נדמה ששמירה על אורח חיים בריא, פעילות גופנית סדירה, שינה מספקת ותזונה מאוזנת אמורים לספק לנו אנרגיה לאורך כל היום. ובכל זאת, את מרגישה שאת מסתובבת בלי טיפת מרץ? אז תכירי - יש כמה גזלני אנרגיה סמויים, האורבים גם למי שמקפידה על כל הכללים הנכונים. גם את מקפידה על כמויות מזון מדודות, נמנעת מפחמימות ודבקה בטבעונות או בצמחונות את עלולה למצוא את עצמך מותשת.

 

עוד ב-onlife:

·         כדי להיות זמרת מצליחה – כדאי שתרזי

·         גווינית פלטרו מסכנת את חייה בשביל הדיאטה

·         דיאטה או תזונה נכונה?

 

1.      פערים גדולים בין הארוחות

כשחולפות שעתיים מבלי שהכנסת אוכל לפה, רמת הסוכר בדם שלך צונחת. המשמעות היא שחסר בדם גלוקוזה, האחראית על ייצור האנרגיה, ואלו חדשות רעות מאוד למאזן האנרגיה בגוף. כל התהליכים של הגוף עוברים להילוך איטי. המשמעות היא עייפות, רעב, חוסר סבלנות, עצבנות וחוסר ריכוז. זה בטח נשמע מוכר.

 

הפתרון: נשנשי חטיף בריא (פרי, יוגורט וכדומה) מדי שעתיים עד ארבע שעות; דאגי לאכול משהו עד שעה מהרגע שהתעוררת בבוקר, אז נמצאת רמת הסוכר בדם בשפל.

 

2.      ארוחת בוקר "לבנה" מדי

ארוחות בוקר היא תענוג גדול, במיוחד כשמוגשים בה פנקייק, פרנץ' טוסט, מאפינס, טוסט וכך הלאה, אבל קמח לבן הוא אחד מגזלני האנרגיה מהמעלה הראשונה. קמח לבן מאט את תהליכי ספיגה בגוף ושודד לנו את כל האנרגיה.

 

הפתרון: שלבי בארוחה דגנים מלאים, למשל: לחם ופנקייק מקמח מלא, דייסת שיבולת שועל, מאפינס מחיטה מלאה, וכדומה.

 

3.      ירקות לא נכונים

מקובל לחשוב שכל הירקות בריאים, מזינים וטובים לנו, אבל יש ירקות שתורמים יותר למאזן האנרגיה ויש כאלו שגוזלים אותה. הירקות ממשפחת המצליבים: כרוב, ברוקולי, קייל (כרוב-על בעל שפע של ויטמינים ומינרלים), כרוב ניצנים וכרובית יעשו את העבודה טוב יותר מירקות אחרים. למה? הירקות המצליבים מכילים כמות גדולה של סיבים מסיסים ובכך מסייעים לתפקוד תקין של מערכת העיכול ומערכות נוספות בגוף. לסיבים התזונתיים יש גם תפקיד חשוב בספיגת הסוכר במעי ובכך עוזרים לגוף לשמור על רמת סוכר תקינה, המסייעת בשמירה על מאזן האנרגיה שלנו. ואם זה לא שכנע אתכן, יש לא מעט מחקרים הקושרים את המצליבים למניעת סרטן.

 

הפתרון: העדיפי ירקות ממשפחת המצליבים על פני ירקות אחרים. קל לגדל אותם, הם זמינים כל השנה, ואפשר לאכול אותם במגוון צורות הכנה – חיים, אפויים. מאודים, מוקפצים ומבושלים (תשכחו ממטוגנים).

 

4.      הימנעות מבשר אדום

לא פופולרי לכתוב זאת בימים של נהירה מסיבית לזרועות הטבעונות אבל האמת חייבת להיאמר – בשר בקר אדום אחראי על רמת הברזל בדם ובלי ברזל (דהיינו אנמיה) נדונו לחיים של עייפות, חוסר כוחות ותשישות מתמדת. איך אפשר לדעת אם יש חוסר בברזל עוד לפני שעורכים בדיקת דם? אם רוב התזונה שלך צמחונית, אם המחזור שלך קשה וארוך, אם את חשה בעייפות גם אחרי שינה טובה, אז מאוד יכול להיות שחסר לך ברזל בגוף. אישה עד גיל 50 זקוקה ל-18 מיליגרם ברזל ביום, אחרי זה אפשר להסתפק בשמונה מיליגרם ביום. אין מה לעשות, המקור הזמין והטוב ביותר לברזל הוא בשר בקר. אם את נמנעת מבשר מסיבות אידיאולוגיות, אפשר לקבל ברזל גם מתרד ומשעועית.

 

הפתרון: לצרוך בשר בקר לפי הכמות המומלצת, עדיף בליווי ויטמין C כדי לשפר את ספיגת הברזל בגוף (למשל לצד מיץ תפוזים, עגבניות או פלפל אדום) ולהימנע מתה וקפה כשעה אחרי הבשר. הם "מבריחים" את הברזל.

 

5.      הימנעות מפחמימות

פחמימות זכו ליחסי ציבור גרועים ורבות נוטות לסלק אותן מהתפריט כשהן פוצחות בדיאטה, אבל בפועל הן חיוניות ומשמשות דלק לגוף שלנו. הגוף שלך זקוק לכ-50 אחוז של פחמימות מסך כל התזונה שלך, זו עובדה, הסוד לתזונה בריאה טמון באיכות הפחמימות. בלי פחמימות נדונו להעביר ימים שלמים של עייפות, עצבנות ומצב רוח ירוד.

 

הפתרון: כדאי לוותר על פחמימות "ריקות" שמקורן בקמח לבן ולהעדיף פחמימות מורכבות עתירות בסיבים, שגם מתפרקות לאט יותר בגוף ויוצרות רצף של אנרגיה, בלי נפילות מתח.