כל מי שבוחרים לנהל עסק בישראל מבינים למה הם נכנסים. בירוקרטיה בלתי נסבלת, מיסוי לא הוגן, חוסר יציבות בהכנסות, אפס רשת בטחון תעסוקתי, ובשנים האחרונות – גם משבר שרודף משבר ומאלץ אותנו להמציא את עצמנו כל פעם מחדש.

בשבועות האחרונים התחלנו ב'דף חדש' להפעיל תכנית סיוע ייעודית לבעלי ובעלות עסקים שנפגעו בלחימה, ובמסגרתה אני פוגש עוד ועוד בעלי עסקים שמתמודדים עם "מכות" לא הגיוניות.  יזמית צעירה למשל, שהקימה עסק לעיצוב הבית, שרק התחיל לפרוח, פתאם נשארה ללא עבודה, בעלת פעוטון משדרות נאלצה לסגור את המקום, אבל עדיין ממשיכה לשלם שכירות ומשכורות, מפיקת אירועים שלא רואה מתי תהיה לה שוב עבודה – כולן תלויות בין שמים וארץ, חרדות לעתיד. לחלקן יש הכנסה מבן הזוג, לאחרות גם זה לא. לא מספיק שכל המדינה בחרדה קיומית, עכשיו גם צריך לדאוג איך להאכיל ילדים בשבוע הבא. אף אחת מהן לא קיבלה עדיין מענקים מהמדינה.

אז מה אפשר לעשות בינתים? כמה טיפים שאספנו מתוך המקרים שאותם ליווינו בחודשיים האחרונים:

  1. קודם כל – להרים את המבט אל האופק. כי להתקע עם הראש ברצפה לא יביא אותנו לשום מקום טוב. דווקא עכשיו זה הזמן לחשוב רחוק, להיות אופטימיות, להבין שהשוק הולך להתאושש כשהמלחמה תסתיים ושתהיה לנו הרבה עבודה אח"כ. צאו לריצה, לקפה או לבירה, נקו את הראש, תבררו איפה אתם יכולות לתרום ולעשות. אם בניתם עסק בעשר אצבעות כנראה שיש לכן את זה. נסו להבין איך תוכלו להתאים את עצמכם למציאות המשתנה ולהיות יעילות ומועילות.
  2. לייצר הכנסה מיידית. אם אין לכם הכנסות זה לא הזמן לעשות חישובים של מענקים ופיצויים מהמדינה (שלא ברור איך ומתי יגיעו). זה הזמן להכניס כסף. זה גם ישפר את מצב הרוח. קחו כל עבודה שמציעים, העיקר שהגלגלים יתחילו לזוז.
  3. קבלו החלטות מהירות! זה שההכנסות הפסיקו לא אומר שגם ההוצאות נעצרו. נסו להבין כמה כסף "זולג" מהעסק כל חודש, ותראו אם יש הוצאות שאפשר לעצור. יכול להיות שזה הזמן גם להפרד מעובדים שגם ככה לא הייתן שלמות איתם, או לצמצם משרות. העיקר לראות שלא נכנסים להוצאות שאין לכן מאיפה לממן.
  4. להזהר מהלוואות!!! בהמשך לסעיף הקודם - הלוואות הן לא פתרון למצוקה תזרימית! הלוואה זה טוב כשרוצים לפתח את העסק, לא כדי לסתום חורים. במצבי משבר הלוואות יכולות להיות מוצר מסוכן מאוד, כי בסוף צריך להחזיר אותן. הזהרו במיוחד מהלוואות בערבות מדינה, שנשמעות כמו הדבר הכי בטוח אבל בעצם הן מסוכנות הרבה יותר מהלוואות "רגילות" מהבנק.
  5. פנו לקבל עזרה. זה נכון גם בעסק וגם בבית. זה הזמן להיות סלחניים עם עצמנו, לשחרר לילדים זמן מסך אם אין סבלנות, ולא להתבייש לבקש עזרה כלכלית מההורים, אם צריך.
  6. פנו ליעוץ מקצועי – לנהל עסק במשבר זה לא אותו דבר כמו לנהל עסק בשגרה. זה מקצוע אחר לחלוטין. זה נכון לגבי משבר "רגיל" בעסק, ובטח ובטח נכון למצב קיצון של מלחמה. אין שום סיבה להתמודד לבד עם המשבר הזה, כשאפשר לקבל יעוץ מקצועי.

במסגרת ההיערכות למצב המלחמה הקמנו, ב"דף חדש", נבחרת יועצים עסקיים שמתמחים בניהול מצבי משבר. כולם אנשים עם נסיון ניהולי של 15-20 שנה, כאלו שיודעים מה זה לא לישון בלילה בגלל שהעסק לא דופק כמו שצריך. מאז תחילת המלחמה ייעצנו לעשרות בעלי עסקים שנפגעו, ואצל הרבה מהם הצלחנו לראות שיפור מיידי כבר מהמפגש הראשון.

בשורה התחתונה - אפשר לצלוח את המלחמה הזו בשלום, ואפילו להצמיח את העסק. זה דורש הרבה יוזמה, יצירתיות ותעוזה, ולעתים גם לא מעט סבלנות, אבל זה בהחלט אפשרי. אנחנו כאן כדי לסייע לכם.

עו"ד תומר רבינוביץ' הוא מנכ"ל ארגון "דף חדש", המתמחה בשיקום כלכלי של משפחות ובעלי עסקים שנקלעו לקריסה כלכלית. הארגון מפעיל מערך של עורכי דין, יועצים לכלכלת המשפחה ויועצים עסקיים בכל רחבי הארץ. תכנית הסיוע של "דף חדש" לעסקים מוצעת כיום ללא עלות לתושבי קו העימות ולעסקים שנפגעו באופן ישיר מהלחימה.