להתראות גלולות – שלום הורמונים
נשים רבות בגילי 40–50 מתחילות לסבול מסערה הורמונלית, לרוב על רקע הפסקת השימוש בגלולות. אבל מה עומד מאחורי התופעה? האם זו תסמונת גיל המעבר או אולי PMS עומדות מאחורי מה שאת חווה? ד"ר נעמה סרבניק עושה לכן סדר בתקופה הקשה
חגגת 40, ובשעה טובה הפסקת לקחת גלולות, אבל הנה התחילה הסערה. נשים רבות בגילי 40–50 מתחילות לסבול מסערה הורמונלית, ולפעמים היא מתבטאת גם בהתנהגות. חשוב שתדעי – זו לא אשמתך. אבל מה עומד מאחורי התופעה? האם זו תסמונת גיל המעבר או אולי PMS עומדות מאחורי מה שאת חווה? שיחה צפופה עם ד"ר נעמה סרבניק תעשה לך סדר בתקופה הקשה
אם הגעת לקרוא את השורות האלו, הדבר הראשון שחשוב שתדעי – אין צורך שתסבלי. התקופה הזו אמנם מאתגרת, אבל יש אפשרות לעבור אותה בקלות. יש כמה תופעות שיכולות להופיע וקשה להבחין ביניהן – אחת התופעות הנפוצות והמוכרות היא התסמונת הקדם וסתית – PMS, אבל מהצד השני נמצאים תסמיני גיל המעבר. לעיתים קשה לדעת מה התסמין המרכזי – גיל המעבר או תסמונת קדם-וסתית, שיש לה נטייה להחמיר סביב הגיל הזה.
PMS – לא נעים להכיר
נשים רבות שחווות סביב גיל 40 ו-50 שינויים בהרגשה הפיזית והנפשית עשויות לחשוב שזו בעיה אישית שלהן. אבל האמת היא שמדובר בתופעה רחבה, ואפילו יש לה שם – תסמונת קדם-וסתית, או בקיצור – PMS. למעשה, 80% מהנשים חווות מגוון רחב של תסמיני PMS, ואלה הנפוצים שבהם:
- רגישות בשדיים
- כאבי ראש
- הפרעות בשינה
- קשיים רגשיים – מהתקפי בכי ועד לאי-שקט
- עלייה במשקל
- השתוקקות למאכלים מתוקים כמו שוקולד
תופעות שקשורות לשינויים הורמונליים שקורים מעט לפני הווסת יכולות להופיע מספר ימים לפניה, ואפילו שבוע לפני. הן עשויות להימשך גם בימים הראשונים של הווסת ולהיעלם עם סיומה. כדי לקבל אבחנה של PMS, לתופעות האלה צריכה להיות השפעה על החיים שלך. אם יש לך תסמין כמו גודש בשד, שלא משפיע על חייך – זה לא PMS. אם התסמין משפיע על התפקוד שלך זה PMS .למרות שייתכנו מס' תסמינים בו זמנית , מספיק תסמין אחד כדי לקבל אבחנה של -PMS. חשוב לבדוק מתי את סובלת מהתופעות, כדי להבין אם הן קשורות לווסת. אם אפשר למקד את התלונות לתקופת הווסת והימים הראשונים של המחזור, נגדיר את זה כתסמונת קדם-וסתית, והטיפול יהיה לגמרי אחר.
הגיל שמתחיל - תסמיני גיל המעבר
נכון, כולן יודעות שתופעת גלי החום היא אחת מתסמיני גיל המעבר, אך יש נשים עם תסמינים אחרים, כמו דכדוך ותנודתיות רגשית, והם בהחלט יכולים להופיע גם ב-PMS. כך גם תופעות שקשורות למערכת העיכול, כמו תחושת "כבדות" ונפיחות. המפתח לזיהוי הוא התמקדות בתקופה שבה מופיעים התסמינים, וליתר דיוק – אם הם מופיעים לכל אורך החודש, או רק בחלק ממנו.
סובלת ממחזור לא סדיר?
מחזור לא סדיר הוא תופעה נפוצה, במיוחד בפרה-מנפאוזה (התקופה שמופיעה מספר שנים לפני הפסקת המחזור החודשי). יש נשים שהווסת שלהן מגיעה מדי חודשיים ויש כאלו שאצלן היא מדי שבועיים, מה שהופך את הזיהוי של המחזור והתופעות "סביבו" לעניין מאתגר.
מה אפשר לעשות?
"בהנחה שלא הצלחנו למקד את התלונות לתקופת הווסת, בגלל מחזורים לא סדירים, אני בדרך כלל פונה לניסיון טיפולי", מסבירה ד"ר סרבניק – "אני מתחילה לטפל בתופעות האלה כאילו זו תסמונת קדם-וסתית, ובודקת את ההשפעה. אם זה עובד – אנחנו יודעות שזו תסמונת קדם-וסתית. אני יודעת שזה אולי נשמע מפתיע," היא אומרת, "אבל לפעמים אין ברירה אלא להיעזר בזה".
מה קורה אם זה לא עובד?
"בדרך כלל בתוך חודש וחצי מתחילים לראות שינוי בתגובה, אבל אני בדרך כלל מגדירה ניסיון טיפולי כתקופה של 3 חודשים. אם אנחנו לא רואות שיפור בתקופה הזו, לרוב נבחר להפסיק אותו".
מתי מתחילים לטפל?
"בדרך כלל אני ממליצה להתחיל בטיפול בזמן הווסת, שאלה הימים הראשונים של המחזור. עד הווסת הבאה התופעות פוחתות, ועד זו שאחריה – מרבית הנשים חווות הקלה ניכרת".
יודעת שהיה לך PMS כשהיית מתבגרת?
זה עשוי לרמוז שגם עכשיו את סובלת מ-PMS. לא סבלת ממנה במשך שנים, בגלל נטילת גלולות והריונות, שעד כה השפיעו על ההורמונים שלך, אבל מרגע שיצאו מהתמונה – את עלולה לשוב לסבול מ-PMS. חשוב לזהות אותה, לתת לה מקום, ואם היא משפיעה על איכות החיים – לטפל בה.
האם זה גיל המעבר או PMS? זהי וטפלי
איך לטפל ב-PMS?
לא כולן יודעות איך לטפל ב-PMS, ויש מגוון דרכים:
- נטילת נוגדי דיכאון SSRI– יש להתייעץ עם רופא להתאמת מינון
- תוספי תזונה – יש נשים שמשתמשות בתוספי תזונה, אך יעילותם מוטלת בספק.
- תרופות ממקור צמחי קיים מגוון של תכשירים ממקור צמחי לטיפול ב-PMS, ואלה שמיוצרים מהצמח שיח אברהם הם קו הטיפול העיקרי. ההעדפה היא לרשום תרופה שמופקת משיח אברהם, מתוך ידיעה שהמינון קבוע והחומר יציב.
"גם פעילות גופנית יכולה להועיל, והיא תמיד רעיון טוב. אין כמעט בעיה שהיא לא הפתרון עבורה", מסכמת ד"ר סרבניק. האם את סובלת מהתופעות שדנו בהן בכתבה? זהו כנראה הזמן לקבוע תור אצל רופא או רופאת הנשים שלך.