מתקפת החגים המגיעה אלינו לטובה, מעמידה בפנינו שלל ארוחות חג צפויות מראש: כולנו מכירים את הגפילטע פיש של הדודה הזו, או את החריימה של האחרת, הכבד קצוץ מוגש תמיד באותה דרך והטעם של הצלי עם הצימוקים טעים, אבל מאוס, שולחן החג תמיד יהיה עמוס כלים, מפיות, בקבוקי שתיה ואוכל כיד המלך והשיחות? שגרתיות ומוכרות. 

 

כדי לצלוח את החגים ובהנאה, הנה כמה דרכים לגוון את האוכל, האווירה, השולחן והערב כולו. .

1. עיצוב השולחן
מעטים הבתים בהם משקיעים מחשבה רבה, משאבים ודמיון בסידור השולחן כראוי. שולחן חג מעוצב לא רק משמח בעיניים, אלא גם פותח תיאבון ומגוון את החגיגה. ברשתות נערכו מבעוד מועד עם רשימת טיפים מוצלחים, הנה כמה מהם:

 

  • כדי לגוון את מראה המפה, אפשר להניח עליה פלייסמנטים (פלייסמנט - מפה אישית מלבנית) צבעוניים או חלקים או לפרוש רנר (מפה צרה וארוכה) במרכז השולחן.

 

  • לא חייבים להקפיד על אחידות בכדי ההגשה ובפרט בצלחות. שילוב של צלחות מסוגים שונים ירענן את המראה.

 

  • זרי פרחים ופמוטים עם נרות ירככו את המראה ויוסיפו אור וחגיגיות.

 

  • לא רק פרחים ישדרגו מראה, גם צרור שיבולים קשורים בסרט, גבעולים עם פלפלים קטנים ועציצים מיניאטורים יעשו את העבודה.

 

  • הסכו"ם לא חייב להיות מונח לצד הצלחות. כלי מעוצב שיונח במרכז השולחן ובתוכו שלל הסכינים, המזלגות, הכפות והכפיות יוסיף עניין ושינוי.

 

צילום: שולחן חג אקלקטי של זר פור יו

 

ולמי שמחפש קונספט עיצובי, הנה כמה רעיונות:

צבע אחיד – שולחן חג בדרך כלל, למחמירים, עוטה מפה לבנה או בצבע פנינה. החלטה על עיצוב בצבע אחר וחזק ישנה את כל המראה. בחירה במפה סגולה וכלים בסגול בהיר יותר, מפיות בגוון לילך וסידור פרחים סגלגל במרכז יהפכו את השולחן לעליז ומעוצב. בהתאם, כל צבע אחר יתאים.
 

דבר אלי בפרחים – סידורי פרחים מפוזרים בשולחן, מפה פרחונית, סרוויס ישן ומעוטר ומפיות אביביות יהפכו שולחן חג לאביבי ופורח.
 

פרקטי – סידור שולחן בכלים חד פעמיים מעוצבים, וואזות עשויות קרטון עמיד יאפשרו פינוי מהיר של השולחן בלי צורך לרחוץ יותר מי כלים (פחות אקולוגי אבל יעיל).
 

סגנון מרוקאי – שלל כלי חרס וחימר צבעוניים ומעוטרים, טאג'ין ומעמדי  נרות יוסיפו אווירה מיוחדת וחמה.
 

וינטאג' – זה הזמן להוציא את כלי הירושה מסבתא: סרוויסים, כוסות יין מקריסטל, צלחות אמייל ומפיות בד יחזירו אתכם בזמן ויעניקו לשולחן מראה מעוצב ווינטאג'י.

 

צילום: רשת פוקס הום חורף 2013-2014

 

2. אוכל, קדימה אוכל
כאמור, ארוחות חג אצל חלק גדול מהישראלים, דומות זו לזו. הבשלניות אוהבות להכין את המנות שכולם מכירים ואוהבים, אלו שיש להן סיכויי הצלחה וחיסול גדולים. כדי לא לקפח אף אחת מהמנות האהובות, אפשר להשתמש בחומרי הגלם המוכרים ולהתקין מהם מנה אחרת וטעימה להפליא.

