אתמול עשית בדיקת דם, ולפי הסימון בדף התוצאות של הבדיקה, אתה רואה שכמות ה"לויקוציטים" שלך גבוהה מהנורמה.  אין לך מושג מה זה ה"לויקוציטים" האלה, וקיבלת תור לרופא רק לעוד ארבעה ימים. מה תעשה? או - את מתכננת הריון, ומתלבטת אילו בדיקות גנטיות לעשות. איך תחליטי? או - קראת בעיתון ששוקולד זה בריא למרות שאתה חושב אחרת. מאמין או לא?

 

רבים מאיתנו ירוצו, במצבים כאלה, לאינטרנט. קוראים לזה אוריינות בריאות מקוונת והיא כוללת  את היכולת לחפש, למצוא, להבין,להעריך מידע מהאינטרנט, וליישם את המידע שהושג לצורך התמודדות עם בעיה מתחום הבריאות ומציאת פתרון עבורה.

מחפשים את התשובות באינטרנט

בדרך כלל, כשמדברים על אוריינות, מדברים פשוט -- על יכולת קריאה וכתיבה.  מה בנוגע לאוריינות בריאות? כמו לכל מושג אקדמי, לזה כבר יש כמה הגדרות. לפי אחד המודלים המקובלים בתחום, אוריינות בריאות כוללת שלוש רמות:

 

1. אוריינות בריאות תפקודית: מיומנויות קריאה וכתיבה בסיסיות הנדרשות על מנת להבין מסרים בריאותיים פשוטים וליישם אותם. יש אנשים שנופלים אפילו במושגים בסיסיים כמו "חילוף חומרים". נתקלתי כבר באנשים רבים שמבקשים "משהו שיגביר לי את חילוף החומרים" כשהבעיה שמטרידה אותם היא בעצם... עצירו?ת.

 

2. אוריינות בריאות אינטראקטיבית: המיומנויות הנדרשות על מנת לנהל את הבריאות מתוך שותפות עם אנשי המקצוע. את סובלת מהתקפי מיגרנה. הרופא ממליץ על "טיפול תרופתי מונע". את קראת באינטרנט שדווקא דיקור סיני יכול לעזור. מה תעשי? האם תשאלי את הרופא על זה?

 

3. אוריינות בריאות ביקורתית: את בת 37 ובהריון, בשעה טובה. באתר של משרד הבריאות מצאת שבגילך, תוכלי לעבור בדיקת מי שפיר חינם. אבל מצאת גם אתר של מעבדה פרטית שטוען שבדיקת מי שפיר מסוכנת, כי היא פולשנית, ולהם יש במעבדה בדיקת דם מסויימת שיכולה להחליף אותה. איך תחליטי בין האפשרויות?

 

כאשר מדובר על מידע מקוון (כלומר, מהאינטרנט), נדרשת מן הסתם גם הכרה מינימלית של מחשב ומיומנות כלשהי של שימוש באינטרנט.

מתי אנחנו נזקקים למידע הנוסף?

כל אחד מאיתנו נתקל מדי פעם בבעיות בריאות - מבעיות קטנות כמו פצעונים בעור ועד גדולות כמו  סרטן. לפני כל הליך רפואי שאנחנו שוקלים לעבור – מעקירת ציפורן חודרנית ועד כריתת תוספתן, אנו מתבקשים לחתום על "הסכמה מדעת". מה פירוש ה"הסכמה"? את זה כולנו יודעים - "תחתום כאן". אבל מה זה ה"מדעת" הזה? ובכן, ה"מדעת" פירושו שמצפים מאיתנו גם להבין על מה אנחנו חותמים.

 

בנוסף, חלקנו מתעניינים גם ברפואה מונעת ואורח חיים בריא: תזונה, פעילות גופנית, פסיכולוגיה וכן הלאה. אנחנו מקבלים גם הרבה החלטות יום-יומיות, לכאורה סתמיות, כמו: איזה אוכל לקנות בסופרמרקט, או מתי ללכת לים, וגם להחלטות האלה יש השלכות בריאותיות.

 

מי שמקפיד על התזונה שלו אמור גם להכיר מושגים כמו "פחמימה", "חלבון", "שומן" וכמובן – "קלוריה". אנשים אורייניים במיוחד מעיינים בתוויות על מוצרי המזון בסופרמרקט כדי לבחור, למשל, את דגני הבוקר עם הכי מעט "שומן רווי", או את השוקולד בעל תכולת "נוגדי החימצון" הגבוהה ביותר.

 

בהריון יש חשיפה קיצונית להחלטות בריאותיות: בני הזוג מתבקשים להחליט אילו בדיקות גנטיות לעשות, האם לעבור בדיקת מי שפיר או לא, האם ללדת עם שיכוך כאב או בלעדיו ואפילו האם לאכול סושי או לא. בכל המצבים הללו אנחנו יכולים להפיק תועלת מאוריינות בריאות - מקוונת ובכלל.

מי משתמש באינטרנט לצרכי מידע רפואי?

בשנת 2009 נערך במימון המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות, סקר במטרה למפות שימוש באתרי אינטרנט רפואיים על ידי משתמשים ישראלים, ולבחון פערים בין זמינותם ותוכנם של האתרים לבין המיומנויות והצרכים של הלקוחות.

 

הסקר נערך על ידי ד"ר אסתר בריינין וד"ר אפרת נטר מהמרכז האקדמי רופין. לפי תוצאותיו, מחצית מהאוכלוסייה בארץ משתמשת באינטרנט, ושליש מהאוכלוסייה משתמשת באינטרנט לצרכי בריאות. אולם דווקא האנשים שסבלו בעיקר ממחלות כרוניות (למשל קשישים ועניים), השתמשו באינטרנט פחות, וכאשר השתמשו - עשו זאת באופן פחות מושכל והפיקו מכך פחות תועלת, יחסית לאנשים צעירים ובריאים יותר.

