יום אחד, במהלך שיטוטי בחנות הקטניות והתבלינים, הבחנתי בחומר גלם שאיתו עדיין לא עבדתי: פולי סויה מיובשים.

 

סויה היא אחת הקטניות הפופולריות בעולם. אפשר להפיק ממנו כמעט הכל: שמן, רוטב, ממרח שנקרא מיסו, גבינות ומעדני טופו, חלב סויה וגם בצורתה הטרייה והקפואה – שאתם מכירים בתור אדממה, היא נהדרת (את מוצרי הסויה השונים ומה אפשר לעשות איתם נשמור לכתבה אחרת). 

 

מבחינת תזונתית, הסויה ייחודית משאר חברותיה הקטניות (ביניהן: אפונה, שעועית ובוטנים) בכך שהיא מכילה כמות אסטרונומית של חלבון – 40%. לא רק זה, הסויה מכילה את כל 9 חומצות האמינו החיוניות שגופנו אינו יכול לייצר, או כמו שהתזונאים אוהבים לאמור, חלבון מלא. ועם זה לא הספיק לכם, הזרעים גם מלאים בטעם: ב-100גרם של זרעי סויה מושרים וקלויים יש כמעט גרם של חומצה גלוטמית, שהיא, כפי שאתם יודעים, המקור לכל דבר טעים.

 

עניין של השריה

שני המתכונים כאן משתמשים בפולי סויה מושרים. חשוב להשרות את הפולים בהרבה מים בקופסה סגורה במקרר, ככה שהם יספגו את הנוזלים אבל לא ריחות מבחוץ. השריה למשך לילה אחד (או 8-12 שעות) בהחלט מספיקה, רק תהיו נדיבים עם המים – הסויה מתרחבת פי 3 מגודלה.

 

סויה ועוד קטניות מיובשות לפני שהן מגיעות אלינו למרכולים, ובמהלך ההשריה העמילנים שבהם סופחים מחדש נוזלים והופכים לקלים יותר לעיכול ומהירים יותר לבישול.

 

באוצר התזונתי הזה בצורתו הגולמית כמעט ולא עושים שימוש במחוזותינו, וחבל. אז אם מצאתם במכולת האסיאתית שליד ביתכם או בחנות הקטניות השכונתית זרעי סויה, הנה 2 רעיונות מצוינים להכנתם – באחד קולים אותם, ובשני מרתיחים. לא ניסיתי, אבל שווה לבדוק האם הפולים יתאימו לשימושי קטניות אחרים, כמו פלאפל או חומוס. תבדקו ותעדכנו אותי? :] 

 

 

זרעי סויה קלויים

מעבר ליתרונות הבריאותיים, זרעי סויה קלויים קלים מאוד להכנה ומאוד טעימים. בחו”ל מתייחסים אליהם כאגוזי סויה (Soy nuts) והם להיט אדיר בקרב חובבי בריאות. כשמכינים אותם בבית יכולים לשלוט ברמות המלח שמוסיפים להם.

אחרי שהכנתם אותם חשוב לשמור עליהם בצנצנת אטומה, כי הם מאבדים את הפריכות כעבור יומיים אם אתם גרים באזור שפלת החוף הלחה.

 

מה עושים איתם? מפזרים מעל סלט ירוק לתוספת פריכות ובריאות, על תקן פיצוחים כשמגיעים אורחים, כתוספת לגרנולה של הבוקר, מעל מנות מוקפץ אם אתם לא מחובבי הבוטנים, ויש המגדילים אשר טוחנים אותם ומוסיפים למאפים כדי להחליף חלק מהקמח.

 

מתכון לפולי סויה פריכים וקלויים

המתכון הזה: טבעוני מאוד, רמת הקושי שלו : קלה מאוד, הוא מניב: ½ 1כוסות פולים קלויים ועובדים בשבילו 20 דקות פחות או יותר

 

מה צריכים:

1כוס פולי סויה מיובשים, מושרים למשך הלילה

½ כפית מלח

1כפית שמן זית או שמן סויה

 

אופן הכנה:

מחממים תנור ל-170מעלות (מצב טורבו).

מסננים את פולי הסויה המושרים ושוטפים היטב.

מניחים להם להסתנן במסננת 10 דקות כדי שיהיו יבשים.

