תקראו לזה הדרת נשים ובנות, תקראו לזה הדתה או סתם חוסר שיוויון אבל הקיץ הזה מביא עמו חידוש ישן שבעיקר גורם לבנותינו להרגיש פחות ופחות בנוח עם עצמן וגופן.

לידי Onlife הגיעו בימים האחרונים עשרות פניות מהורים שגילו כלל חדש בבית הספר – לטיול השנתי הבנות יוצאות עם מכנסיים ארוכים והבנים עם מכנסיים קצרים. אפשר היה לשאול למה בתי הספר עדיין בוחרים את יוני כמועד לטיולים כשכל כך חם שם בחוץ אבל אי השוויון שחזר והרים את הראש בוער הרבה יותר. הנה מספר דוגמאות:

בבית הספר 'ליידי דיוייס' בתל אביב בוטלה לפני שנה התלבושת האחידה, אבל בטיול השנתי שנערך בשבוע שעבר הגיעו תלמידות כיתות ז' במכנסיים ארוכים ואילו הבנים עם מכנסיים קצרים. הדרישה של בית הספר הייתה חד משמעית – בנות יצאו לטיול עם מכנסיים באורך ברך או עם מכנסיים ארוכים בלבד.

איילה צורף, אמא של מאיה מתיכון בליך ברמת גן סיפרה בפוסט שהעלתה לפייסבוק שתלמידי כיתה ט' בתיכון צפויים גם הם לצאת לטיול ברביעי וחמישי הקרובים, ממש בזמן החמסין. הבנים יהיו בקצר ואילו הבנות בארוך.

"למה? כי זה מה שהחליט משרד החינוך. למעשה, זה לא בדיוק מה שהוא החליט. ההחלטה הולכת ככה: בנות יכולות ללבוש מכנס קצר ובלבד שהוא מגיע עד אזור הברך. מה הבעיה עם זה אתם שואלים? הבעיה היא שזה לא מה שיש לבנות בארון. מה כן יש להן? מכנסים קצרים. התוצאה: כל הבנות יגיעו בטייטס ארוך, כי זה מה שיש בארון". 

כשניסתה צורף לברר את הסוגיה ולהבין מדוע לא יאפשרו לבנות ללבוש מכנסיים רגילים כמו אלו שיש להן בארון, נאמר לה שאין בעיה לרכוש מכנסיים עד הברך ולשם הקפדה על השוויון ידרשו גם מהבנים את אותה הדרישה.

" אז איזה מסר מעביר משרד החינוך לבנות? " כותבת צורף,
1. תלכו צנוע, אחרת - לכו תדעו מה יקרה לכן.
2. הבנים לא אחראים להתנהגות שלהם. זה אתן ומה שאתן לובשות, זו הסיבה והתוצאה.

3. במדינה חמה כמו שלנו, עדיף שתצאו לטיול שנתי במכנס ארוך, תחנקו או תתייבשו, העיקר שלא נראה פה ירך חשופה."

קוד הלבוש של בית הספר בליך ברמת גן

קוד הלבוש של בית הספר בליך ברמת גן

 

הפוסט של צורף הביא לתגובות רבות על נוהל דומה בחיפה, בראשון לציון, בשוהם, בתל אביב ובערים נוספות.

אחת המגיבות סיפרה על הנעשה באחת החטיבות בכפר סבא: ביום שישי האחרון כתגובה לדרישה זהה לקראת טיול, הגיעו בנות כיתה ט' לבושות במכנסיים עד הברך – של בנים. התלמידות ניסו לברר האם אורך המכנסיים עומד בכללים אולם בתגובה הן נשלחו להירשם במזכירות בית הספר ואף איימו לשלול מהן תעודות הצטיינות. האקט הזה נתפס כפרובוקציה נגד חוקי בית הספר. בנים שהגיעו אף הם כדי להצטרף למהלך ביקשו גם הם לברר האם אורך המכנסיים שלהם תקין, נשלחו חזרה לכיתות ולא נרשמה להם כל הערה.

אמא בבית הספר אחר סיפרה ל- Onlife שאיימה להוריד את בתה מאוטובוס הטיול השנתי וכתוצאה מכך פרץ ויכוח בין הורים לצוות החינוכי. "כל עניין אורך ברך לא מקובל עליי לחלוטין. הרי אתם יודעים שאין מכנסיים כאלה, והמשמעות היא שהן צריכות ללכת עם האורך המחמיר. מבחינתי הלוואי שהיו מכנסיים כאלה אבל ברגע שאין בכלל מכנסיים כאלה בחנויות זו צביעות".  בתחילת השנה נכנסה רכזת השכבה בבית הספר המדובר, ערכה לתלמידות מסדר ואמרה – 'זה בסדר, את לא בסדר, את בסדר את לא בסדר'. בכיתה אחרת נאמר לבנות בנוכחות הבנים, 'אתן מתכננות ללבוש מכנסיים קצרים אז תתכופפו ותראו שלא רואים לכן כלום', זה הכי שיעור בהטרדה מינית".

בבית ספר ברמת הגולן הוצאה מהספרייה תלמידה שלבשה מכנסי ג'ינס קצרים (לא מכנסונים).

