שתיית יין, במידה כמובן, נהנתה שנים רבות מתדמית של הרגל בריאותי, אך למרבה הצער הגיע הזמן לקלקל את החגיגה. דו"ח ההנחיות למניעת סרטן, שפרסמה לאחרונה הקרן העולמית לחקר סרטן (WCRF), הכריז על האלכוהול כגורם מוכח לשישה סוגי סרטן, לרבות סרטן השד. כך שכעת ההנחיות ממליצות להגביל את צריכת האלכוהול, ובאופן אידאלי – אף להימנע מצריכתו.

העלייה בסיכון לחלות בחלק מהסרטנים הינה תלוית מינון– עבור סרטן הכבד והקיבה מדובר על צריכת 3 מנות אלכוהול ומעלה ביום, ועבור סרטן המעי הגס (הסרטן השני הנפוץ ביותר בישראל) -2 מנות ומעלה ביום (מנה היא: כוס יין/בקבוק בירה/כוסית משקה חריף). לעומת זאת, במקרה של סרטן השד, סרטן הוושט וסרטני הפה, הלוע והגרון- לא נמצא סף בטוח לצריכת אלכוהול. כך שגם צריכה נמוכה מעלה סיכון לתחלואה בסרטנים אלו, והסיכון כמובן הולך וגובר ככל שהצריכה עולה. היות שסרטן שד הינו הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים בעולם המערבי - ממצאים אלו רלבנטיים במיוחד עבורן. כמו כן יש לציין שעוצמת הראיות להשפעת האלכוהול על הסיכון לסרטן שד גדולה במיוחד בקרב נשים לאחר גיל המעבר (בהשוואה לנשים המצויות בגיל הפוריות).

הראיות המחקריות מצאו שכל סוגי המשקאות האלכוהוליים (לרבות יין) מעלים באופן דומה את הסיכון לסרטן, וזאת כי כולם מכילים אתנול- המרכיב האחראי לפעילות הסרטנית. האתנול הופך בכבד לאצטאלדהיד –חומר מסרטן מוכח. בנוסף אתנול משרה סטרס חמצוני, ויתכן שמהווה ממס אשר מקל על חדירתם של מזהמים מהתזונה ומהסביבה (כמו טבק, למשל) לתאי הגוף.

 

הדו"ח מדגיש שאין הצדקה להמליץ על צריכת אלכוהול עבור כל מטרה בריאותית שהיא וחשוב לציין שלמעשה גם ארגון הלב האמריקאי (AHA) אינו ממליץ על צריכת אלכוהול בתור אסטרטגיה להגנה מפני מחלות לב וכלי דם. היתרון הבריאותי המיוחס ליין אדום במניעת מחלות אלו נובע בין היתר מתכולת נוגדי החימצון שלו, אך מקורם של חומרים אלו בענבים עצמם, וה AHA-ממליץ לקבל רכיבים מגנים אלו ישירות ממזונות כמו ירקות ופירות.

הדו"ח מציין שבמידה ובוחרים לצרוך אלכוהול, יש להקפיד שלא לעבור את המגבלה המקובלת כלומר מנה אחת ביום לאישה ושתי מנות לגבר. ראוי לציין, שבהשוואה למדינות העולם, צריכת האלכוהול בארץ הינה נמוכה, וגם כך נוטה שלא לעבור מינונים אלו. יחד עם זאת, כאמור, מגבלות אלו לוקות בחסר במקרה של סרטן השד, סרטן הוושט וסרטני הפה, הלוע והגרון - עבורם לא נמצא מינון בטוח , וגם עבור סרטן המעי הגס.
ה-WCRF הינו הגוף המדעי המוביל בעולם בחקר הסרטן, והדו"ח הנוכחי מתבסס על ניתוח מקיף של אלפי מחקרים שעסקו בקשר בין סרטן לתזונה ואורח חיים. הדו"ח מסכם ומדגיש שההנחיה להגביל ואף להימנע מצריכת אלכוהול הינה רק אחת מתוך 10 המלצות אשר יוצרות במשולב אורח חיים המסייע בהורדת הסיכון לחלות בסרטן (ובמחלות כרוניות נוספות)

תשע המלצות נוספות:

  • שמירה על משקל גוף תקין
  • ביצוע פעילות גופנית
  • צריכת מרבית התזונה מן הצומח: דגנים מלאים, ירקות, פירות, וקטניות (עדשים, שעועית, חומוס, סויה ועוד).
  • הגבלת צריכת מזונות מעובדים עתירי שומן או סוכר .
  • הגבלת צריכת בשר אדום, והימנעות ככל הניתן מבשר מעובד.
  • הגבלת צריכת משקאות ממותקים.
  • הימנעות מצריכת תוספי תזונה עבור מניעת סרטן - יש לשאוף לקבל את מלוא הצרכים התזונתיים מהמזון.
  • עבור אימהות: הניקי את תינוקך.

עוד כדאי לציין שבמידה ואובחנת עם סרטן- יש להמשיך לעקוב אחר הנחיות אלו, במידה והינך יכול/ה (יש להיוועץ עם הרופא/ה המטפל/ת).