל יחסית גדול. כל שולחן והאופי שלו, חלק מהשולחנות מעוצבים כמו סלונים קטנים ומעניקים הרגשת נוחות מדהימה. את יצירות האומנות שלו מכין ג'נין ב"לבוראטוואר", כלומר במעבדה שלו, שנמצאת בסטודיו שבקומה השנייה של המתחם.
בתפריט של ז'נין מגוון קינוחים איכותיים ביותר, שלטובת הכנתם נעשה שימוש בחומרי גלם משובחים, והדבר ניכר בכל ביס וביס. השוקולה שו של ז'נין מוגש בקומקום לבן בעל קו עיצובי נקי, כמו כל הכלים המינימליסטיים שבהם משתמש המומחה. כבר עם מזיגת השוקולה לספל, חשים שני דברים חשובים מאוד. האחד, הטמפרטורה של המשקה COMME IL FAUT, ובעברית כמו שצריך, מהביל. בנוסף, סמיכות המשקה מדויקת ונכונה.
השוקולה לא מתוק מדי, ויש שיגידו שאף מעט מריר לאור השימוש בשוקולד מריר משובח. כשביקרתי במעבדה של ז'נין, ראיתי כיצד מתבשל לו השוקולה בסיר נחושת כבד, לאט לאט, מקבל יחס אישי ופיקוח צמוד. לדעתי, מדובר בשוקולה שו הטוב ביותר בפריס.
השוקולה שו הראשון שטעמתי בפריס היה זה של אנג'לינה. אומרים שתמיד זוכרים את הפעם הראשונה, אמירה זו נכונה גם ביחס לשוקולה בעיר האורות. אנג'לינה הוא בית קפה מסעדה השוכן ברחוב ריבולי בחלקו היוקרתי, מוסד פריסאי ידוע, קיים מאז שנת 1903. את המקום פוקדים תיירים רבים, אבל גם ותיקי הפריסאים יושבים בו ומתרפקים על זכרונות העבר.
השוקולה של אנג'לינה מוגש בקנקן קטן, לצידו קרם שאנטיי (קצפת עדינה מאוד) וקנקן מים. מדובר במשקה סמיך יחסית, מתוק ושוקולדי מאוד. לדעתי, מדובר באחד השוקולה שו הטובים ביותר בפריס.
השוקולה של אנג'לינה תפור על חובבי המתוק ומתאים בעיקר לאלו ששמנת ושוקולד לא מכבידים עליהם יותר מדי. אם אתם אמיצים, תזמינו עם השוקולה גם את אחד הקינוחים המוכרים של אנג'לינה. מפורסמת מאוד עוגת ה"מון בלאן", עשויה מרנג, קצפת וקרם ערמונים. לטעמי העוגה מתוקה מדי והשילוב שלה עם השוקולה הוא מנת יתר של סוכר. ממליצה להסתפק במשקה ולהמשיך הלאה לסיור מהנה בגני טוילרי הסמוכים.
על LA JACOBINE המליצה לי מ', שליחה של הסוכנות היהודית בפריס, שהחליטה לתרום מידע למסע שלי ובמספר הזדמנויות שרבבה את השם של המקום, הנמצא בפסאז' היוצא מבולבר סאן ז'רמן. המקום מקסים, מעוצב בסגנון כפרי וחמים, הרבה עץ וצבעי חום ואדמה. המלצר החביב הושיב אותי באחד השולחנות והסכים להגיש לי רק שוקולה, למרות שהייתה זו שעת ארוחת הצהריים. האווירה במקום מאוד רגועה, והעובדה כי לא מדובר במקום גדול יוצרת אינטימיות נעימה.
לה ז'אקובין הוא בעצם בית קפה, או בצרפתית SALON DE THE, וגם מסעדה. כלומר, ניתן למצוא תפריט מלא של מנות פתיחה, סלטים, קרפים, אומלטים, מנות עיקריות וכן ניתן לשבת רק כדי לשתות שוקולה או קפה, להתענג על קינוח ביתי או להתפנק בבראנצ' עשיר של יום ראשון.
השוקולה מוגש בכוס מאג מאסיבית וכבר במבט ראשון, ניכר כי צבעו חום כהה מאוד, מה שמעיד על ריכוז גבוה של שוקולד מריר, או על נוכחות של קקאו כהה מאוד. מדובר באחד מהשוקולה שו הכי סמיכים שטעמתי עד כה. לא מדובר בשוקולטה שמרקמה הנו כשל המעדן עליו כולנו גדלנו, אבל עדיין, בהשוואה לשוקולה שו אחרים בעיר האורות, מדובר באחד הסמיכים. טעמו של השוקולה משובח, ולרגע הרגשתי שאני שותה גנאש שוקולד (מונח מעולם הפטיסרי, המתייחס לתערובת של שמנת שהורתחה והומס בה שוקולד). למרות הסמיכות וריכוז השוקולד, הרי שהשוקולה לא מתוק מדי, ככל הנראה לאור שימוש בשוקולד מריר איכותי. מתאים לאוהבי השוקולה הכבד והסמיך מאוד.
