כשהטניסאי אנדרה אגסי היה בן 19 הוא התחיל להתקרח. מבוייש עמוקות מנסיגת קו השיער שלו, אגסי התחיל לחבוש פיאה שדימתה את רעמת השיער המפורסמת שהיתה סימן ההיכר שלו. באליפות צרפת הפתוחה 1990 אגסי הגיע לגמר הגראנד סלאם הראשון שלו, ויום לפני המשחק הפיאה החלה להתפורר. אגסי, שהיה אז בן 20, מספר בביוגרפיה שלו על הבהלה הגדולה שאחזה בו, וכיצד בילה את הלילה בניסיונות להצמיד את הפיאה לראשו עם 20 סיכות שיער. למחרת, במהלך המשחק, אגסי המבועת היה יותר ממוקד בכך שהפיאה לא תזוז ממקומה מאשר בביצועים שלו במגרש. כל מה שהוא חשב עליו היה שמיליוני הצופים עוקבים בעניין רב אחרי מעלליה ולועגים לו מהיציעים ומסלון ביתם.

ההתמקדות הזאת בפריזורה ולא במשחק, גרמה לאגסי להפסיד בארבע מערכות לאנדרס גומז (מי??).

אחרי ההפסד הצורב, חברתו הציעה לו לוותר על הפיאה על מנת שירגיש חופשי יותר. לאחר התלבטויות, אגסי נענה וגילח את ראשו. בטורניר הראשון שלו עם המראה החלק החדש הוא כבר שלט, וזכה באליפות אוסטרליה הפתוחה מבלי להפסיד מערכה. "צדקת," אמר אגסי לחברתו לפני הגמר. "הפיאה היתה השלשלאות שלי." 

אגסי חווה תופעה שנקראית אפקט הזרקור. מבחינה פסיכולוגית, אפקט הזרקור קשור לנטיית "חשיבה מוטת-עצמי" (self-focused bias),  לפיה, המיינד שלנו נוטה להיות ממוקד בעצמנו ובצרכים שלנו יותר מאשר בסביבתנו ובאחרים. זוהי תוצאה של האגוצנטריות הטבעית שלנו כבני אדם, שבה אנחנו "השחקן הראשי" בסרט של חיינו שזקוק לאישור חברתי על מנת שלא יינדו אותנו מהשבט ונגווע ברעב בערבות הטונדרה. כיום, ההטייה הזאת גורמת לכם לעשות הערכת-יתר למידת תשומת הלב שאחרים מקדישים לכם.

"רוב הזמן אנחנו סובלים יותר בדימיון שלנו מאשר במציאות."  (סנקה)

אפקט הזרקור אולי התפתח מתופעה אבולוציונית הכרחית, אבל בעולם המודרני יש לו השלכות שליליות על הביצועים והנפש שלכם: 

  1.  פחד לשים את עצמכם במצבי זרקור אמיתיים - ובכך לפגוע בדימוי העצמי ובמימוש  הפוטנציאל שלכם. בקריירה זה יכול לבוא לידי ביטוי בהימנעות מלהשתתף בישיבות חשובות או מצגות מחשש להיכשל.
  2. עליה בלחץ ומתח – הדאגה מתמדת מאיך שאנשים תופסים אתכם גובה מחיר נפשי כבד. במערכות יחסים זה יכול לבוא לידי ביטוי בהמנעות מלהיפתח בפני אחרים מחשש שיכעסו עליכם או יעזבו אתכם.
  3. פגיעה בריכוז - ההתעסקות של אגסי עם הפיאה שלו ומה אנשים יחשבו עליו הסיחה את דעתו ופגעה בביצועים שלו על המגרש.
  4. המנעות מלעשות דברים שגורמים לכם סיפוק ואושר מפחד שישפטו אתכם. אחרי שאגסי גילח את שערו, היו מעט מאוד התייחסויות לכך בתקשורת. בסרטים שהוא הריץ בראש, אגסי חשב שאנשים יצחקו וירכלו עליו, במציאות, זה לא הזיז לאף אחד.

"היה מי שאתה ותגיד מה שאתה חושב, כי אלה שזה יפריע להם לא חשובים ולאלה החשובים, זה לא יפריע." ד"ר סוס

בין אם זה ספורטאי, פוליטיקאי, סמנכ"לית, או מדענית, כל מי שרוצה להצטיין בתחומו צריך לדעת איך להתמודד עם תשומת לב של אחרים וביקורת, זה חלק מהחבילה. ייתכן שחלקכם תמיד תרגישו קצת לא בנוח בקדמת הבמה, אבל אל תתנו לאפקט הזרקור לכבות את השאיפות שלכם.

הנה מספר דרכים לעמעמם את הכוח שלו ולהעצים את האור שלכם:

  1. מודעות. כמו תמיד, זאת נקודת ההתחלה של כל תהליך התפתחות ושינוי. תבינו שאחרים לא ממש מתעניינים בכם כמו שאתם חושבים. וגם אם כן, הם מהר מאוד עוברים להתעניין במשהו אחר. כמו שאתם אגוצנטרים כך גם אחרים. כבר הבנתם שזה חלק מהביולוגיה שלנו.
  2. תפתחו עקרונות מנחים - אחרי שטיפחתם מודעות עצמית יהיה לכם קל לזהות את העקרונות המנחים שלכם להתנהלות בחיים. העקרונות מבוססים על אמונות וערכים שחשובים לכם, והם המצפן פנימי שיעזור לכם להתמיד בדרך ולהתמודד עם שיפוטיות. חיים לאור העקרונות שלכם יאפשרו לכם להתמקד בחוזקות שלכם ולחתור בביטחון ומתוך כוונה עמוקה לעבר המטרות שלכם.
  3. "אז מה?" כשאתם מתחילים להריץ סרטים על הדברים הגרועים שעלולים לקרות תשאלו את עצמכם, "ואם החששות שלי אכן יתממשו, אז מה?" ברוב המקרים, התשובה היא שזה לא נורא כמו שאתם חושבים.
  4. שתפו אחרים. כשתחלקו עם אחרים את המצבים בהם אתם חווים חוסר ביטחון, רוב הסיכויים שתקבלו אמפתיה, תמיכה, פרופורציות, וגם אולי עצה טובה, שתעזור לכם להתגבר על הבעיה.

השורה התחתונה: אתם לא באמת פוחדים מכישלון, אתם חוששים ממה שאנשים יחשבו עליכם. ברגע שתפסיקו להתאבסס ותתחילו להבין שהם מרוכזים בעצמם ולא ממש אכפת להם מכם, תוכלו להשתחרר ולחיות לפי הערכים שלכם. בכך תאפשרו לכישרון שלכם לנצוץ למרחקים.