לדוגמה: את מרק העוף הקלאסי אפשר להפוך למרק אסיאתי – מרק טום קה אגאי, בעזרת הכנה קצת אחרת וגיוון המרכיבים. גם את הכבד קצוץ אפשר להפוך למנה סקסית יותר אם מכינים פטה כבד ומצרפים אליו ריבת בצל מתקתקה. את הגפילטע פיש או החריימה נחליף בפילה דג בתנור עם עשבי תיבול, לימונים ומלח אטלנטי או בסביצ'ה דג. את הצלי אפשר להפוך לביף בורגיניון, ותפוחי האדמה בתנור יהיו טעימים אף יותר וחגיגיים אם יוגשו כמניפות. עוגות הדבש והדובשניות יכולות לסור הצידה לטובת קערת פירות אקזוטיים, פאי אגוזים עם דבש ועוגיות טחינה חלבה מתוקות להפליא.

ושלא תגידו שאנחנו סתם זורקים רעיונות מגרים, קבלו שני מתכונים שווים לחג:

צלי בקר ביין ופירות יבשים

רוני מנדלמן פרת -  טעימא

 

המרכיבים:

1 קילו כתף בקר חתוך לחתיכות בינוניות (קוביות)

כף שמן

בקבוק יין אדום או רוזה

10 גרגירי פלפל אנגלי

6 עלי דפנה

כפית סוכר

קילו תפוחי אדמה קטנים

מלח גס

מעט פלפל גרוס

100 גרם שקדים חתוכים גס

חצי כוס צימוקים בהירים

 

למרינדה:

3 כפות חרדל

3 שיני שום כתושות

פפריקה מתוקה

 

ההתקנה:

1. מערבבים חרדל, שום ופפריקה ומורחים את חתיכות הבשר. נותנים להן לנוח כחצי שעה.

2. מחממים שמן בסיר גדול ורחב ומטגנים את הבשר מכל צדדיו עד שהוא משנה את צבעו.

3. מוסיפים יין, פלפל אנגלי, עלי דפנה וסוכר.

4. שוטפים היטב את תפוחי האדמה ומוסיפים לסיר. מתבלים במלח ופלפל גרוס.

5. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כשעה- שעה ורבע

6. מערבבים ומוסיפים שקדים וצימוקים. מבשלים עוד חצי שעה.

 

 

פאי שקדים ודבש

 רוני מנדלמן פרת - טעימא

המרכיבים:

לבצק פריך:

כוס קמח רגיל

שליש כוס סוכר

כפית אבקת אפייה

50 גרם חמאה

ביצה

כף מים

 

למילוי:

75 גרם חמאה

כוס סוכר

3 כפות דבש

2 כפות שמנת מתוקה

170 גרם שקדים מולבנים

 

התקנה:

1. מכינים את הבצק: מערבלים במיקסר את מרכיבי הבצק עד שהוא מתגבש לבצק רך יחסית. מגלגלים לכדור, משטחים מעט ושמים בניילון נצמד בקירור כחצי שעה.

 

2. מחממים תנור ל-200 מעלות

 

3. מוציאים מהמקרר את הבצק, מרדדים על משטח מקומח לצורת עיגול ומניחים בתבנית פאי משומנת (גודל 26). מכניסים לתנור לאפייה של עשר דקות.

 

4. במקביל מכינים את המילוי: ממיסים קלות את החמאה בסיר, מוסיפים את הסוכר ומערבבים. מוסיפים דבש ושמנת, ומערבבים כחמש דקות על אש נמוכה, עד שמתקבל מרקם אחיד.

 

5. מסירים מהאש ומוסיפים את השקדים. מערבבים בעדינות עד שמתקבלת עיסה כבדה וסמיכה.

 

6. מורידים את הטמפרטורה של התנור ל-180 מעלות.

 

7. שמוציאים את תבנית הפאי בזהירות מהתנור, ויוצקים על הבצק את תערובת השקדים מהסיר. משטחים בעדינות בעזרת מרית ונזהרים שהתערובת לא תגיע לקצה הבצק, אחרת הוא יגלוש.

 

8. מחזירים לתנור לאפיה של כ-20 דקות, או עד שרואים שהתערובת מתאחדת ומתקשה (לא לגמרי, כשהיא מתקררת היא מתקשה לחלוטין) ופני הפאי מזהיבים.

