אנחנו רגילים לדבר במונחים של "אוכל בריא", שניצב בגאון מול "אוכל משמין", ו"אוכל מזיק". אבל יש מושג שאנחנו לא מרבים להשתמש בו – "אוכל פונקציונלי". נכון, לכל מזון שאנחנו מכניסים לפה יש השפעה ותרומה כזו או אחרת לגוף, אבל בשלושת העשורים האחרונים התפתח שיח תזונתי המגדיר סוגי מזון כפונקציונליים יותר.

 

ההגדרה של מזון פונקציונלי היא מזון שימושי, שבנוסף למרכיביו התזונתיים הבסיסיים כמו פחמימות, שומנים, סוכרים, ויטמינים ומינרלים שיש בכל המאכלים – יש לו השפעה בריאותית נוספת. הגדילה ממשלת יפן לעשות, כשהייתה בין הראשונות בשנות ה-80 לקבוע תווית רשמית של המדינה על סוגי מזון שונים, המסווגים אותם כפונקציונליים.

 

עוד ב-Onlife:

 

בישראל ובארצות הברית, אסור עדיין לאפיין ולייחס תכונות כאלה למזון – אבל אנחנו עדיין יכולים לאמץ אותו לתפריט, וליהנות מהיתרונות. "אני מאמינה שנושא התזונה הפונקציונלית ילך ויתפתח יד ביד בשנים הבאות לצד הרפואה, כשכבר היום יש מצבים רפואיים שאפשר לטפל בהם על ידי תזונה בלבד בלי שום טיפול רפואי", מסבירה רחל גרנות, יועצת תזונה ומרכזת סדנאות לתזונה בהרצליה מדיקל סנטר.

 

סלמון. עשיר באומגה 3

 

את המזון הפונקציונאלי ניתן לחלק לשני סוגים: מזון אורגני דוגמת דגים, סיבים, פירות וירקות שמכילים באופן טבעי מרכיבים בריאותיים, ומזון פונקציונאלי תעשייתי, שהועשר באופן מלאכותי בתוספות בעלות ערך בריאותי. דוגמה טובה היא היוגורט הפרוביוטי, שהוספו לו חיידקים המסייעים לאוכל להתעכל טוב יותר.

 

7 המזונות השימושיים ביותר:

 

דגי ים קר (סלמון, סרדינים)

עשירים באומגה 3  המסייעת לירידה בכמות הכולסטרול 'הרע' ועלייה בכמות הכולסטרול 'הטוב'. אומגה 3 מקטינה את הסיכוי לאירועי לב ולסיכוי ללקות בשבץ. איגוד הקרדיולוגים בארה"ב ממליץ על אכילה שוטפת של אומגה 3 עם עדיפות לאכילה באמצעות מזון טבעי ולא כתוספות מזון.

 

יוגורט פרוביוטי

בנוסף לסידן ולחלבון הקיימים ביוגורט, מה שהופך אותו למזון פונקציונאלי הוא מרכיב החיידקים הפרוביוטיים הנמצאים בו. אלו מסייעים לעיכול קל יותר של המזון ותפקוד תקין ויעיל של המערכת החיסונית.

 

יוגורט. מכיל חיידקים שמסייעים לעיכול

 

חמוציות, דובדבניות, אוכמניות

פירות אלו מכילים כמות רבה של נוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים) טבעיים. אלו מסייעים לגוף להילחם ברדיקליים חופשיים ובמחלות כרוניות שונות ביניהן מחלות גריאטריות. בנוסף, כמות הקלוריות בפירות אלו היא נמוכה יחסית.

 

פלפל אדום

בנוסף למרכיביו התזונתיים הרגילים, מכיל פלפל אדום כמות גדולה של בטא קרוטן, היעיל וחיוני לראיה, צמיחה וחלוקת תאים תקינה בגוף ולריפוי רקמות. פלפל אדום מכיל נוגדי חמצון טבעיים רבים וכן כמות נדיבה של ויטמין סי (פי שלושה מפרי הדר).

 

שיבולת שועל

שיבולות שועל הינה מזון פונקציונאלי בשל הסיבים התזונתיים הרבים המצויים בה. אלו מסייעים בהסדרת בין היתר בתהליך העיכול יעילים כנגד מחלות לב, סרטן ולהורדת כולסטרול שוטפת. מומלץ לאכול שיבולת שועל כדייסה או כגרנולה. 

 

שיבולת שועל. סיבים תזונתיים רבים

 

  סויה וטופו

מזונות אלו מכילים אסטרוגנים טבעיים רבים והם יעילים בין היתר לחיזוק העצמות. הם מומלצים לאכילה בעיקר למבוגרים ולנשים בגיל 40 פלוס ופחות לילדים. ביפן, שם אוכלים כמות גדולה של סויה וטופו, אישרו מחקרים כי נשים סובלות פחות ממחלת האוסטאופורוזיס (דלדול עצם) מחלה הנפוצה יותר במערב, המתבסס על אכילה רבה יותר של סידן ומוצרי חלב.

 

קטניות – עדשים, אפונה, שעועית לבנה

הקטניות עשירות בחלבונים, יותר מרוב המזונות הצמחיים, הן דלות בשומן וידועות כיעילות להפחתת מנת הסוכר והשומנים בדם. הן עשירות בברזל ובאשלגן ודלות בנתרן ובנוסף, בעלות חיי מדף ארוכים, זולות ותורמות לתחושת שובע.