פסק דין תקדימי באנגליה: לראשונה בתולדות המדינה, אם הורשעה בכפיית נישואין על בתה הקטינה. זהו הישג משמעותי למאבק בן עשור של ארגונים מקומיים לזכויות נשים בכל הנוגע לנישואים בכפייה.

האישה, בת 45 ואם לארבעה מברמינגהאם, ששמה נאסר לפרסום מסיבות משפטיות, הורשעה בהולכת שולל של בתה בת ה-17 ואילוצה להתחתן עם קרוב משפחה המבוגר ממנה ב-16 שנים.

הנאשמת גרמה לבתה לטוס עמה לפקיסטן במחשבה שהן טסות לחגוג חג משפחתי, והבטיחה לה שתקנה לה טלפון סלולרי אם תסכים לבוא איתה. במהלך השהות בפקיסטן, ביום הולדתה ה-18 של הבת, האם חשפה בפניה את כוונתה לחתן אותה עם קרוב המשפחה, ואיימה לקרוע את הדרכון שלה במידה שלא תסכים לפעול לפי רצונה.

הצעירה העידה בבית המשפט כי בכתה לאורך כל יום נישואיה והתחננה בפני אמה לעזרה. החתונה נערכה ב-18.9.2016, בעודה מייבבת.

היא סיפרה כיצד נאלצה להגיד "אני מסכימה" שלוש פעמים בפני האימאם שהכין אותה לטקס, ושאל האם היא מוכנה להתחתן, לפני שהגיש לה טפסים עליהם נאלצה לחתום.

"היינו צריכות לרדת במדרגות אל הבמה. אמרתי אז לאמא שלי שאני לא רוצה להתחתן, והיא אחזה בזרוע שלי", אמרה בבית המשפט. "מישהו צילם וידאו. אני בכיתי לאמא שלי, אמרתי לה שאני לא רוצה".

נישואי ילדות בכפייה, צילום: Shutterstock

החתונה נערכה בעודה מייבבת. אילוסטרציה: Shutterstock

אותו קרוב משפחה, אחיינו של אביה החורג, לא היה זר לנערה. בביקור קודם שלה בפקיסטן ב-2012, כשהיתה בת 13 והוא בן 29, היא פגשה את הגבר אשר נבחר להיות בעלה. באותו ביקור, הוא אנס אותה והכניס אותה להיריון.

כששבה לבריטניה, בת ה-13 נאלצה לעבור הפלה. הרופא אשר טיפל בה דיווח לרשויות הרווחה על חששותיו, אולם לפי התובעים, האם הצליחה לשטות בשירותי הרווחה ולגרום להם להאמין שההיריון היה תולדה של שני מתבגרים שקיימו יחסי מין בהיחבא.

הבת, כיום בת 19, סיפרה לחבר המושבעים כי לאחר החתונה היא הוחזקה במצור בבית הגבר אליו נישאה. נאסר עליה לצאת מהבית, כמו גם להחזיק כסף או טלפון נייד. האם חזרה לאנגליה מיד אחרי שתוכניתה יצאה לפועל ונטשה את בתה בפקיסטן. רק כשהצעירה הצליחה לפנות לחברה בפייסבוק התעורר חשד הרשויות סביב אמה, אשר זומנה לבית המשפט בעקבות הפניה.

הנאשמת שיקרה תחת שבועה כאשר נשאלה על ידי השופט האם טקס הנישואין של בתה התקיים, והכחישה שבתה התחתנה. היא טענה כי הצעירה היתה מאושרת בפקיסטן ורצתה להישאר שם. אולם בסיוע משרד הפנים הבריטי, ובידיעת המשטרה ושירותי הרווחה, הצעירה שבה לבריטניה ובינואר 2017 אמה נכנסה למעצר.

במשפט, האם הודתה כי שיקרה כאשר נשאלה על הנישואין, אך לא הודתה באשמת הונאת הבת וכפיית החתונה נגד רצונה. לדבריה, היא פעלה לפי בקשותיה של בתה, ולא הסכימה לספר על הנישואין כיוון שהבת רצתה לספר את החדשות לחבריה ולמשפחתה בעצמה.

הבת הידרדרה לשימוש בסמים ואלכוהול בעקבות ההפלה שעברה בגיל 13, דבר שההגנה שייצגה את האם השתמשה בו לטובתה – הם טענו שעוד לפני ההפלה היא התקשתה להתמודד עם התנהגות בתה, ולאחריה הילדה 'ירדה לגמרי מהפסים'. עם זאת, התובעת דבורה גולד תיארה אותה כ'ילדה צעירה שאוכזבה קשות על ידי אמא שלה, האישה שהיא חושקת באהבת ובתשומת לבה'. בדברי הסיכום של התיק השופט התעקש כי למרות ש"היה קשה להתמודד עם הנערה", אי אפשר להאשים אותה בנסיבות שהובילו אותה להתנהגות הזו. "שמו אותה במצב קשה והיא הייתה ילדה באותה עת, והיא עדיין הייתה ילדה כשביקרה בפקיסטן עם אמה".

לאחר האונס, הילדה נשלחה לבית ילדים, שם נאנסה שוב, ועברה הפלה נוספת – כל זה בטרם הגיעה לגיל 16. בדצמבר 2015 היא הועברה להוסטל והתראתה את אמה מדי יום. בשלב זה, האם חזרה לתכנן את החתונה של בתה עם אותו חתן מיועד, טסה לעתים קרובות לפקיסטן והפעילה מניפולציות על הבת כדי להכין אותה לנישואין.

נישואי ילדות בכפייה

הצליחה לחמוק מהמצור בבית בעלה בעזרת הודעת פייסבוק לחברה. אילוסטרציה: Shutterstock

כאשר השופט הקריא בפני בית המשפט, חבר המושבעים, הנאשמת והתובעת את פסק הדין, האם נראתה המומה בכנות מהרשעתה. השופט פטריק תומס אמר כי התדהמה שלה היא במקום, שכן התיק הינו חדשני לחלוטין, ושלא היה אף תיק קודם רלוונטי עליו הוא יכול היה להסתמך.

ארגוני זכויות הנשים אשר ניהלו בעשור החולף קמפיין למלחמה בנישואין בכפייה רואים בהרשעה הזו ניצחון בטעם מר-מתוק. ג'סווינדר סנגרה, אשר מנהלת את עמותת הצדקה "קארמה נירוונה" למען נפגעות נישואין בכפייה, אמרה לעיתון ה-Guardian כי החדשות הללו מרוממות – "אני מקווה שזה יסלול את הדרך עבור קרבנות עתידיים, שיוכלו לבטוח יותר במערכת הצדק. מאז 2014, לא הייתה לנו אפילו הרשעה אחת בה הקרבן עמדה ודיברה בצורה כה אמיצה על החוויות שלה, כנגד האדם שיש לו הכי הרבה אחריות על רווחתה – אמא שלה".

עם זאת, סנגרה ציינה כי העמותה אותה היא מנהלת קיבלה בעשור החולף 68 אלף פניות בנוגע לנישואין בכפייה, והזהירה כי יש עוד אלפי קטינות שנמצאות בסכנה. "אני יכולה לומר שבשנה הזו לבדה יהיו אלפים, שמכינים אותן ממש עכשיו לכך שבחופשת הקיץ הן יילקחו אל מעבר לים וייכנסו בכפייה לנישואין". עם זאת, היא הוסיפה - "המקרה הזה מוכיח שכשקרבן נתמכת כראוי במערכת המשפטית, ניתן להגיע להרשעה".