זאן פול הבין ? JEAN PAUL HEVIN
בכל שנה, מתקיים בפריס סלון השוקולד הבינלאומי. במהלך אחד הסלונים האחרונים (2010), הוציא עיתון "הפיגרו" מוסף מיוחד שהוקדש לחומר הגלם המתוק בעולם. אחד הנושאים המיוחדים שהופיעו במוסף הוא דירוג השוקולה שו הפריסאי הטוב ביותר של ה"פיגרוסקופ".
את המקום הראשון קטף ז'אן פול הבין, שוקולטייר מהטובים שפגשתי, הידוע בתוצרת המשובחת שלו. החלטתי להקשיב לרחשי הפה של דוגמי ה"פיגרוסקופ" ושמתי פעמיי אל עבר בר השוקולד של ז'אן פול הבין. האמת היא שלא ממש ידעתי למה לצפות, אבל מתוך הפרטים שדליתי מהכתבה שפורסמה עמו במגזין לאור זכייתו, הבנתי שמדובר בשוקולה שו שונה ממה שאני מכירה. לא עוד מתיקות וקרמיות, אלא טעם שקרוב יותר לקקאו המקורי והטהור, ללא שומן וללא סוכרים, ללא אבקות משפרות טעם וללא מייצבים ומסמיכים. טעם של קקאו נטו.
מדובר במשקה איכותי ביותר, טעם השוקולד מודגש, הקקאו והמרירות העוקצת של הפולים מביאים את תמצית משקה האלים של האצטקים. אצל הבין ניתן למצוא, בנוסף לשוקולה שו הקלאסי, גם שוקולה בטעמים שונים המוגש על פי שעות היום, בכל שעה מוצע שוקולה בטעם אחר. שוקו חם עם צ'ילי ובננה, שוקו עם גזר, עם רוטב פטל או עם תה ירוק. כשמדברים על שוקולה שו, אי אפשר להתעלם מהציפייה לקבל משקה מנחם, מהביל ומתוק שיכול להמתיק יום סגרירי ואפור בפריס. לדעתי השוקולה של הבין לא עונה על ציפייה זו והוא מתאים יותר לחובבי שוקולד מריר שאוהבים את השוקולה שלהם כמעט נטול מתיקות, קרוב יותר לטעם המקורי של הקקאו.
השעה הגורמנדית - L'HEURE GOURMANDE
דלת רחבה המובילה לתוך פסאז' דופין, לא מסגירה את בית הקפה הייחודי L'HEURE GOURMANDE השוכן בתוך פסאז' המגורים. כמה שולחנות קטנים מחוץ לקפה, ומספר מקומות בתוכו. על שולחן קטן בחלק הפנימי מונחות מספר עוגות באפייה ביתית- עוגות גבינה מיוחדות, קרמבל פירות יער, עוגת שוקולד בחושה והכל ב"לוק" ביתי ולא מהוקצע.
בית הקפה המיוחד הזה, מתאים ממש לשעה גורמנדית פריסאית אמיתית. את המקום פוקדים לרוב מקומיים שמכירים את פינת החמד הזו, מי שלא מודע, כלל לא יכנס אל פסאז' המגורים. האווירה קסומה, אי של שקט בתוך האזור הסואן של רחוב בוסי ובולבארד סאנט ז'רמן.
השוקולה שו של "השעה הגורמנדית" שונה מכל אלו שטעמתי עד כה. ראשית, צורת ההגשה שונה לגמרי ? ברוב בתי הקפה בפריס, מוגש השוקולה בקנקן ולידו כוס קטנה אותה ממלאים באופן עצמאי. כאן, מגיעה לשולחן כוס מאג גדולה, ובהמשך מביאה המלצרית כלי מיוחד שבו באופן מסורתי מכינים את השוקולה. מהכלי המיוחד, נמזג לכוס שוקולה מהביל. השוקולה סמיך, כבד, אך עם זאת לא מתוק מדי ובעל ארומה של מרירות הקקאו האמיתי. השוקולה של "השעה הגורמנדית" מתאים לאוהבים את משקה האלים כבד וממלא, מתאים מאוד ליום חורפי וקר.
לבלוג המתוקים הפריסאיים של שרון היינריך
לפוסטים נוספים על מקומות בעולם:
5 המקומות הכי רומנטיים בניו יורק שאתם לא מכירים
5 בתי הקפה הכי שווים בכל טורונטו
פריז דרך הלשון: הפטיסרי והשוקולטרי הכי טובים בפריז
סוד שמור: החופים הכי יפים בתאילנד
לבלות בלונדון בחינם: תרבות, אוכל ובילוי עם הילדים
חנויות הוינטג' הכי שוות בברלין ? הוט קוטור במחירי זארה
המקומות הכי שווים בברצלונה: לא לתיירים בלבד
הסודות של אמסטרדם: הבילויים, הקניות והגראס שמותר להביא הביתה
לוס אנג'לס למתקדמים: השווקים, האופנה והאוכל
מנהטן החדשה: תכירו את שכונת וויליאמסבורג