עודד ברנר, אולי האיש שהכי מזוהה עם שוקולד בארץ, סיפר בעבר ואף הדפיס בתפריטים המפארים את רשת "מקס ברנר" שהקים, ששוקולד הוא געגוע. ונדמה שזו המילה המתארת בצורה המדויקת ביותר את העוסקים במלאכת הכנת השוקולד שתכירו בהמשך הכתבה. רובם ככולם הגיעו לעסוק בשוקולד מתוך תשוקה, אהבה וגעגוע, ובזמן קצר יחסית הצליחו לתרגם את האהבה הפרטית שלהם לכיף עבור אחרים. דבש? זה כל כך השנה שעברה. בחרו את השוקולטייר, או ליתר דיוק שוקולטייה, שיהפוך את השנה שלכם למתוקה.

 

1. חומר גלם: ריפוי בעיסוי

רונית דור, בת 48 מכפר ויתקין, התחילה בכלל כמהנדסת תחבורה בהיבט סביבתי, אבל האהבה לחומרי גלם שונים קיננה בה מילדות. "מאז ומעולם אהבתי להתעסק בכל חומר גלם שהוא ובעיקר באוכל", היא אומרת, "אוכל הוא תחום שיש בו את כל מה שאני מחפשת. הוא פלטפורמה לתרפיה, לאמנות, לרכישת כישורי חיים, לחיבור. באוכל יש את כל החושים ואת כל המטען הרגשי מבחינתי".

 

וכך, בראש השנה לפני כמה שנים גמלה בליבה של רונית ההחלטה לעסוק דווקא בשוקולד מכל חומרי הגלם שבהם נגעה בחייה. "לא הייתי בכלל מודעת לזה שמדובר בטרנד הולך וגובר בארץ, פשוט רציתי לעסוק בחומר הגלם הזה. בהדרגה התחלתי להתפתח ולהתמקצע בתחום השוקולד והבנתי שדרכו אני רוצה לגעת באנשים".

 

רונית גם מוכרת מוצרי שוקולד מעשה ידיה, אבל עיקר העשייה היא בסדנאות שהיא מעבירה הן לארגונים ולחברות והן למשפחות, ילדים ויחידים. "דרך עיבוד והתנסות מעשיים ומהנים בשוקולד, דימויים והקבלה של תכונות חומר הגלם להתנהגות אנושית, חווים המשתתפים בסדנה את מחוזות הניהול, המנהיגות, הנעת עובדים ועבודת צוות על היבטיהם השונים ומפתחים תובנות לעבודה ולחיים", מבטיחה רונית כממתיקת סוד.

 

איפה: כפר ויתקין

אינטרנט: www.homergelem.co.il

 

 

 

Sarina .2: אירופה הקלאסית

לימור דרוקר עזבה בשנת 1999 את ביתה במושב עין ורד ואת עבודתה כמורה ועברה לגרמניה במסגרת שליחות מקצועית של בעלה גיל. היא חיפשה איך למלא את ימיה והחלה להתמקצע בהכנת שוקולד במגוון קורסים מקצועיים אצל יצרני שוקולד מובילים, למשל ולרונה בצרפת.

 

 

3. בוטיק השוקולד "דה קרינה"

במרכז המבקרים של בוטיק השוקולד "דה קרינה" בקיבוץ עין זיוון ברמת הגולן תוכלו לצפות בהכנת שוקולד ע"י שוקולטייר מקצועי, תזכו לטעימות וגם תקבלו שי מתוק לסיום. מומלץ להמשיך לסדנאות כדי ליצור שוקולד בעצמכם.

 

לקוחות לאומי קארד נהנים כאן מהנחות מיוחדות על הביקורים המודרכים וסדנאות השוקולד, ומהטבות 1+1 על ביקור, סדנה ועוד. לפרטים והזמנות באתר לאומי קארד

כששבה המשפחה לארץ, היה ללימור ברור שהיא דבקה באהבה החדשה ומקימה עסק שטובל בשוקולד. בשנת 2010 נפתח במושב עין ורד בשרון שרינה שוקולד, הכולל מרכז מבקרים, חנות שוקולד ובית קפה, חממת עצי קקאו, אולם אירועים קטן ובעיקר סדנאות שוקולד לכל מי שחפץ בכך, מזאטוטים ועד מנכ"לים בכירים.

 

בחנות אפשר לרכוש מבחר פרלינים, טרפלס, שוקולד אורגני, שוקולד במשקל לצורכי הכנה ביתית, מארזי שי, ערכות יצירה משוקולד לילדים, וגם, שימו לב לפרגון: שוקולדים של שוקולטיירים מובלים אחרים בארץ שלימור מחשיבה אותם כמובחרים.

 

 

 

 

איפה: עין ורד

אינטרנט: www.sarina-chocolate.co.il

 

 

4. מישי: יותר מ-50 סוגי פרלינים

מישי (מיכאל) בלוג הוא שוקולטייר שכל אחד חייב להכיר. האיש שידע כבר כילד שיעסוק במתוקים, הסב את הקונדיטוריה המפורסמת שלנו בקריית טבעון לבוטיק שוקולד גורמה בשנת 2008 ומאז הוא לא מפסיק להפתיע.