 

כלומר, דווקא האנשים שנזקקו למידע ביותר, התקשו יותר להשתמש באתרים. החוקרות הגיעו למסקנה שעורכי האתרים בונים את האתרים לפי תחומי ההתעניינות שלהם ושל חבריהם, ולא מתאימים את האתרים לפלחי אוכלוסייה נוספים, ובעיקר - לאוכלוסיות פחות אורייניות. משמע שדווקא האינטרנט, שהוא מקור מידע כל כך זמין (לפי הסקר, יש מחשב בשלושה רבעים מהבתים) עוזר כיום להגדיל את הפערים הבריאותיים בין שכבות האוכלוסייה.

ואתם, יודעים מה ואיך לחפש מידע? 

לפניכם מספר שאלות לגבי הניסיון האישי שלכם בשימוש באינטרנט לצורך השגת מידע בנושאי בריאות.

 

השאלון  שנקרא במקור eHEALS פותח לצורך מחקר על ידי ד"ר נורמן וד"ר סקינר מאוניברסיטת טורונטו בקנדה, ופורסם ב- JMIR "כתב העת לחקר הרפואה באינטרנט".

 

לגבי כל משפט, אנא סמנו איזו תגובה משקפת בצורה הטובה ביותר, נכון לעכשיו, את ההתנסויות שלכם בנושא. לצורך הנוחות, השאלון מנוסח בלשון זכר, אך הוא מיועד לגברים ולנשים כאחד.

 

 1. אני יודע אילו מקורות מידע בריאותיים קיימים באינטרנט.

מאוד לא מסכים

לא מסכים

לא בטוח

מסכים

מאוד מסכים

0

1

2

3

4

 

 2. אני יודע היכן למצוא מידע בריאותי מועיל באינטרנט.

מאוד לא מסכים

לא מסכים

לא בטוח

מסכים

מאוד מסכים

0

1

2

3

4

 

 3. אני יודע כיצד למצוא מידע בריאותי מועיל באינטרנט.

מאוד לא מסכים

לא מסכים

לא בטוח

מסכים

מאוד מסכים

0

1

2

3

4

 

4.  אני יודע איך להשתמש באינטרנט על מנת למצוא תשובות לשאלות הנוגעות לבריאות שלי.

מאוד לא מסכים

לא מסכים

לא בטוח

מסכים

מאוד מסכים

0

1

2

3

4

 

 5. אני יודע כיצד להשתמש במידע הבריאותי שאני מוצא באינטרנט כך שיביא לי תועלת.

מאוד לא מסכים

לא מסכים

לא בטוח

מסכים

מאוד מסכים

0

1

2

3

4

 

 6. יש לי את המיומנויות הנדרשות כדי להעריך את אמינותם של מקורות המידע הבריאותיים שאני מוצא באינטרנט.

מאוד לא מסכים

לא מסכים

לא בטוח

מסכים

מאוד מסכים

0

1

2

3

4

 

 

·        

 

7. אני יודע/ת להבחין בין מקורות מידע בריאותי מאיכות גבוהה למקורות מאיכות נמוכה.

מאוד לא מסכים

לא מסכים

לא בטוח

מסכים

מאוד מסכים

0

1

2

3

4

 

 8. יש לי ביטחון ביכולת שלי להשתמש במידע מהאינטרנט כדי לקבל החלטות הנוגעות לבריאותי.

מאוד לא מסכים

לא מסכים

לא בטוח

מסכים

מאוד מסכים

0

1

2

3

4

 

תוצאות

0-8: אוריינות-בריאות-מקוונת נמוכה מאוד.

אולי נושאי בריאות בכלל לא מעניינים אותך. או שמא אתה פשוט לא סומך בעניין זה על האינטרנט? חבל! אם הגעת למאמר הזה, כנראה אתה יודע להשתמש באינטרנט. כדאי ללמוד להפיק מזה תועלת גם בתחום הבריאות.

 

9-16: אוריינות-בריאות-מקוונת נמוכה, או אוריינות בינונית וביטחון נמוך. 

אתה לא בטוח איפה לחפש מידע בריאותי באינטרנט, ואיך לדעת אם הוא אמין. כדאי לעבוד על זה. כך תוכל לקחת אחריות גדולה יותר על בריאותך, ותרגיש יותר בטוח גם במפגש עם הרופא.

 

17-24: אוריינות-בריאות-מקוונת גבוהה.

נראה שאתה יודע איפה לחפש ברשת מידע בריאותי, וכיצד למצוא את מה שרלבנטי לך. אבל ייתכן שאתה לא קורא את המידע בצורה מספיק ביקורתית, או לא יודע כיצד ליישם את זה. כך שהחומר נשאר עבורך תיאורטי, ואתה עלול ליפול בכל מיני פחים. ייתכן שכדאי לך לפתח גישה יותר סקפטית וביקורתית, ולהיעזר אנשים מקצועות הבריאות לצורך היישום.

 

25-32: אוריינות-בריאות-מקוונת גבוהה מאוד.

אתה יודע לחפש מידע בריאותי באינטרנט, למצוא את מה שחשוב בשבילך, לקרוא את החומר בצורה ביקורתית ולבסוף – ליישם בביטחון. העניין היחיד שממנו כדאי לך אולי להיזהר הוא : לא לפתח סייברכונדריה (היפוכונדריה ברשת). אבל על זה – כבר במאמר אחר..

 

www.medi-kal.com

 

לקריאה נוספת:

 

אינטרנט- זה טוב לבריאות?