נשים שעוברות את גיל 35 ומעוניינות להיכנס להיריון, יודעות כבר מראש אילו משפטים הן הולכות לשמוע שוב ושוב במהלך תשעת החודשים שעד הלידה. הן יודעות שהרופאים יתייחסו אליהן במשנה זהירות, ישלחו אותן לעשות בדיקות נוספות באופן אוטומטי, ובאופן כללי הן יהיו נתונות לדאגות ולחצים מתוך ההנחה שהגיל שלהן הופך את ההיריון ואת הלידה לכאלו שנחשבים בסיכון גבוה. לכן, אם חס וחלילה קורה משהו שמקשה על הלידה, זה בדרך כלל יהיה מלווה בהמון רגשות אשם מצידה של האם, שבאופן אוטומטי הופכת להיות החשודה העיקרית. אך כעת מחקר חדש הולך להפוך את הקערה על פיה, משום שעל פי תוצאותיו, אבות מבוגרים מעלים את הסיכויים לסיכונים במהלך הלידה. ומה זה מבוגרים על פי המחקר? נכון, גברים בני 35 ומעלה.

במחקר, שפורסם בכתב העת British Medical Journal, בחנו החוקרים מאוניברסיטת סטנפורד את הרשומות הרפואיות לגבי הלידות המתועדות בארצות הברית בין השנים 2007 ל-2016, כלומר סך הכל 40 מיליון תינוקות. מהנתונים עלה כי תינוקות שנולדו לאבות בגיל 35 ומעלה היו בסיכון גבוה יותר לתוצאות לידה שליליות, כגון משקל לידה נמוך, פירכוסים וציונים נמוכים יותר במבחן אפגר (בדיקה הנעשית בתינוק מיד בתום הלידה, במטרה להעריך את מצבו הגופני של התינוק).

ילדים שנולדו לאבות בגילאי 45 ומעלה היו בסיכון גבוה יותר ב -14% להיוולד מוקדם מהצפוי, במשקל לידה נמוך או להתאשפז ביחידה לטיפול נמרץ מיד לאחר לידתם. למעשה, המחקר הוכיח שככל שגיל האב גבוה יותר, כך גם גדל הסיכוי שהתינוק יסבול מתסמונת כזו או אחרת בזמן או לאחר הלידה. אם זאת, זו לא הסיבה לוותר על חלום האבהות במקרה ועברתם את הגיל, משום שהחוקרים גם ביקשו להדגיש במקביל שעדיין מדובר על אחוז קטן יחסית של סיכונים.

"אנחנו נוטים להסתכל על מצבה של האם כשאנחנו באים לבחון סיכונים בלידה, אבל המחקר הזה מוכיח שהבאתו לעולם של ילד בריא זה משחק קבוצתי, והגיל של האבא תורם לבריאותו של הילד לא פחות", אמר מייקל אייזנברג, פרופסור לאורולוגיה באוניברסיטת סטנפורד לרפואה.  

בשנים האחרונות הולכים ומתרבים המחקרים על השפעות גיל ההורים על תקנות ההריון, מהלך הלידה ובריאות הילודים, זאת עקבות העובדה שנשים וגברים בוחרים להביא לעולם ילדים בגילאים מתקדמים יותר. למעשה, ב-2016 בפעם הראשונה מאז שהחלו הרישומים הרשמיים, מספר הנשים שילדו מעל לגיל 30 עלה על מספר הנשים שילדו בשנות ה-20 לחייהן. באופן דומה, גם גברים הופכים לאבות בגיל מבוגר יותר – ושלא במפתיע אפילו גבוה יותר מזה של הנשים. מחקר מ-2017 מצא שקרוב ל-10% מהתינוקות נולדו לאבות מעל גיל 40. לפני ארבעה עשורים, המספר הזה עמד רק ​​על 4%.

החוקרים באוניברסיטת סטנפורד דיווחו שהם מתכננים להמשיך ולבדוק את ההשפעות של גיל האבות על הצאצאים, משום שעל פי אייזנברג "הבנה טובה יותר של התפקיד הביולוגי של האב תהיה ללא ספק חשובה לצאצאים, אך גם לאם". אין ספק שהוא צודק: בתור התחלה, המיידע החשוב הזה יכול הקל באופן משמעותי על האם, שאולי נושאת את הילד, אבל לא צריכה לשאת לבדה בנטל הנפשי והפיזי.

כעת עדיין אי אפשר לדעת בדיוק האם ואיך ישפיע גיל האב על הילד, אבל בפעם הבאה שאישה בהריון תתוחקר על הגיל שלה, היא צריכה להתעקש שהרופא ישאל גם לגילו של האב.