האוכלוסיה האנושית נחלקת לשני סוגים. אלו שהמילה "קיץ", מעלה אצלם אסוציאציות כמו ים, אבטיח וגלידה, ואלו שעוברים למצב כוננות "דיאטה", מיד כשהטמפרטורות מתחילות לעלות. רובנו אגב, על אף האהבה הגדולה לים, אבטיח וגלידות, משתייכים לחלק השני.

בשונה מדיאטות חורף הסובבות סביב מרקי קטניות וירקות סותמי תיאבון, דיאטטיים ומשביעים, הקיץ מעורר בעיקר חשקים למתוקים קרירים למיניהם, ומעמת אותנו עם מגוון פירות אטרקטיביים ובריאים, אך לאו דווקא כאלה המיטיבים עם הגיזרה.

"דיאטה שמתחילות בקיץ מבוססות על הרבה שתייה, ירקות ופירות, והמאכלים הנפוצים יהיו קרירים ויכילו הרבה נוזלים", מבארת אסנת בוברוב, דיאטנית "לייף", סופר- פארם, "במקום קדירות ומרקים חמים בחורף, המאכלים הנפוצים בדיאטת הקיץ הם סלטים המשלבים ירקות ופירות. מי שהשרב והחום מפחיתים את תאבונו ובמקביל מעוררים חשק לאכול ירקות ופירות קרירים, הקיץ יהיה עבורו עונה מוצלחת לירידה במשקל".
 

 

עוד באון לייף

 

זהירות, פירות הקיץ בשטח

בשונה מעונת החורף הקרה, בה נוטה הגוף לעבור של חיסכון באנרגיה, התחפרות תחת שמיכת הפוך, ולדרוש מזונות חמימים, הקיץ מביא עימו מגוון רחב של ירקות ופירות עונתיים ומרעננים המתאימים לדיאטה ומיטיבים עם הגוף. זהר צמח וילסון, יועץ בריאות ותזונה אינטגרטיבית, מאמין כי יש היגיון באכילה עונתית ואקלימית.

"מה שגדל בעונה, מתאים לנו יותר. בקיץ עדיף לאכול ירקות ופירות שגדלים בקיץ, משום שהם גם מתאימים יותר וגם זולים יותר. כשהגוף מוזן על ידי אוכל אמיתי - כזה שאינו מעובד ומתועש, הוא ישלח לנו בעצמו מסרים נכונים. לעומת זאת, כשהגוף עמוס ברעלים כמזון ושתייה לא איכותיים, הוא ישלח מסרים, אך לא נוכל לקדד אותם בצורה נכונה, ובמקום זאת נחווה תשוקות למתוק, לפחמימות מעובדות, לגלידות, וכו'. במצב בו הגוף מאוזן, בדרך כלל נרצה יותר מזונות חיים, כלומר לא מבושלים, עם דגש על ירקות ופירות, בתקופה החמה של הקיץ".

 

הדיאטה שמזרזת ירידה במשקל

ד"ר מאיה רוזמן עם הצעה לתפריט דיאטת חלבונים - מושלם לימים הראשונים של הדיאטה

לכתבה המלאה

 

מי שלא עמל בחורף ולא הגיע למעמד עונת הרחצה כשהוא מצוייד בגיזרה הנכונה, מכיר את המעגל הקבוע: ניסיון להכנס בצורה מכובדת לתוך בגד הים- הכרה במצב הגוף העגום- חיפוש אחר דיאטת בזק- סגפנות קולינארית ווהעלאת תדירות הפעילות הגופנית- איבוד קילוגרמים- כניסה לבגד ים המיוחל- אבטיח, ים גלידה- העלאת כל המשקל שהושל.

 

בוברוב,שהיתה עדה מתוקף מקצועה ללא מעט דיאטות דיאטות שנסתיימו בחזרה מהירה ומצערת למשקל המקורי, מתריעה על הטעויות הנפוצות של הדיאטות הקיציות.

1. דיאטות כאסח

דיאטה מהירה בפירוש לא מבטיחה הצלחה קלה ומהירה. השינוי צריך להתחיל בארגון רעיוני ולהמשיך בארגון של המטבח, של סדר היום ואפילו של הציפיות שלנו מעצמנו ומהגוף שלנו. שלושה ק"ג בשבוע בדיוק מאיפה שאנחנו רוצים, למשל, זו ציפייה לא הגיונית ובלתי ישימה בעליל.

 

2. שתיה מרובה של משקאות ממותקים

בקיץ הגוף אמנם פחות רעב, אך הרבה יותר צמא, כך ששותים הרבה יותר משקאות במהלך היום, ובדרך צורכים כמויות גדולות של סוכר והמתקת יתר של משקאות.

בובורוב מסבירה כי פעמים רבות, המשקאות שאנו שותים עלולים להיות בעייתיים. אייס קפה, למשל יכול להגיע לכמה מאות של קלוריות בשל כמויות גדולות של סוכר. כך גם מיצים טבעיים או מיצים המתחזים לטבעיים ומכילים הרבה מאוד סוכר. המשקאות שעליהם כדאי לבסס את התזונה שלנו, אומרת בובורוב, הם מים, מים עם עלים מרעננים כנענע, לימון או תבלינים אחרים, ללא ממתיקים למיניהם.

 

צריכת הסוכרים המוגברת בקיץ היא בעיה, ונוכחות יתר של סוכר בדם מעלה את הפרשת האינסולין. משמעות המצב היא שלאחר הפרשתו של אינסולין ברמה גבוהה, רמות הסוכר בגוף יורדות בשל פינויו מהדם לתאי השריר והשומן. במצב כזה נוצרת תחושה של חסר סוכר בגוף, במסגרתה מרגישים חשק וצורך עז בסוכרים מחדש. זהו מעגל מזיק שרצוי מאוד למנוע כאשר עושים דיאטה. אם מצליחים להתאפק ולא לתת דרור לתאוות המתוק, הצורך במתוק יחלוף לאחר 20 דקות ויעלם כליל.

