תהילה נגר ז"ל רצחה בדצמבר 2016 באופן אכזרי, לאחר שסבלה מאלימות מצד בן זוגה ראיד רושרוש. כשהוגש כתב אישום ברצח לאף אחד במשפחתה של תהילה ובקרב משפחות נרצחים לא היה צל של ספק שהרוצח המניפולטיבי והמתעלל יורשע ברצח בסוף המשפט. "הוא דחף את המנוחה לשיחים בחניון, שם חנק אותה בגרונה והוסיף לחבוט בה בחוזקה בפניה וגרם לה לדימום רב עד שאיבדה את הכרתה. או אז, גרר הנאשם את המנוחה לצדו הצפוני של החניון ושם הטיח בראשה אבן שפה במשקל של כ-30 ק"ג, רוצץ את גולגולתה וגרם למותה", נכתב בכתב האישום. לאור כל אלו, מה הייתה תדהמתנו כשנודע על כוונת הפרקליטות להגיע להסדר טיעון עם הנאשם ולהרשיע אותו בהריגה בלבד.

אנחנו מזדהים לחלוטין עם אמירתו של אביה של תהילה ז"ל: "אני מעדיף שייצא לחופשי מאשר שתהיה עסקת טיעון בהריגה". זהו משפט שנאמר ע"י משפחות רבות שלא היו מוכנות שעל דם יקיריהן יתנהל משא ומתן בין הפרקליטות והסנגורים של הנאשם, כשהנאשם ממתין באופן ציני לרגע בו יואיל בטובו להודות תמורת עבירה פחותה ועונש מקל. זעקת הכאב והזעם של נטלי, אחותה של תהילה נגר, מרעידה את הלבבות של הציבור כולו, אבל במיוחד את המשפחות שאיבדו את יקיריהן מרצח מתועב. רבות חוו על בשרן אותן עסקאות טיעון ולא יתאוששו מהן לעולם.

האזנו למילים המכובסות של נציגת הפרקליטות שהתראיינה בנושא והצדיקה את העסקה והזדעזענו. גם מצד המראיינים הורגשה השתוממות רבה. אף אדם לא מסוגל לעכל את השיטה הפסולה אליה הורגלו כל הרוצחים: "לא רצחתי, לא הייתי שם" ואז, "אופס, בעצם הרגתי". נציגת הפרקליטות שיבחה את הרוצח על כך שהוא לקח אחריות - זהו גם משפט מכובס ומקומם שנאמר אחרי כל עסקת טיעון. ומה?! משפחת הקורבן אמורה להעריך את "אומץ לבו ויושרו"?! לרוב המשפחות עדיף שרוצחים לא יעשו טובות לאף אחד, שלא יודו הודאה חלקית רק תמורת עונש קל באופן משמעותי לעומת העונש האמיתי.

אנו, חברי הארגון, פנינו באופן דחוף לפרקליט המדינה עו"ד שי ניצן  בבקשה לשקול בכובד ראש את האישור של הסדר טיעון לנאשם ברצח של תהילה נגר, אולם ההסדר אושר למרות מחאת המשפחה והציבור הרחב. בעוד מספר חודשים יכנס לתוקף התיקון לחוק העונשין שמשנה את מדרג עבירות המתה (תיקון מס' 137), התשע"ט - 2019. במסגרת התיקון עבירת ה"הריגה" בוטלה, והיא תיעלם מחוק העונשין. גם אם ניתן להוכיח שברצח תהילה נגר לא מתקיימת אחת ה'נסיבות המחמירות', הוא היה מוגדר על פי התיקון לחוק כ"רצח בסיסי" שלצידו מאסר עולם כעונש מרבי, אבל באופן מובהק ומוכח קדמה לרצח אלימות קשה וזדונית מצדו של הנאשם. ובמקרה כזה, על פי התיקון לחוק, ניתן היה ליחס לנאשם 'נסיבה מחמירה' של רצח נשים ע"י בני זוגן לאחר התעללות קודמת, שלצידה עונש מאסר עולם כעונש חובה.

 

תהילה נגר ז"ל

תהילה נגר ז"ל

נלחמנו בחירוף נפש על הכללת הנסיבה הזאת ברשימה הסגורה של נסיבות מחמירות בהצעת חוק ממשלתית. תחילה נציגי משרד המשפטים התנגדו ולא רצו לשמוע על כך.,הם טענו שרצח אישה על ידי בן זוג לאו דווקא מעיד על חומרה יתירה. רק בזכות התגייסות ולחץ של חברות כנסת הסעיף הזה התקבל. איך יכול להיות פער כה מזעזע בין כוונות המחוקק ובין ההרשעה בהריגה ברצח כה אכזרי? פרקליטות מחוז צפון מתעלמת במקרה זה מכוונת המחוקק שכבר פורסמה ברשומות ומתעקשת להמשיך לקבע את השיטה של אי ניהול  תיקי רצח בבתי המשפט. כמי שהיו מעורבים בכל תהליכי החקיקה של התיקון לחוק העונשין, אנו יודעים כי זו הייתה אחת הסיבות המרכזיות לתיקון מדרג עבירות ההמתה וביטול עבירת הריגה וה"כוונה תחילה".

על הפרקליטות לשבור את מעגל הקסמים של הסדרי הטיעון. הם נותנים פרס לנאשמים וסנגוריהם. על הפרקליטות להתחשב יותר בעמדת המשפחות שנהרסו לא רק מהרצח עצמו ומאובדן בלתי נתפס של יקירם, אלא מתחושת אי צדק ואי הקשבה אמיתית, גם אם מתקיימת פגישה פורמלית של הפרקליטות עם המשפחה. כל הגופים של אכיפת החוק חייבים להתעשת ולהחזיר את אמון הציבור ואת אמון המשפחות של קורבנות רצח במערכת המשפטית. עסקת הטיעון השערורייתית עם הרוצח של תהילה נגר גרמה לשבר עמוק. משפחתה של תהילה, החוג הרחב של חבריה, ואנחנו, משפחות שכבר ספגו אין ספור עסקאות טיעון ועונשים מגוחכים, נישאר עם הטראומה העמוקה לנצח.

 

**הכותבת היא לרה צינמן. אמא של גנית שנרצחה בשנת 1996, ויו"ר ארגון משפחות נרצחים ונרצחות.