ניהול חרדות בגיל השלישי – כך תעשו את זה נכון
חרדה ולחץ יכולים להופיע בכל גיל, אך כאשר מדובר בבני הגיל השלישי ההתמודדות האישית עם בדידות, בעיות רפואיות, ולעיתים גם מוות של קרובים, מושפעת רמת החרדה והחוסן האישי. ישראלה שפס, מנהלת מחלקת דיירים באחוזת צהלה, מסבירה כיצד להתמודד
חרדה ולחץ יכולים להופיע בכל גיל. כאשר מגיעים לגיל השלישי ההתמודדויות השונות עם בדידות, מצבים רפואיים מורכבים, אובדן של אנשים קרובים, ולעיתים, כמו לאחרונה, חשיפה למראות קשים, עלולות להשפיע על המצב הנפשי מאוד. ההמלצה היא לנסות להמשיך בשגרת חיים נורמלית, לעשות הכול כדי לשמור על רווחה אישית ע"י תזונה נכונה ומותאמת, פעילות גופנית, פעילות פנאי, סדר יום מובנה ומעקב רפואי. הדגש הוא שמירה על הגוף והנפש יחד, בכל גיל ובפרט בגיל השלישי. גורמים אלו משפיעים גם על רמת האנרגיה, השינה, התיאבון והבריאות הגופנית.
כיצד ניתן לזהות? תסמיני חרדה בגיל הזהב:
- תסמינים פיזיים: קשיי נשימה, דפיקות לב, סחרחורות, כאבי ראש, מתח בשרירים, כאבים בגוף, יובש בפה, הפרעות בעיכול, אי נוחות בבטן, נדודי שינה, חוסר תיאבון.
- תסמינים רגשיים: מחשבות חרדה, עצבנות, חוסר אונים ורגשות אשם.
- תסמינים קוגניטיביים: ערנות, רגישות יתר, בלבול, קושי בחשיבה אובייקטיבית ובריכוז.
- תסמינים התנהגותיים: חוסר מנוחה, הימנעות מפעילות גופנית, טיקים לא רצוניים, שימוש בעזרים "להקלה" על החרדה כגון עישון ושתיית אלכוהול.
להלן מספר עצות להפחתת חרדה בגיל השלישי :
- בראש ובראשונה- אופטימיות וחשיבה חיובית- מומלץ לשמור על רגיעה, להתבונן בדברים באופן מעשי ולא להעצים את הבעיות. להתחזק באמצעות מה שקיים בהווה ולמצוא נחמה במה שעדיין יש.
- תמיכה מאחרים- מומלץ לתקשר בפתיחות את החרדות המציפות אותך, ולשתף את הרגשות עם בני משפחה וחברים, על מנת למצוא פתרון ולהקל על החרדה.
- הקפדה על סגנון חיים בריא- על מנת להפחית את החרדה, יש לשמור על הבריאות באופן קבוע, לציית למשטר תרופות ולהקפיד על מעקב רפואי. ניהול אורח חיים בריא, אשר כולל תזונה מאוזנת, שינה מספקת, פעילות חברתית וגופנית סדירה ועוד. בנוסף, לעשות פעילות מרגיעה דוגמת מדיטציה, האזנה למוסיקה וקריאה מקלים את המצב הנפשי. אין להתפתות להקל על החרדה באמצעות עישון או שתייה מופרזת של אלכוהול.
- צאו לטבע - להביט סביב וליהנות ממראות הטבע, שמש, שמיים, ים, פארקים, אויר צח.
- הקשיבו למוסיקה- בחרו את סגנון המוסיקה שעושה לכם טוב על הנשמה , חם בלב וערב לאוזן.
- טיפוח אישי - הקפידו להתלבש, להתאפר וליהנות מהמראה המשתקף.
- הנאות קטנות בחיים - קפה עם חברה, מדיטציה, סיורי אומנות, בישול.
- תקשורת - לשתף, לשוחח, לפרוק, להרגיש בנוח ליצור שיח, עם בני משפחה וחברים.
- חיבוקים - טוב לכם וטוב לאחר. פעילות החיבוק ידועה כמשחררת הורמונים מיטיבים ומרגיעים.
- חיוכים- כי בסוף היום החיוך מדבק. אני , אתה, כולנו.
- התנדבות ועשייה - לכל אחד יש מה לתת מעצמו לאחר, ואם בזכות הנתינה שלנו העולם יהיה יפה יותר, זכינו.
- והכי חשוב, הביחד- להקפיד להיות סובבים בחברה, משפחה, מפגשים קטנים ו/או נרחבים, כל מה שיגרום לכם לא להיות לבד.