 

3. פירות קיץ

בקיץ ישנם לא מעט פירות בעלי ערך גליקמי גבוה. המשמעות היא שהמהירות בה רמת הסוכר בדם לאחר אכילתם עולה, גבוהה מהרגיל, ומתחילה תהליך מואץ של הפרשת אינסולין – בדיוק כמו במקרה של משקאות ממותקים. כזה הוא למשל האבטיח, פרי הקיץ הרשמי. אשכול קטן של ענבים, משמשים, דובדבנים ומלון לעומת זאת, הם פירות בעלי ערך גליקמי נמוך ומומלצים לאכילה במסגרת דיאטה קיצית.

 

 

4. שייקים

חשוב לדעת שכל טחינה של  פרי למצב של שייק, מעלה את האינדקס הגליקמי בגוף היות שתהליך הכתישה והטחינה מפרק את סיבי הפרי ובכך מקצר את תהליך העיכול והופך את הספיגה בגוף למהירה יותר. אכילה איטית ומבוקרת של פירות המאטה את תהליך ספיגת הסוכרים בדם, עדיפה הרבה יותר למי שמבקש לשמור על הגזרה.

 

5. דיאטות המבוססות על מספר מצומצם של מאכלים
בכל שנה קם לו הלהיט התורן: דיאטה שתהפוך את העניין לקל ובלתי מורגש. לא רק שדיאטה כזו חסרה ויטמינים ומינראלים חיוניים, היא גם מבטיחה שהאוכל "הדיאטטי" יימאס עלינו די מהר, ושהתהליך ישבור אותנו כאשר התוצאות יפסיקו להיות מספיק מרשימות או עומדות בציפיות שיצרנו לעצמנו. ובמקרה של דיאטת קיץ תורנית, הן יפסיקו די מהר.

 

6. דיאטות משמינות כי חילוף החומרים יורד
האם בהכרח חילוף החומרים נפגע אחרי דיאטה? החדשות הטובות הן שאחרי בדיקות מדוקדקות של חילוף החומרים הבסיסי (BMR), נמצא שהירידה בחילוף החומרים הבסיסי בעקבות דיאטות הרזיה אינה בלתי הפיכה. הירידה בחילוף החומרים אכן מתקיימת בהתחלה, אולם על פי רב היא תתאזן אחרי מספר שבועות. כדאי לדעת כי קצב חילוף החומרים הבסיסי יורד מעצם הירידה במשקל. כך למשל, אדם השוקל 100 ק"ג, זקוק ליותר קלוריות לצורך קיום מאשר אדם השוקל 90 ק"ג, ולכן גם זקוק לפחות קלוריות כדי להתייצב על משקלו החדש.

 

צמח וילסון מוסיף מס' תפיסות תזונתיות מוטעות בהקשר של הקיץ:

7. הימנעויות

בדיאטה אנשים שמים לרוב דגש על מה אסור להם לאכול, במקום לשים דגש על אלו מזונות בריאים ומזינים כדאי להוסיף לתפריט. רשימה באורך הגלות של מאכלים אסורים או תפריט מצומצם נוסח "בבוקר אכלו שתי פרוסות לחם קל עם גבינה לבנה רזה", הם דבר מדכא.

אפרופו לחם קל, הלחם הקליל המדובר הוא כל כך אוורירי, עד ששתי פרוסות-  לא רק שאינן משביעות, אלא אף מעוררות חשק לעוד. עדיף לאכול פרוסה של לחם "כבד" דחוס, עשיר ומשביע. בנוסף, אל תימנעו לחלוטין מפירות. נכון, פירות יוצרים חשק למתוק, אבל כל עוד אוכלים פירות במידה נכונה, ניתן לשלוט בדחף שיוצר הפרי למתוק נוסף.

 

חשוב לציין שאכילת פירות (שוב, במידה) עשויה להרגיע, בין היתר, את התשוקה דווקא למוצרים מעובדים ומזיקים.

 

 

8. מוצרי חלב דלי קלוריות

מי שצורך מוצרי חלב, עדיף לו לצרוך גבינות קשות עתירות שומן. גבינות אלה הן יותר משביעות, ושומן החלב עדיף על חלבון החלב שבעייתי לגוף. חמאה, למשל, היא מוצר איכותי למרות אחוזי השומן הגבוהים.

 

9. דילוג על ארוחות

לעיתים, כשאנשים מעוניינים לרזות, הם מדלגים על ארוחות, ובעיקר על ארוחת הבוקר כדי לחסוך בקלוריות. הדבר מוביל מצד אחד לאכילה בשעות מאוחרות ומצד שני לבולמוסי זלילה בלתי נשלטים כאשר הרעב פורץ לפתע בבת אחת.

10. ספירת קלוריות

מדובר בתחביב מפוקפק העלול לגרום לתסכול ולרצון למרוד. בנוסף, כמות הקלוריות לא מעידה בהכרח על השפעת המזונות השונים על השמנה. לדוגמא: בניגוד לסברה הרווחת ששמן משמין, שימוש קבוע בשמן קוקוס מסייע לירידה במשקל והפחתת אחוזי השומן בגוף. ההסבר המדעי לכך הוא ששמן הקוקוס מכיל בעיקר חומצות שומן רוויות מגודל בינוני, הוא מתעכל במהירות, אינו הופך לשומן בגוף, מעניק אנרגיה, מגביר את קצב חילוף החומרים, מגביר שריפת קלוריות, מעניק תחושת שובע לשעות רבות ומפחית את התיאבון והחשקים למיניהם.