 

3. שותים ונהנים
 בקבוקי שתיה קלה ויינות אדומים ולבנים הם מראה שגרתי בשולחן החג. במקום בקבוקי שתיה אפשר להגיש כדים עם מים בטעמים עם לימונית, נענע, ליים ופלחי תפוז, מיץ תפוזים או לימונדה סחוטים טריים או סיידר תפוחים עם מקלות קינמון ופלחי תפוז.

את האלכוהול אפשר להקפיץ רמה עם מרגריטות קפואות, בירה קרה, קאווה ושמפניה מבעבעות ומשמחות.

מתכון למרגריטה רימונים:
מרכיבים לארבע כוסות:

כוס ליקר גרנד מרינייה
3/4 כוס טקילה
כוס מיץ רימונים
כוס מיץ ליים
3/4 כוס סירופ סוכר (הוראות הכנה בהמשך)
מלח גס
ליים וגרידת הליים
גרידת רימון (מגררים את הרימון בפומפיה ומשתמשים בשבבים – זו הגרידה)
קרח גרוס

התקנת סירופ סוכר:
מרתיחים בסיר קטן חצי כוס מים עם שליש כוס סוכר עד שהסוכר מתמוסס. מורידים מהאש ומקררים לגמרי.

התקנת המרגריטות:
מכניסים לבלנדר טקילה, גרנד מרינייה, מיץ רימונים, סירופ סוכר וקרח ונותנים כמה פולסים כדי לשבור את הקרח. במידה שיש קרח גרוס, מערבבים בשייקר את המרכיבים.
טובלים את קצה כוב המרגריטה במלח כך שיהיה פס עיטור ממלח בקצותיה, מוזגים את הנוזל (אם מהשייקר על קרח גרוס), סוחטים פנימה ליים ומפזרים גרידת ליים ורימון לקישוט.

פונץ' תפוחים ותפוזים
מרכיבים:
2 תפוזי מיץ (אלא עם הקליפה הדקה) – אחד פרוס לפרוסות דקות והשני חצוי כדי שנוכל לסחוט ממנו מיץ
לימון – פרוס לפרוסות דקות
ליטר וחצי סיידר תפוחים מוגז
תפוח אדום חצוי ופרוס דק
כ-25עלי נענע ללא גבעול
חצי כוס וודקה או ג'ין, לפי הטעם

ההתקנה:
בקערה גדולה כותשים שלושת רבעים מהכמות של פרוסות הלימון והתפוז בעזרת מכתש ועלי או בעזרת הקצה של המערוך, מוסיפים חצי מכמות הנענע וכותשים
מוסיפים את סיידר התפוחים והאלכוהול, סוחטים פנימה תפוז ומפזרים את הנענע הנותרת. בהגשה מניחים בכל כוס פלח תפוז, פלח לימון ועלה נענע

4. ארוחה פעילה
אם היו מצלמים ארוחות חג משפחתיות ברחבי הארץ, סביר להניח שחומר הגלם היה דומה בהרבה מהבתים: מפגש משמח, החלפת מתנות לפעמים, ארוחה מפוצצת, התמרחות על הספות או במרפסת אחרי האוכל ופרידה עייפה. חשבתם פעם לשנות את המיתולוגיה ולהכניס קצת עניין אחר לפסטיבל? מה דעתכם להכניס מסורת של צילום קבוצתי עם מסר?

שלט עם ברכת שנה טובה, דף עם  כיתוב של השנה האזרחית וכל רעיון שעולה על דעתכם, הוא תוספת ברוכה לצילום קבוצתי או אישי בחג, מזכרת נהדרת.

אם ברכות השנה טובה משעממות אתכם, למה לא לעשות סבב ברכות בשולחן? כל אורח יבחר את מי לברך ובמה ובלבד שלא יאחל "שנה טובה".

ונכון שארוחת חג היא לא חתונה או מסיבה אבל מוסיקת רקע ואפילו קצת ריקודים במהלך הערב, ישמח את האורחים וישרפו כמה קלוריות מארוחת החג שהתקיימה דקות ספורות קודם לכן ואם תעדיפו, גם קריוקי או סתם שירה בציבור יהפכו את ארוחת החג שלכם לאירוע שלא תשכחו כל כך מהר.