הרגע בו 150 נשים צעדו אחריי בהפגנה בקפלן במוצש ואני עם דמעות בעיניים, היה הרגע בו הרגשתי שבאמת הצלחנו.  שבועות אנחנו מנסות להתריע בפני הסכנות העומדות בפני נשים ברפורמה המשפטית אבל גם בעוד שורה של חוקים והסכמים קואליציונים, התבטאויות מיזוגיניות ומקטינות וייצוג מחפיר ורוב הזמן ההתרעות שלנו לא עברו את סף הרעש. רק כשעשרים נשים חבשו מצנפות לראשן וגלימות אדומות לגופן החלו לצעוד בהפגנה הגדולה בירושלים לפני שבוע, פתאום משהו התחיל לזוז. המראה שלהן הבהיל והדהים כל מי שראה אותן.

מיצג "צעדת השפחות" שיזמה תנועת "בונות אלטרנטיבה" נועד להתריע מפני הפיכתה של מדינת ישראל מדמוקרטיה שוויונית לתיאוקרטיה שמדירה נשים ורומסת את זכויותיהן, בדומה לעולם הדיסטופי של "סיפורה של שפחה" - הרומן מאת מרגרט אטווד שזכה לעיבוד טלוויזיוני מטלטל והמראה הזה שטף את המסך והרשת בארץ ובעולם. אפילו הסופרת עצמה שיתפה שני פוסטים מישראל של המצעדים השונים.

מכל עבר שמעו הצועדות מחיאות כפיים ואת המילים 'כל הכבוד'. כל אחת מהן ידעה לספר על העוצמה בצעידה אבל גם את הבדידות של מי שרואות רק את הרצפה בעודן צועדות בראש מושפל. שלא תבינו לא נכון, מדובר בנשים חזקות, כאלו שלא מוכנות לקבל הוראות אף פעם והכניסה לתפקיד השפחה פשוט טלטלה אותן. אחת, אחת הן הסירו את התחפושת והצהירו - לא ניתן לזה לקרות. 

גם ההתקפות של תומכי ההפיכה המשטרית לא אחרו לבוא. ח"כ שמחה רוטמן , המוביל של ההפיכה הזו יצא נגדנו בשידור חי. אחרים הגיעו בעקבותיו. הם הבינו שהדימוי העוצמתי הזה חודר את סף הרעש ומרעיד סיפים. עד מוצ"ש פנו אלפי נשים וביקשו לקחת חלק במצעדים של שבת. מאות צעדו בפועל בתל אביב, ירושלים, חיפה, באר שבע, הרצליה ורמת השרון, שוטפות באדום את ההפגנות  מאז הטלפון לא מפסיק לצלצל. את המצנפות והגלימות תפרו מתנדבות ומתנדבות הן אלו שחבשו אותן למרות שהטוויטר הוצף בפייק ניוז על מימון כזה או אחר. (לתמיכה בגיוס המונים למימון המיצג לחצו כאן).

השאלה שעמדה בקרב המתנגדים וגם בקרב התומכים היא אחת – למה אתן מפחדות? אז בשביל אלו ואלו הנה חלק מהסיבות למה כל אישה בישראל צריכה לפחד היום

שורה של משפטניות בכירות ניתחו את החקיקה המוצעת ואלו מסקנותיהן של פרופ' גילה שטופלר, ד"ר  יופי תירוש, ד"ר ראויה אבו רביעה, ד"ר אסתי אינדורסקי, ד"ר כוכב אלקים לוי ופרופ' רות הלפרין קדרי:

