נשים סובלות יותר מגברים בעקבות החשש מאיבוד או ניתוק הסמארטפון או הסלולרי, כך לפי מחקר חדש שנערך בבריטניה בקרב 1,000 נשאלים ונשאלות. ללקסיקום הפסיכו-חברתי של העולם המערבי נכנס לאחרונה מושג חדש - נומופוביה (nomophobia, קיצור של no mobile phone phobia), ומתברר שהחרדה הזו משפיעה על כמחצית  האוכלוסייה, ועל נשים הרבה יותר מעל גברים.

 

עוד באון לייף:

·         הסמארטפון שינה את פני האנושות יותר מפצצת האטום

·         באייפון יש יותר חיידקים מאשר בשירותי גברים

·         האפליקציה שהמצאתי היא הילד האמיתי שלי  

 

נומופוביה משמעה הפחד מלהיות מנותק שגורם לאחד (או אחת) מכל חמישה אנשים לבדוק הודעות ואי-מיילים במיטה. 20% מהנשאלים בסקר הודו שהם לוקחים את הנייד לכל מקום, כולל לחוף הים במהלך חופשה, וכרבע סיפרו שהם בודקים את הנייד במהלך דייט.

 

54% מהמשתתפים בסקר הודו שהם חוששים מלהיות מנותקים או רחוקים מהסמרטפון שלהם, כאשר נשים נוטות לחשוש יותר ב-17% בהשוואה לגברים. למרות הפוביה מלהיות לא זמינים, רק חצי מהנשאלים הודו שהם מאבטחים את הנייד שלהם בעזרת סיסמה או אמצעי בטיחות אחר - זאת למרות העובדה שלמרביתנו שמורים בסלולרי פרטים אישיים רגישים רבים הנוגעים לחיינו הפרטיים ולעבודה שלנו.

 

למה נשים חרדות יותר?

שני ביסר-סגל, נוירו פסיכולוגית קלינית מומחית, מתמחה ב- CBT(טיפול התנהגותי קוגניטיבי), מספרת: "אני לא מכירה כמעט אף בן אדם מבוגר שיגלה כרבע שעה אחרי שכבר התרחק מהבית שהוא שכח את הסלולרי ולא יחזור כדי לקחת אותו. גם אנחנו כמבוגרים ובהתאמה גם הילדים שלנו יצרנו יחסי תלות במסכים, ולתלות יש מחיר, למשל חרדות".

 

צאלה מיינרט, ראש תחום הורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים, מסבירה בנוסף כי חרדה מלא להיות מחוברים היא תופעה חדשה של השנים האחרונות, שהפכה אותנו לנגישים, למחוברים ולזמינים. "זה מוביל אותנו לחוש בשליטה – על הילדים, על העבודה, על המקורבים, על האקטואליה. זה מאפשר לנו כהורים להתחבר לילדים שלנו, במעין סימביוזה מחודשת, ולדעת מה קורה להם בכל רגע נתון, אבל זה רק לכאורה. נשים, בזכות הסמרטפון, מרגישות יותר בשליטה בכמה זירות – גם בבית וגם בקריירה, אבל יש לכך מחירים. יש מחיר של תלות, של היעדר גבולות, של חודרנות וגם של חרדות", היא מספרת.

 

למה זה רע להיות מחוברת כל הזמן?

"הכל שאלה של מינון. רובנו חווים חרדות פיזיות וגופניות אם קרה משהו לנייד שלנו ואנחנו כחברה צריכים להבין את הנזקים של להיות זמינים 7\24. הטכנולוגיה המסקרנת הפכה לממכרת ויוצרת תלות. יש מקום לתהליך של גמילה חברתית", מסכמת מיינרט.

 

טליה לוי טיטיון, פסיכולוגית קלינית, מומחית בהתמודדות עם מצבי לחץ ובפסיכולוגיה חיובית, מסבירה שיכולות להיות כמה השערות לכך שנשים חרדות יותר מלהיות לא מחוברות. "ראשית, אחוז החרדות בקרב נשים גבוה יותר בהשוואה לגברים וזה הסבר אחד לתוצאות המחקר", אומרת לוי טיטיון.

 

"לחרדה הזו, המאפיינת את העולם המודרני, יכולה להיות השערה נוספת – לנשים יש מעורבות גדולה יותר במגוון גדול יותר של תפקידים. הן מעורבות יותר בחיי המשפחה ובקריירה והן יכולות לקלוט מסרים מכל הזירות, הן קשובות יותר למסרים הקשורים לילדיהן גם כשהן בעבודה. גברים ממוקדים יותר במשימה ואם הם בעבודה – הם מרוכזים בה. לנשים יש יותר תחושת אחריות וגם רגשי אשם מוגברים : כשהן בעבודה הן חשות רגשי אשם לגבי הבית, וכהן בבית הן חשות רגשי אשם לגבי העבודה וכך הן זמינות לענות על מיילים מהבית. כשהן לא מחוברות הן חשות אובדן שליטה וחוות חרדה כתוצאה מכך".