מעיון בחוזר המנכ"ל הרלוונטי של משרד החינוך לא כתוב דבר על אורך המכנסיים. מה שכן כתוב הוא כי "הנהגת תלבושת אחידה תתקבל באמצעות תהליך חינוכי דמוקרטי, שיהיו שותפים לו צוות בית הספר, התלמידים וההורים.  עוד נאמר בחוזר כי "הנהלת בית-הספר רשאית להחליט על הגבלות בלבוש ובהופעה הכללית, ובכלל זה תספורת, איפור, תכשיטים, סוג הנעליים וכד'. בחינוך הדתי נדרשת הופעה ההולמת את דרישות הצניעות המקובלות בציבור הדתי".

כלומר הדגש הוא על קוד לבוש שנקבע במשותף ולא על אורך המכנסיים. אז מאיפה הגיעה ההנחייה הזו לכל כך הרבה בתי ספר במקביל? אין אלא לחשוב שמדובר "ברוח המפקד" שנושבת ממשרד החינוך ומשפיעה על כללי צניעות שאין בהם שום צורך.

זה המקום לציין שרוב מנהלי בתי הספר בישראל הן מנהלות, ואין שאלה לגבי הרוב המוחץ של הנשים שמהוות מורות ומחנכות ולמרות זאת נראה כי דווקא הן לא מגלות הבנה, רגישות או הקשבה לטענה של הנערות הצעירות. לא ברור איזה מודל הן מהוות לתלמידות.

המצב בבתי ספר היסודיים לא טוב בהרבה. גם שם החלו להירשם גילויי משטר הצניעות. בביה"ס היסודי מגן בתל אביב כבר בכיתה ה' החלו להנהיג קוד לבוש מחמיר לבנות. בכיתה נאמר שמכנסיים צריכים להיות 2 אצבעות לכיוון הברך. לפני חודש אחת התלמידות נקראה לצאת מהכיתה החוצה לשיחת נזיפה על אורך המכנסיים. אמא מבית הספר סיפרה: "זה פסול ופגום וזו התחמקות מאחריות. יש פה העמדת פנים שמדובר בקוד לבוש מכבד כשמאחורי זה יש הדתה מכוונת שהמנהלים נאלצים לכבס אותה. לא שאני בעד שיילכו עם מכנסי תחתונים אבל מכנסיים קצרים כאלה, עד אמצע הירך, זה לגמרי הגיוני עם החום שם בחוץ... גם בזמני הלכו ככה ולא הייתה בעיה".

גם בבית הספר דוד ילין, אף הוא חילוני למהדרין, החליטו להצטרף לגל ובנות כיתה ה' נדרשו ללבוש מכנסיים עד קצה היד. וכך זה עבד: בנות שהגיעו עם מכנס קצר מכך התבקשו לפתוח את כל הקפלים בעמידה ומי שהיה אצלה קצר מדי בעיני המורה קיבלה התראה, שבפעם הבאה תוצא להתקשר להורים שיביאו לה מכנסיים לבית הספר. היו לא מעט בנות כאלה. כעבור כשבוע האיום התממש וכמה בנות הוצאו מהכיתה כדי להתקשר להורים ממזכירות בית הספר באמצע יום הלימודים. "מקדימים אצלנו כהכנה לחטיבה," אמרה בציניות אחת האמהות לתלמידה בבית הספר. "מה שמדהים הוא שדווקא בקהילה שמעלה על נס את החילוניות שלה, בית הספר גוזר על עצמו גזירות בלי להסביר לילדים מה עומד מאחוריהן, ולמה יש הבדל בין בנים לבנות״.

ביהוד הגדילו  לעשות ובאחד הימים התבקשו בנות כיתה ג' (!) לעמוד למסדר מדידה של אורך המכנס.

גם רשתות הביגוד הבינו את הטריק ובגולף אפשר היה למצוא השנה מדבקה על מכנסיים לבנות "אורך בית ספר."

ד"ר יופי תירוש, ראשת בית הספר למשפטים במכללת ספיר טוענת כי  "השיוויון היא השבת של הדמוקרטיה". לדידה, חוסר השיוויון בין בנות לבנים בדרישות הן בגדר הדרה של הבנות: ״קוד לבוש בכל מקום, בוודאי בבתי ספר, הוא דבר לגיטימי. אך פיקוח על צניעות הוא משהו אחר. ילדות בגילאים צעירים יותר ויותר מקבלות מסר שהן קודם כל אובייקט מיני מפתה. הקפדה על צניעות לא מחזקת אותן או את ׳כבודן׳, ותחושת הביטחון בערכן כבני אדם וגם בגופן מתערערת״.

בהבהרה שכתובה בתוך חוזר המנכ"ל עצמו רשום "לתלמידים הזכות לחופש ביטוי בתחום ההופעה האישית, בהתאם לכללים בבית הספר הממלכתי ולכללי הצניעות בבית-הספר הממלכתי-דתי ובכפיפות לתלבושת אחידה, אם הוחלט להנהיגה בבית-הספר."

חופש ביטוי? כנראה לא בבית ספרנו. לפני שלוש שנים החלו נערות בבתי הספר במה שכונתה אז "מחאת המכנסונים", נראה שההיסטוריה חוזרת על עצמה והגיע הזמן להוציא את השלטים הישנים מהארון ולהבהיר שגם לתלמידות יש זכות להתלבש בנוח בקיץ הישראלי.