מישי.צילום:יואל מזרחי

 

תחת ידו יצאו מאות אלפי פרלינים מדהימים בעבודת יד ובמגוון צורות וטעמים. מישי רקח יותר מ-50 סוגים של פרלינים: עם אלכוהול, עם פירות (דוגמת אננס, אוכמניות, פסיפלורה, להמשיך?), עם מיני אגוזים, עם מרציפן, עם נוגט, עם גנש ועוד ועוד כיד הדמיון הטובה עליו.

את ההכשרה שלו רכש מישי בשווייץ ואת חומרי הגלם הוא מייבא ממעצמות שוקולד לא פחות מרשימות כמו צרפת, גרמניה, דנמרק ובלגיה. קמצוץ מהידע הרב של מישי אפשר ללמוד במהלך הסדנאות שהוא עורך לילדים ולמבוגרים, לחובבנים ולמקצוענים, לנשים ולגברים, ליחידים ולקבוצות וכך הלאה.

 

איפה: קריית טבעון

אינטרנט: www.mishi.co.il

 

 

5. פראלינט: שוקולד גלילי אסלי

הכפר הערבי-נוצרי (יווני-קתולי למען הדיוק) מעיליא בגליל המערבי הוא לא המקום הכי צפוי לפגוש בו בוטיק שוקולד ובית קפה. ובכל זאת, ביישוב הערבי הכי אריסטוקרטי בארץ, פועל בית השוקולד פראלינט.

 

סלים עראף, שמפעיל את המקום יחד עם אילין אשתו, נחשף לשוקולד בלגי איכותי כשנסע ללמוד בבלגיה ובגרמניה לפני כשלושה עשורים. סלים למד בכלל משהו אחר, אבל מהר מאוד נשבה במתוק האירופאי והחל לייצר עם אשתו פרלינים ומיני מתיקה כמו עוגות מוס וופל בלגי. המקום פועל כבית קפה עם מגוון פרלינים מתוקים שאפשר לרכוש (נוגט, ויסקי, תפוז, קפה ועוד), במקביל עורכים סלים ואילין סדנאות לכל המשפחה שבסופן תצאו עם פרלינים שהכנתם במו ידיכם. אגב, במרחק קצר מבית השוקולד ניצבת מצודה צלבנית עתיקה מהמאה ה-12 המכונה שאטו דה-רואה (ארמון המלך בצרפתית), להשלמת החוויה האירופאית.

 

איפה: מרכז מעיליא

טלפון: 050-6355121

 

6. הפטיפורים של אביטל: פסלים מלאי כל טוב

"שוקולד הוא  הדבר איתו אני מתעוררת בבוקר והולכת לישון כל ערב כבר 22 שנה", מעידה על עצמה אביטל גיל באתר האינטרנט שלה.

 

 

 

למקום של אביטל, שהיא כבר סבתא, קוראים הפטיפורים של אביטל או בשפתה השוקוליה. זה המקום שבו מטשטשים הגבולות בין האוכל לבין היצירה, ולא נדיר למצוא פסלים של ממש שאביטל עיצבה משוקולד בלגי משובח. לא תמצאו במקום שוקולד חלב או תוספות חלביות מסיבות עקרוניות, אלא רק שוקולד כהה, מריר וטוב. מה כן תמצאו? פטיפורים, פרלינים מפוסלים וססגוניים (למשל מנדלה משוקולד) ושלל סדנאות שילמדו אתכם להכין חטאים טעימים.

 

איפה: בנימינה, בסמוך לתחנת הרכבת

אינטרנט: www.avitalpetifurs.com

 

 

עוד משהו שכדאי לדעת על שוקולד:

משפחת תשבי מיקב תשבי שבין בנימינה לבין זכרון יעקב, הם היבואנים הבלעדיים של שוקולד ולרונה בארץ, ובעיני רבים הוא נחשב לשוקולד המשובח בעולם. במתחם של היקב ניצב חלל רחב ידיים, מאובזר ומפואר ובו שוכנים לצד בקבוקי יין שווים חומרי גלם ושוקולדים של ולרונה. יש ויטרינה עם פרלינים, אבקת קקאו משובחת, שוקולד לבישול, לאפייה ולקונדיטוריה ועוד. במקום נערכות סדנאות של טעימת שוקולדים בליווי יין והסברים.

 

ייחודה של חברת ולרונה הצרפתית היא במדע שמאחורי השוקולד הטעים: השוקולד מסווג לפי אזורי גידול ושנות בציר (כן, כן, יש משמעות לשנה גם בגידול קקאו). כך שכל מוצר של ולרונה מסווג לפי אזור הגידול, אחוז הקקאו ושנת הקטיף. פולי הקקאו המשמשים את ולרונה מאז 1922 מגיעים מיעדים שונים ואקזוטיים למדי כמו מדגסקר, ונצואלה, טרינידד וכדומה. אפשר להגיע לסדנאות טעימה מדי יום, גם ללא תיאום מראש (בתשלום).