מי לא משתגע מתבשיל מהביל המדיף ניחוחות? באופן מפתיע, רבים מאמינים כי לא ניתן להשיג טעם מושלם מבלי להוסיף אבקת מרק תעשייתית: היא קלה לתפעול , לא דורשת להתאמץ ולהשקיע בתיבול, אבל גם ובעיקר, מכוחו של הרגל רב שנים שעובר מדור לדור. אני נוהגת לשאול את משתתפי סדנאות הבישול שלי האם הם משתמשים באבקת מרק. ככל שחולף הזמן והמודעות גדלה, פחות בשלנים מעידים על עצמם שהם משתמשים בה. ועדיין, זהו מרכיב מרכזי בבישול בבתים רבים. אמנם שמה מתייחס למרק, אך נוהגים להוסיפה גם לתבשילים, לצלי ולמאפים.

 

עוד ב- onlife :

·        מרקים: איזה מרק הכי בריא?

·        החיים כאבקת מרק

·        מרק ירקות לקוסקוס

 

הגישה התזונתית שלי היא מתונה ופרקטית, אני לא מאמינה בוויתור גורף על מזונות שהם חלק מן העולם האורבני שבו אנו חיים, אך במקרה הזה הדעה שלי נחרצת: אני מאמינה בלב שלם כי ניתן לוותר על אבקת המרק באופן מוחלט, להתמקד בתיבול אמיתי ומגוון ולקבל טעם מנצח.

 

למה לוותר על אבקת המרק?

  • אבקת המרק מכילה חומרי טעם המלאכותיים, שהם בעצם כימיקלים מחזקי טעם, בשילוב כמויות סוכר ומלח גדולות ולמעשה מקהים את חוש הטעם וגורמים לנו לדרוש טעמים אגרסיביים יותר ויותר ולא להרגיש בטעמים עדינים. תנו לעצמכם שבועיים של ניסיון, לאט לאט יתגלו לכם הטעמים האמיתיים והמגוונים של המזון ולא תבינו איך הסתדרתם בלעדיהם עד עכשיו.
  • אבקת המרק מכילה עוד כימיקלים כגון: חומרים משמרים, מונסודיום גלוטומט וחומרי טעם וריח.
  • חברות המתהדרות באבקות מרק ללא מונסודיום גלוטומט מפצות על החוסר במרכיב זה בהגדלת כמות המלח והסוכר- צרה גדולה לא פחות, חומרים אלו מכבידים על מערכות הגוף, מזיקים לבריאות ולחוש הטעם שלנו.
  • אתם אולי לא מודעים לכך, אבל מרבית אבקות המרק מכילות שמרים. השמרים מנפחים, מכבידים על העיכול ויוצרים אלרגיה לקבוצות רבות באוכלוסייה.
  • כיום קיימות בשוק אבקות מרק אורגניות. חשוב להבין שלא כל מה שנושא כותרת "אורגנית" הוא אוטומטית מזון בריא ומזין. גם הן מכילות הרבה מלח, סוכר ושמרים.

 

איך להעניק למאפים ולמרקים טעם עשיר?

  • תכינו ציר ירקות בכמות גדולה, הקפיאו בתבניות סיליקון והשתמשו בעת הצורך. (המתכון מחכה לכם בהמשך).
  • הסמיכו מרקים ותבשילים באמצעות פתיתי שיבולת שועל. 2 כפות של שיבולת שועל בתבשיל או במרק יעניקו מרקם "קרמי" שמדגיש את הטעמים.
  • השתמשו בחלב אורז, חלב שיבולת שועל או חלב שקדים. המירו מחצית מכמות הנוזלים בכל אחד מאלו לקבלת טעם עשיר ושמנתי.
  • תבלו את המרק או התבשיל בעשבי תיבול או תבלינים לאחר כיבוי האש. כך הטעמים שלהם יבלטו ויודגשו באופן משמעותי.
  • חשוב לזכור כי המרק או התבשיל תמיד טעימים יותר יום לאחר ההכנה, כאשר המרכיבים השתלבו והתמזגו.
  • אם בכל זאת קשה לכם להיגמל מן ההרגל של הוספת אבקת מרק, הכינו גרסה ביתית שאינה מכילה חומרים משמרים וכימיקלים לפי המתכון הבא.

 

אבקת מרק ביתית

רכיבים:

1/2 כפית גרגרי פלפל שחור שלמים

1/2 כפית גרגרי פלפל לבן שלמים

כף פטרוזיליה יבשה

כף כוסברה יבשה

2 כפות בצל מיובש

כף אבקת שום

2 עלי דפנה מיובשים

כפית טימין מיובש

כף גרגרי שיבולת שועל

3 פטריות שיטאקה מיובשות

2 גרגרי פלפל אנגלי שלמים

כפית גרגרי כוסברה שלמים

1 גרעין הל שלם

כפית זרעי כמון שלמים

2 כפיות מלח ים אטלנטי

כפית אבקת פפריקה מתוקה

כף אבקת חוויאג' למרק

כפית אבקת כורכום

 

ההכנה:

במטחנת תבלינים (מטחנת פולי קפה) לטחון את כל המרכיבים השלמים (ללא האבקות) עד לקבלת אבקה חלקה ללא גרגרים.

להעביר לצנצנת זכוכית קטנה להוסיף את הכורכום, החוויאג' והפפריקה.

רצוי לשמור במקרר. יכול להישמר עד שנה!

אין לכם בבית את כל המרכיבים? אל דאגה התערובת תקבל טעם שונה ומעניין.

 

מתכון לציר ירקות עשיר

רכיבים:

2 שורשי פטרוזיליה, קלופים וחתוכים לרבעים

1 סלק, קלוף וחתוך לרבעים

1 שומר, שטוף וחתוך

3 בצלים, קלופים וחתוכים לרבעים

6 גזרים, קלופים וחתוכים

6 גבעולי סלרי, שטופים וחתוכים

1 לפת, קלופה וחתוכה לרבעים

1 קולורבי, קלוף וחתוך לרבעים

3 פטריות שיטאקה מיובשות

1 ס"מ שורש ג'ינג'ר מגורד

צרור של שמיר, פטרוזיליה, כוסברה ועלי סלרי, שטופים

4 גרגרי פלפל אנגלי, שלמים

כפית גרגרי כוסברה, שלמים

גרעיני הל, שלמים

כפית זרעי כמון, שלמים

 

אופן ההכנה:

להרתיח את כל המרכיבים בסיר עם ארבעה ליטר מים

לאחר הרתיחה, לבשל על אש קטנה בסיר פתוח כשלוש שעות עד לצמצום הנוזלים בחצי לפחות. (ככל שתבשלו זמן רב יותר תקבלו טעם חזק יותר)

לסנן את הנוזלים ולהקפיא בתבנית סיליקון של קוביות קרח.

הציר יכול להישמר קפוא עד שנה.

 

לאתר של פאולה

לדף הפייסבוק