מעבירים לקערה ומפזרים מעל את השמן והמלח. מערבבים היטב.

מניחים את פולה הסויה בתבנית תנור (עם נייר אפייה כמובן) בשכבה אחידה. מעבירים לתנור לקלייה של 15דקות, בסופן מערבבים היטב את הפולים כדי שיקלו באחידות.

ממשיכים לאפות עוד 10-30 דקות, או עד שהפולים הזהיבו ונהיו פריכים, כשכל 5 דקות פותחים את התנור ומערבבים את הפולים. טווח הזמנים רחב כל כך בגלל הבדלים בעוצמות התנורים וגם בגלל פולי הסויה, שיכולים לספוג כמות משתנה של נוזלים.

מוציאים מהתנור ונותנים לפולים להתקרר לחלוטין לפני ששומרים בצנצנת אטומה על לשימוש.

 

מתכון לסלט סויה וסלק עם זיתים ושום שמיר

את הסלט הנהדר הזה כיף להכין ועוד יותר כיף לאכול. אין בעיה להכין אותו יום לפני האכילה (הצבע שלו רק יהיה מגניב יותר), וכמובן לארוז ולהביא לעבודה או למשרד. אני לא אמור להגיד כזה דבר בפוסט שמוקדש לסויה, אבל גם עדשים שחורות (לא שחורים, בדקתי), לוביה, חומוס ולמעשה כל קטניה ששומרת על צורתה לאחר הבישול תתאים לסלט הזה (אפונה מיובשת תמצא מתכון אחר).

 

במתכון השתמשתי בחומץ שרי, חומץ עם טעמים חזקים וחומציות טובה מאוד, שמופק מיין ספרדי מחוזק שנקרא, באופן לא מפתיע, שרי. שווה לחפש אותו במעדניות רציניות – הוא נותן פייט רציני לבלסמי השחוק בכל מה שקשור לטעם ורב גוניות במטבח. אם חומץ שרי אינו בהישג יד, אפשר להשתמש בחומץ יין אדום או חומץ יין לבן, וגם הבלסמי יתאים כאן. וכן, אפשר גם מיץ לימון סחוט טרי.

 

המתכון הזה טבעוני מאוד, הוא קל להכנה, הוא יספיק לבערך 4 מנות, ויצטרך שתעבדו בשבילו ½ שעה

 

מה צריכים:

1/2כוס פולי סויה, מושרים למשך הלילה

1סלק בגודל בינוני

חופן זיתי קלמאטה (או זיתים אחרים שאוהבים), מגולענים וקצוצים גס

1שן שום, קלופה וכתושה

¼ צרור שמיר, קצוץ גס (אפשר גם פטרוזיליה או כוסברה)

2 כפות שמן זית

2 כפיות חומץ שרי

מלח ופלפל שחור גרוס

 

אופן הכנה:

מסננים את פולי הסויה ממי ההשריה, שוטפים היטב, מעבירים לסיר בגודל בינוני ומכסים

במים בנדיבות.

מעבירים לכיריים, מבשלים על להבה גבוהה עד רתיחה, ואחריה מנמיכים את האש ומבשלים עוד 20-30 דקות בבעבוע עדין, עד שהפולים התרככו לחלוטין (אבל לא הפכו לדייסה). מסננים ומניחים להם להתקרר.

בסיר אחר שמים את הסלק ומבשלים אותו 1/2שעה או עד שהתרכך לחלוטין – בודקים עם מזלג או סכין – הם אמורים להיכנס ולצאת ללא התנגדות.

נותנים לו להתקרר, ואז קולפים (הקליפה אמורה לרדת ממש בקלות) וחותכים לקוביות בגודל בינוני. אפשר גם להשתמש בסלק בוואקום למטרה זו.

שמים את הקוביות הסלק והפולים המבושלים בקערה ביחד עם הזיתים הקצוצים, השמיר הקצוץ והשום הכתוש.

מתבלים בשמן, חומץ ומלח ופלפל, מערבבים, טועמים ומוסיפים עוד מהנ"ל לפי הטעם.

מגישים מיד או שומרים בקירור; הסלט מחזיק שלושה ימים.

 

 

לעוד מתכונים של ע?ז תלם, תוכלו להיכנס לבלוג - The Kitchen Coach