הסיבות השונות לגירושין ותהליך קבלת ההחלטה להתגרש, שלובים זה בזה ומשפיעים האחד על השני.                                                                                      

במקרים רבים, ההחלטה להתגרש מתקבלת על ידי אחד מבני הזוג לאחר שעבר תהליך רגשי מורכב, ולעתים ללא ידיעת הצד השני. במקרים אלו, בן הזוג המופתע אינו מעוניין בדרך כלל בפרידה, לא מבין מאיפה צץ רעיון הגירושין, חווה אובדן שליטה, פגיעה, בלבול, כעס, חרדה ופעמים רבות מתנגד לגירושין בתוקף.

 

מנגד, בן הזוג היוזם אשר הגיע, מבחינתו, לרגע ההחלטה לאחר תהליך לא פשוט של התלבטויות, רוצה בדרך כלל  לסיים את הקשר במהירות, ולא תמיד מצויד בסבלנות שתאפשר לבן זוגו המופתע לעבור תהליך ממושך בעצמו.

 

שלבי הגירושין השונים

 ד"ר ג'ון היינס, מאבות הגישור המודרני, תיאר מספר שלבים שעובר כל אחד מבני הזוג, מבחינה רגשית ומעשית, בתהליך הגירושין:    

                 

1. שלב גילוי הרעיון ? בו מתעוררים ספקות ביחס לחיים המשותפים ועולה רעיון הפרידה, או הגירושין של אותו אדם מבן זוגו. שלב זה עשוי להימשך שנים ארוכות והוא מאופיין ברגשות אמביוולנטיים, כאשר מצד אחד, יש עיסוק רב בהאשמת בן הזוג, על מנת להצדיק את הספקות, ומן הצד השני, חיפוש ומציאת היבטים חיוביים בקשר ובבן הזוג, לשם הרגעת הספקות. 

 

2. שלב הבירורים ?  מאופיין בהתייעצות עם אנשי מקצוע כגון עו"ד, יועץ נישואין, רו"ח, בקשר לגירושין והשלכותיהם.    

 

3. שלב המעבר  - התחלה של קבלת רעיון הפרידה בפועל, על המחירים הכרוכים בו. מאופיין במערבולת רגשית, תקשורת קשה בין בני הזוג, שינוי דפוסי התנהגות מוכרים,  התנהגות עצמאית, שינוי בחלוקת התפקידים. ועדיין, גם בשלב זה מתקיימים גישושים לעבר בן הזוג.   

 

4. שלב הכיוון החדש ? התגבשות הרעיון של חיים נפרדים. מאופיין בעלייה בביטחון העצמי, ביכולת קבלת ההחלטות ובביצוען, כולל בחירות עצמאיות והפרדה כלכלית.                                                                                                                                                              

 

כל אחד מבני הזוג עובר את התהליך בקצב אישי משלו. לדוגמא: אישה המודיעה לבעלה כי היא עוזבת את הבית ועושה זאת, נמצאת בשלב האחרון של התהליך, שלב הכיוון מחדש. באותה העת נמצא בעלה בשלב הראשון, שלב גילוי הרעיון, בו שמע לראשונה על רעיון הגירושין שלו, מפי אשתו. היינס טען כי ככל שהפער בין הצדדים גדול יותר, כך יהיה תהליך הגירושין מורכב וקשה יותר. 

 

האמביוולנטיות ביחס להחלטה על הגירושין מלווה גם את בן הזוג היוזם, כולל בשלבים מתקדמים של התהליך. לעיתים היא גורמת לחזרה לחיים משותפים, לעתים רק מעכבת את התהליך, כמעט תמיד היא מעוררת תקוות אצל בן הזוג השני.

 

זוג הנמצא על פרשת דרכים ביחס לחייו המשותפים צריך להחליט האם לנסות לשמר את הנישואין, או שמא להיפרד. ראוי להקדיש להחלטה זו מקום וזמן ולא להיחפז. לא פעם שמעתי ממי שהתגרשו כי "אילו ידעתי בזמנו את מה שאני יודע/ת היום על  עצמי/זוגיות/תקשורת לא היינו מתגרשים".

