אולימפיאדה לצד ההורמונים: על PMS אצל ספורטאיות
במיוחד לכבוד משחקי הקיץ האולימפיים והפאראלימפיים בפריז 2024, ד"ר ירדנה משיח, רופאת נשים, מומחית ברפואת נשים, פריון וגיל המעבר, מסבירה כיצד איך מתמודדות הספורטאיות עם תסמיני PMS או תופעות של המחזור החודשי? מה יכולות לעשות ספורטאיות חובבות? והאם המחזור החודשי יכול להוות עבורן מכשול?
הצצה למפגש בין PMS לספורט תחרותי
נשים רבות גדלו לתוך הרעיון שמחזור הוא "תירוץ להתחמק משיעורי ספורט". היום כולנו יודעות טוב יותר, ומבינות שתופעות הורמונליות ופיזיולוגיות סביב המחזור החודשי הן דבר אמיתי. למעשה, 75% מהנשים בגיל הפוריות סובלות מתסמינים גופניים ונפשיים לפני הווסת.
חלק מהם קצרים וקלים, ואילו אחרים מורגשים בעוצמה גבוהה מאוד ולמשך מספר ימים. כך או כך, התסמינים האלה יכולים לשבש לגמרי את שגרת החיים ואת מצב הרוח.
אוסף התסמינים הללו נקרא "תסמונת קדם-וסתית". באנגלית – PMS, ראשי התיבות של Premenstrual Syndrome. הוא כולל היבטים גופניים (כמו נפיחות, עלייה במשקל, רגישות בשדיים, כאבי ראש, הפרעות עיכול, דפיקות לב מואצות, גלי חום, התפרצות אקנה וכאבי בטן) וסימפטומים נפשיים (שינויים במצב הרוח, דיכאון, נטייה לבכי, עצבנות, שכחנות, הצפה רגשית, חוסר ריכוז וקשיי שינה).
"PMS זה דבר אמיתי, וזה מיזוגני להקטין את התופעה"
האם באמת צריך להמשיך לסבול מהתופעה? PMS זה דבר אמיתי, וזה מיזוגני להקטין את התופעה. בחברה הכללית וגם הרפואית הקטינו תופעות שנשים חווות, והיום יודעים ש-PMS, בדיוק כמו אנדומטריוזיס ותופעות גיל המעבר הן הרבה יותר מיכולת ההתמודדות של אישה".
במשך החודש מתחוללים שינויים הורמונליים, ומכיוון שיש לנו רצפוטורים להורמונים בכל הגוף, וכמובן במוח, ההורמונים גורמים לתופעות בכל הגוף – ולכל אחת יש מנעד אחר. אם נשאל מישהי שמחה ואנרגטית איך היא בימים שלפני המחזור ובמהלכו, היא כנראה לא תהיה מדוכדכת בהכרח, או עצבנית. אבל ביחס לעצמה היא תבחין שהיא באנרגיות קצת נמוכות מהרגיל. אני תמיד אומרת שאני יודעת שהמחזור שלי מתקרב, כשהרבה אנשים מעצבנים אותי. בימים כתיקונם, אם מישהו מתנהג אליי מגעיל אני נושמת עמוק. בימים שלפני המחזור התנהגות כזו מצליחה לעצבן אותי, ואז אני יודעת – אני אמורה לקבל מחזור.
מה גורם לתופעה?
המקור הוא הנפילה של רמת הורמון האסטרוגן, ובעיקר התנודות שלה. התנודתיות גורמת לתחושה לא טובה, כמו בדיכאון אחרי לידה. זה קורה לרוב הנשים, וכל אחת יודעת כמה זה משפיע עליה ומפריע לה לפעילות היום-יומית.
כדי להבין אם באמת מדובר ב-PMS וכדי להתאים את הטיפול הנכון, כדאי לעקוב אחר התסמינים ולתעד אותם ביומן, כמו שאת מתעדת את ימי הווסת שלך. כך תוכלי לראות אם התופעה חוזרת על עצמה אחת לחודש סביב ימי הווסת, ומהנקודה הזו להמשיך לאופציות של הטיפול.
מה לעשות כשזה מפריע?
רוב הנשים חווות כאבים כלשהן, ואפשר לקחת תרופות לשיכוך כאבים כמו איבופרופן (אדקס, נורופן, אדוויל), והן עוזרות כשמדובר באמת בכאב בטן של יום או יומיים. אבל כשמדובר בתסמינים שחוזרים על עצמם סביב ימי הווסת למשך כמה ימים, יש צורך בטיפול אחר.
רופאי נשים יכולים להציע מגוון פתרונות אפשריים. כדי להתאים את הפתרון המתאים ביותר עבור האישה הספציפית, צריך להגיע לבדיקה ושיחה, ולפעמים זה תהליך של ניסוי וטעייה שהאישה עושה עם רופא הנשים שלה. במקרי קיצון ממש חריגים כדאי להתייעץ עם פסיכיאטר.
החדשות הטובות הן שהיום יש גם תרופות שממש מסייעות לטיפול והקלה בתסמיני PMS, והן מבוססות על שיח אברהם . צריך רק לגשת לרוקח ולבקש ממנו.
"את במחזור, תנוחי"?
לפני הכל – צריך להגיד, שכדי לוודא שהכאבים לא נגרמים ממשהו אחר, התייעצי עם רופא הנשים שלך. אבל אם רופא הנשים אישר שזה ה-PMS שמשבש לך את החיים, את צריכה להיות קשובה לגוף שלך. אם את מרגישה שאת צריכה לנוח בימי הווסת – תנוחי. אבל אם את יכולה להתאמן כרגיל, אין סיבה לנוח.