  • התיקון לחוק שכבר הוגש ויאפשר להפלות מטעמי אמונה דתית יאפשר לכל בעל עסק לכפות בעסקו הרחקה והדרה של נשים, הן כלקוחות והן כעובדות, על מנת למשוך לקוחות שאינם מעוניינים לקבל שירות מנשים או בנוכחותן. מה הכוונה? לא תוכלו לקבל שירות בשעות מסוימות או רופא יוכל שלא לתת טיפולים מסוימים לנשים. זכותם החדשה של חרדים ודתיים להפרדה מטעמי אמונה דתית תביא לחיסול זכותן של נשים לשוויון במרחב הציבורי ובשוקי התעסוקה והצריכה.
  • הגדלת סמכויות הרב הצבאי הראשי והכפפתו לרבנות הראשית תביא לכך שהרבצ״ר יוכל להשתמש בדרגתו וסמכותו החדשה על מנת לדרוש את צמצום השתלבותן של נשים במקצועות לחימה, תוך הנחיית חיילים חובשי כיפות לסרב לשרת עימן ובקרבתן. למה שיעשה כן? חברי הכנסת מעוז, סמוטריץ' ואחרים כבר התבטאו נגד השילוב ונגד שירות נשים בצה"ל בתפקידי לחימה
  • משמעות הרחבת סמכויות בתי הדין הרבניים היא היווצרותה של מערכת משפט כוללת של דין תורה במקביל למערכת המשפט האזרחית, כך שבפועל תחת כנפיה של מדינה אחת תהיינה שתי מערכות משפט, המבוססות על גופי דינים שונים, ומושתתות על תפיסות צדק שונות. באחת דיינים גברים בלבד ששופטים לפי ההלכה, השנייה תפעל לפי חוקי מדינת ישראל. מה הסיכוי של נשים לקבל ככה משפט צדק? 
  • באופן חסר תקדים, ההסכם הקואליציוני בין הליכוד לבין מפלגת הציונות הדתית כולל התחייבות שלא להצטרף לאמנת איסטנבול. האמנה של מועצת אירופה למניעה ומאבק באלימות כלפי נשים ואלימות במשפחה, נחשבת כיום לכלי החשוב והיעיל ביותר להתמודדותן של מדינות עם תופעות אלה, ומהווה את הסטנדרט הבינלאומי המקובל בתחום. ונזכיר, היום נרצחה עוד אישה בישראל.
  • הממשלה הנוכחית מציינת נסיגה היסטורית בייצוג נשים. בקואליציה ישנו רוב גברי מוחלט כאשר מתוך 64 חברי כנסת רק תשע הן נשים (14%). בכנסת כולה שיעור הנשים עומד על 24% בלבד שהן 29 נשים מתוך 120 חברי כנסת, ורק 4 נשים מכהנות כיו״ר ועדה מתוך 25 ועדות. ביטול נבחרת הדירקטורים שהובילה לשילוב נשים ומיעוטים בדירקטוריונים השונים, ייפגע שוב בנשים כמו גם צמצום חלקן של הנשים בוועדה למינוי שופטים.
  • בשל הפיכת הדרת הנשים לחוקית תהליך ההפרדה בין המינים בחברה החרדית יעמיק. כך למשל אישור הפרדה במעיינות יפגע במשפחות חרדיות שלא תוכלנה לטייל כמשפחות, וסופו הצפוי של התהליך הוא שהגברים החרדים והבנים החרדים יטיילו בחיק הטבע ואילו נשים ובנות חרדיות תוגבלנה ליציאות בגבולות ביתן. גם נשים חילוניות חד הוריות או גרושות לא יוכלו לטייל בימים המופרדים.

וכל זה בלי להגיד מילה על הצעת החוק של חצי שנת מאסר למי שלא תגיע בלבוש צנוע אל הכותל. 

מיצג 'סיפורה של שפחה'. מימין במהלך הפגנה בהרצליה (צילום זאב ינאי), משמאל למעלה במהלך ההפגנה בירושלים (צילום בן כהן מגפון ניוז), למטה מימין בהפגנה בתל אביב (צילום שגית זמיר), ומשמאל למטה בצעדה על דרך נמיר (צילום עמיר טרקל)

שוב- זו לא רק הרפורמה המשפטית אלא חבילת הצעדים כולם, החקיקה, הייצוג, ההסכמים הקואלייציונים ושינוי שיטת המשטר כדי לגרום להחלשת בג"צ, מי ששימש עוגן למתן סעד בכל פעם שסוגיה מעין אלו הייתה עולה, ומשמעותה שלא יהיה עוד למי לפנות כשעוד צעד קיצוני כזה יעלה. זה הזמן להזכיר לכל מי שצריך - אין דמוקרטיה בלי שוויון. מי ישמור על זכויות האדם? נשאל שר האוצר סמוטריץ' בדיון פתוח עם גולשי אינטרנט. "אני" הוא השיב וחוסר המודעות והאיום הטמונים בתשובה הזו, גרמו לרבות להבין שאם לא יילחמו על הזכויות שלהן, באמת שלא יהיה אף אחד שישמור עליהן.

הדס רגולסקי היא דוברת "בונות אלטרנטיבה", תנועת נשים א-מפלגתית מכל המגזרים שפועלת לקידום שוויון זכויות נשים, ייצוג, ונאבקת באלימות נגד נשים. 

לתמיכה בגיוס ההמונים של המיצג לחצו כאן.