 

הקושי בגיבוש החלטה משותפת נעוץ בכך שפעמים רבות כל אחד מהשניים מבקש דרך אחרת - בעוד שהאחד מבקש לשקם את היחסים לעיתים באמצעות טיפול זוגי או אחר, מבקש השני להתגרש. היכולת, או חוסר היכולת של בני הזוג להגיע להחלטה משותפת משפיעה גם על הדרך בה יבוצע הליך הגירושין.

 

 

הליכי הגירושין השונים

 

התדיינות משפטית. בישראל קיימות שתי ערכאות מקבילות בהן ניתן להגיש תביעות הקשורות לגירושין ? בית המשפט לענייני משפחה ובית דין דתי, בהתאם לדתם של בני הזוג. לגבי יהודים ? בית הדין הרבני. הבחירה בין שתי הערכאות נעשית בדרך כלל על פי שיקולים משפטיים וטקטיים.

ההליך המשפטי מנוהל ככלל ע"י עורכי הדין המייצגים את הצדדים, וניתן לדון בו בתביעות הקשורות לגירושין כגון אחזקת ילדים, חלוקת רכוש, קביעת מזונות

 סידור הגט עצמו נעשה תמיד בבית הדין הרבני ודורש את הסכמת הצדדים.  

 

 בני דתות אחרות מתגרשים בבתי הדין שלהם. הליך אזרחי של התרת נישואין בבית המשפט מתקיים לגבי מיעוט של זוגות מעורבים, חסרי דת, או שאין להם בית דין דתי בישראל. צד הבוחר לתבוע את בן זוגו בערכאות המשפטיות, גורם בכך לבן הזוג - הנתבע, להצטרף להתדיינות המשפטית, גם אם  אינו מעוניין בכך. מכאן, שההתדיינות המשפטית מהווה חלופה בלעדית במקרים של חוסר הסכמה להתגרש מצד אחד מבני הזוג, והיא מאפשרת להגיע להכרעות שיפוטיות בנושאי משמורת והסדרי ראיה של הילדים, מזונות וחלוקת רכוש, גם ללא הסכמת הצד השני. אופיו ה"מלחמתי" של ההליך עלול ליצור הסלמהבין הצדדים ולפגוע בהם ובילדיהם.  

 

לא כל התדיינות משפטית מסתיימת בהכרעה שיפוטית. פעמים רבות, מנהלים עורכי הדין של הצדדים מו"מ המוביל להסכמה ולהפסקת ההתדיינות.

 

בדיקת עלויות. טווח המחירים הרחב משתרע בדרך כלל, החל מכמה עשרות אלפי שקלים, ועד לכמה עשרות אלפי דולרים, לכל אחד מבני הזוג. ארגונים כמו ויצ"ו ונעמ"ת מציעים ייצוג משפטי במחירים נוחים יותר. לשכת הסיוע המשפטי של משרד המשפטים מספקת ייצוג חינם, בכפוף למבחני הכנסה ולסוג התביעות.     

 

חישוב זמן. בהתחשב בעומס הרב המוטל על המערכת המשפטית מצד אחד,  ובמורכבות המקרה, מצד שני,  עשויה ההתדיינות המשפטית להימשך חודשים ארוכים ואף שנים.

 

 

 

 

 

בוררות.  התדיינות משפטית לכל דבר ועניין, בהבדל אחד ? במקום הגשת תביעות לבית המשפט, או לבית הדין הרבני, ממנים הצדדים בורר אשר ידון ויכריע בעניינם. השימוש בהליך זה מועט באופן יחסי והוא מחייב את הסכמת הצדדים הן על עצם הפניה לבוררות והן על זהות הבורר. יתרונה המרכזי של הבוררות הוא בכך שהיא מאפשרת קבלת הכרעה בזמן קצר יחסית.

 

גיבוש הסכם עצמאי בין הצדדים. "כשהחלטנו להתגרש החלטנו לעשות זאת יפה ובכוחות עצמנו. טסנו לסוף שבוע לקפריסין ובמלון, מול הים סגרנו את כל פרטי ההסכם", סיפרו בני זוג. זו בוודאי הדרך הזולה והמהירה ביותר, אך ברוב המקרים קשה מאד לבני זוג מסוכסכים והמצויים במשבר רגשי, להגיע להסכמות אלו בכוחות עצמם. לאלו שמצליחים בכך מומלץ בחום, לאחר גיבוש ההסכמות העצמאי,  לפנות לעורך דין אשר יערוך עבורם את ההסכם.  מתאים ? ליחידי סגולה. פחות מתאים ? לרוב הגדול, למרבה הצער.

