משפיענית הרשת מיה דגן: "איבדתי את המחשבה שאפשר לשנות"
משפיענית הרשת מיה דגן לוקחת מאוד ברצינות את המילה 'משפיענית', ומי שעוקב אחריה יודע היטב כי היא מעולם לא חסכה במילים או נמנעה מלהביע את דעתה באופן פומבי בגלל התניות 'פפוליטיקלי-קורקטיות' כאלה ואחרות. בשיחה כנה בפודקאסט של סתיו שפיר, 'יכול להיות', היא מדברת על המחיר שזה עלול לגבות: "הדבר שהכי פגע בי, לא היה קללות. היה לי הכי קשה אם 'גם ככה לא רוצים אותך פה אז תעזבי'"
"יש באמת איזה כובד שמגיע עם המילה הזאת", אומרת מיה דגן, שרבע מיליון אנשים עוקבים אחריה בטיקטוק' ועוד כ75 אלף עוקבים אחריה באינסטגרם, בשיחה אחת על אחת בפודקאסט 'יכול להיות' מבית 'ליברל', אותו מארחת הפוליטיקאית לשעבר סתיו שפיר. "להגיד 'משפיענית' זה הארדקור, זה כבד. מה זה אומר? שאני עכשיו מתווה את הדרך של אנשים? מצד שני, זה הרבה מאוד כוח שצריך להבין איך משתמשים בו ואיך מנצלים אותו כדי באמת לפחות לנסות לייצר שינוי, ובמקביל , אנשים מתבלבלים בין ויראלי לטוב" אומר מיה.
View this post on Instagram
"הייתי בת 24, חברים שלי לא היו בטיקטוק, זה היה כאילו של ילדים, אז הרגשתי שזה מרחב שאני יכולה לעשות בו מה שאני רוצה. לא חשבתי שמישהו יראה את זה". מספרת מיה על תחילת דרכה, ומוסיפה "ועם הכוח הגיעה האחריות - וגם העלבונות". מיה מספרת את מה שכולנו הרי יודעים היטב, הרשת היא מרחב שיכול להיות מאוד מחזק ומעצים אך באותה נשימה גם מאוד רעיל ואופנסיבי. "התגובות על הגוף שלי מילדים בני 13, 'שמנה', 'לווייתן', 'מכוערת', וואטאבר - סבבה. ומצד שני יש תגובות שממש מעליבות אותי, זה לרוב יהיה דברים שקשורים בחוכמה שלי, או בהאם אני מצחיקה."
View this post on Instagram
השיא לדבריה, הגיע בתקופת ההפגנות על הרפורמה המשפטית. "כשדיברתי ברפורמה הדבר שהכי פגע בי, לא היה קללות. היה לי הכי קשה אם 'גם ככה לא רוצים אותך פה אז תעזבי', 'למה אתם מנסים כל כך לשנות, אתם באמת לא רצויים פה, פשוט תעופו'. וזה היה לי מאוד קשה. מדובר באנשים עם משפחות וילדים, לא פיקטיביים. בגלל זה זה גם ממש מעליב". מיה מוסיפה כי "אם שנה שעברה דיברתי מאוד בפומביות על הרפורמה, מאז המלחמה אני אומרת, אבל פחות בווליום שהייתי רוצה להגיד כי אני נורא מפחדת מהתגובות. לא מאלימות פיזית, אבל מהגל שאת הולכת לעבור. את יודעת שאת צריכה להעיף את הטלפון הצידה אבל לא יכולה, את צוללת פנימה לתוך הרפש והקללות ואת מתחילה להאמין לכולם. כל מה שהם אומרים את מאמינה. וזה נורא קשה" היא מודה.
View this post on Instagram
"גדלתי לעולם שבו ראש ממשלה היחיד שאני מכירה הוא ביבי. אין עוד אופציות. אז נורא קשה לי לדמיין אלטרנטיבות למרות שאני מאוד לא רוצה שזה יראה ככה". מסבירה מיה, ומוסיפה כי המלחמה מוסיפה להרגשה שלה מנה נוספת של פסימיות. "איבדתי את המחשבה שאפשר לשנות. אני נורא מיואשת. אחרי שנה של הפגנות ואז מלחמה ואז עוד פעם הפגנות, אז מה זה משנה? אף אחד לא מקשיב זה לא משנה כלום. אני עושה הכי חזק שאני יכולה ובאמת שום דבר לא זז לשום מקום. אז אני אשאר בבית ואראה מאסטר שף."
View this post on Instagram
מיה מחדדת ומסבירה כי בהרגשה שלה התחושה הזו נפוצה מאוד. "אני חושבת שגם הרבה צעירים מרגישים ככה. יש משהו בתחושה הזאת של 'זה לא מתניע' - רצים נורא חזק על ניוטרל ואני מרגישה שאין תנועה. זה נורא קשה. אני יודעת להסתכל ולהגיד זה לא בסדר, אני לא מסכימה עם זה, אני מאוד לא רוצה שזה יראה ככה. אבל אני במין מקום שאני מנסה ממש חזק, הכי הכי חזק שלי, וכלום לא קורה".