חזרת הביתה.

את ובן זוגך. יחד עם צרור קטן, קרוב עד מאד ויחד עם זאת גם כמעט לא מוכר. הבית עמוס בתיקים ושקיות, כביסות, רשימת סידורים, מתנות להחלפה, וטלפונים מכל הכיוונים. וכמעט ושכחנו: התינוק(ת). ואת. וההנקה. 

 

 גם אם זו לא לידה ראשונה, וכבר יש לך ילדים שמצפים לך בבית, לא פעם את מרגישה בתוך מין מערבולת, פלונטר, שלפעמים  נדמה ככבד ומסובך מדי, שהכל נופל עלייך ואין שום סיכוי שתוכלי להתמודד. ובדיוק בזמן הזה מצטרף למהומה גם היום השלישי לאחר הלידה ואיתו גם מערבולת ההורמונים. מלאכת ההורות התחילה, האמנות של הקשבה, איזון, תזמון ומינון. אז בתור התחלה, כדאי לנשום עמוק, גם את וגם בן-הזוג.

ולמי שההנקה חשובה לה אני מפרטת מספר אתגרים נפוצים לימים הראשונים של הנקה:

 

גודש

 אם הכל כשורה, החלב ' מגיע ' כשלושה ימים (עד חמישה ימים) לאחר הלידה. הנקה  לפי דרישה חשובה ביותר ויש להיענות לסימנים מוקדמים מהתינוק. אם הנקת באופן מלא (ובמיוחד בלילות הראשון והשני), יש לגוף שלך מושג על הדרישה מצד התינוק והוא נערך בהתאם.

 

הנקה קשובה ומותאמת מצמצמת את עוצמת הגודש כשהחלב מגיע בבת אחת (אם כי לא מונעת כליל), ובכל אופן נטיית גופך לייצור חלב היא אישית וייחודית לך. עם זאת, חשוב שתדעי, כי כמעט תמיד, יש תחושת מלאות שיכולה להיות מטרידה עד כואבת. השדיים יכולים לגדול בשתי מידות תוך שעות ספורות ואת תחושי כי הם כבדים וקשים ממש כאבנים.

 

 

כדי להקל על הגודש (וכדי למנוע התדרדרות המצב לדלקות במקרים של גודש קיצוני) ניתן:

 

להפריש מעט חלב (עד להקלת אי הנוחות ולא יותר) - תוך כדי מקלחת, למשל. לא  להוציא יותר מדי חלב, כדי לא לסמן לגוף שהביקוש גדל עוד יותר. הפרשת כמות מועטה (על ידיך ובעדינות), מקלה על הגודש ומאפשרת לך להניק בנוחות.

 

כאן המקום לציין, שגם אם עד עתה הנקת בקלות וטבעיות, לעתים, כשהחלב מגיע ואיתו גדילת השד, לתינוק (שפיו עדיין קטן) קשה להסתגל לשינוי ולתפוש נכונה את השד. לכן, אם נוצר קושי שכזה, הפרשת מעט חלב לפני הנקה גורמת לשד להיות מעט יותר רך ופחות נוקשה ולפיכך גם מקלה על התינוק את היניקה ותורמת לריקון של השד ולהקלת הגודש. (ובנוסף, מאותת לגוף איתותים נכונים לגבי כמות החלב המבוקשת).

 

 

ניתן לשים קומפרסים חמים על השד ל'ריכוך' של השד, ולאחריהם לסירוגין קומפרסים קרים. החימום 'מניע' את החלב בצינורות, והקירור מצמצם את זרימת הדם ואיתו את הגודש. שתי הפעולות חשובות, אולם השתמשי בהן על-פי הרגשתך לפי התועלת והתחושות שהן יוצרות.

 

לחימום, ניתן להשתמש במטליות חמימות או זרם מים לא חזק או ישיר באמבט. לקירור - ניתן להשתמש בשקיות של ירקות קפואים, לעטוף אותן במגבת ולהניח על השד. זה נוח, עוטף  ומתאים עצמו לצורתו הטבעית השד. טריק נוסף הוא להשתמש בחיתולים חד-פעמיים  להספיג במים, להקפיא ולהשתמש בעת הצורך.

 

 

והנה הגענו לכרוב

החוכמה העממית אומרת שכדאי להשתמש בעלי כרוב טריים (ונעים גם קר מהמקרר), "לקווצ'ץ" אותם קלות, לשים בתוך החזיה ולהחליפם לפי הצורך וההרגשה. לעומת זאת, על פי מחקרים אין תועלת מוכחת בשימוש בעלי כרוב.

 

לפי ניסיוני, אצל אחרות ואצלי,  זה דווקא כן עוזר. אז אתן, כל אחת לעצמה, תנסו ותחליטו עבור עצמכן. רק מילת אזהרה: יש נשים שהכרוב משפיע עליהן בחוזקה ו'מייבש' את החלב. אז, אנא, במידה. השתמשו רק עד הקלה, ולא לאורך זמן (24 שעות יספיקו. מעבר לכך, יש לשקול את המצב, את מקורותיו ופתרונות נוספים).

 

ובקשר לגודש, הדבר הכי משמעותי הוא להתאזר בסבלנות. כבר דברנו על המערבולת הרגשית שלושה ימים לאחר הלידה. כדאי להיערך ולצפות לה. לדעת שההורמונים משתוללים, החלב והגודש מגיעים, המציאות מתפרצת, החששות, הפרידה מהפנטזיות ומ'תינוק הבטן' והפגישה עם התינוק הממשי. כל אלה משלבים כוחות מולך, ובקיצור אין אישה שלא בוכה ביום השלישי. אין. פשוט אין.

 

אז לקחת חופשה מהמציאות. לסגור את הדלת, לסנן טלפונים, להיכנס למיטה, להתחבק ולחבק ולחכות שזה יעבור.

מותר לכן  ולכם להתמודד עם המהפך לתא משפחתי חדש בקצב שלכם ובדרך שלכם.