 

גירושין בשיתוף פעולה (DivorceCollaborative). הליך חדש בארץ, המנוהל ע"י צוות מקצועי המורכב מעורכי דין ויועצי גירושין (מטפלים משפחתיים מוסמכים). לכל אחד מהצדדים מוצמד עורך דין ויועץ גירושין, המייצגים אותו בחלקים מסוימים של המו"מ.  בהתאם לצורךמצורפים להליך גם יועץ כלכלי ומומחים אחרים. רוב הפגישות מתקיימות בנוכחות ארבעה משתתפים ?  בני הזוג ויועץ אחד מטעמו של כל אחד מהם. רנדי טישלר, MSW, מטפל זוגי ומשפחתי מוסמך, מגשר ויועץ לגירושין בשיתוף פעולה, מסביר כי ההליך מספק לצדדים הגנה של עורכי דין ותמיכה של אנשי טיפול . לדברי טישלר, ההליך מתאים במיוחד לזוגות המתקשים להגיע להסכמות באופן עצמאי או באמצעות הליכי גישור ואשר חשוב להם לשתף פעולה לטובת הילדים.

עלות ממוצעת: 40,000 ? 80,000 ?. זמן - בדרך כלל, בין שלושה לשמונה חודשים.

 

גישור. הדרך המקובלת ביותר להגעה להסכם גירושין. מגשר נייטרלי מסייע לבני הזוג לגבש את ההסכם. המגשר נפגש עם שני בני הזוג ו עם כל אחד מהם לחוד, בהתאם לצורך. ההליך מאפשר לכל אחד מהצדדים להתייעץ עם אנשי מקצוע מטעמו.

עלות ממוצעת:  10,000 ? ?  20,000 ?.זמן -  גישור ממוצע נמשך בין 5 ל- 10 פגישות וניתן לסיימו תוך מספר שבועות, או חודשים מועטים.

 

יחידות הסיוע. בכל בית משפט לענייני משפחה קיימת יחידת סיוע, המורכבת מצוות מקצועי של עובדים סוציאליים ולצידו פסיכולוגים ופסיכיאטרים. ענת ענבר, הממונה הארצית על יחידות הסיוע מבהירה כי יעודן של יחידות הסיוע לקדם תפיסת עולם של יישוב סכסוכים בדרכי הידברות והסכמה, באמצעות מגוון כלים טיפוליים, ביניהם: טיפול זוגי ומשפחתי, יעוץ בענייני ילדים, הנחיית קבוצות וגישור.שירותי יחידת הסיוע ניתנים לבעלי דין,  ע"פ הפניית השופט הדן בתיק, או בהגשת בקשה ליישוב סכסוך, ע"י הצדדים. השירותים אינם כרוכים בתשלום. בשנת 2011 צפויות להיפתח יחידות סיוע גם בבתי הדין הרבניים.

 

לדעתי, כל זוג שיכול ? עדיף לו להתגרש בתהליך הסכמי. ההליכים ההסכמיים זולים באופן משמעותי, קצרים יותר, ומאפשרים להתגרש תוך שמירת כבודם של הצדדים והגנה על ילדיהם מפני מאבקים מרים ומסלימים. התדיינות משפטית מתאימה למקרים בהם לא ניתן בשום אופן להגיע להסכמות עקב רמת העוינות בין הצדדים גבוהה, אלימות במשפחה, חוסר אמון כרוני בין בני הזוג, פערי כוחות קיצוניים, או סירוב להתגרש.

 

בחירת איש המקצוע

לאחר שנבחר המסלול ונבחרה הדרך, נותר עוד לבחור את איש המקצוע ? עו"ד, מגשר וכו'. מעבר לבדיקת עלות שכר הטרחה, אל תהססו לשאול על המקצועיות, הניסיון והרקע המקצועי.

בנוסף, חשוב גם לבחון את קיומה או העדרה של כימיה אישית. מדובר בהליך מורכב הכרוך בחשיפה רבה של בני הזוג  בנושאים אינטימיים ורגישים, כמו גם בנושאים כספיים ואחרים. חשוב לבחור באיש מקצוע שחשים איתו בנוח.

 

 

 

המידע המוצג במדריך למתגרשים הינו כללי בלבד ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית כלשהי.

 

הפוסט הבא- הכנה לתהליך גירושין