אימוג'י של גבר בהריון ומיני מאוס במכנסיים: 'הדרך לגיהנום רצופה כוונות טובות'
העולם סוער מהשינויים שחברות הענק מתחילות לעשות. טוב או לא, צריך להגיד בלי לחשוש: גברים ונשים אינם זהים, ולהלביש את מיני מאוס במכנסיים זה לא מה שיקדם שוויון מגדרי
בתחילת החודש עודכנו שדיסני "עושה היסטוריה", ולכבוד חגיגות ה-30 של דיסנילנד פריז מיני מאוס תחליף לראשונה את שמלת הנקודות המזוהה עימה. העכברה המפורסמת בעולם זכתה ללוק חדש - חליפת מכנסיים בעיצובה של מעצבת העל סטלה מקרטני. במקרה או שלא, ממש כמעט במקביל חברת אפל הודיעה על השקת אימוג׳י חדש של גבר בהיריון.
כשהתייחסה לשינוי שעוברת הדמות, אמרה סטלה מקרטני: "הזווית החדשה הזו של לוק נקודות הפולקה המזוהה איתה הופכת את מיני לסמל לקדמה ולהתפתחות בדור החדש". בדבר אחד המעצבת צודקת - עניין המודעות לשוויון המגדרי מתחיל לחלחל. אבל אם לשפוט לפי מה שרואים, הדרך הרצופה בכוונות טובות אולי לא תוביל לגיהינום אבל כמעט בטוח שהיא לא תוביל לשוויון בין המינים.
Stella McCartney has designed Minnie Mouse's very first pantsuit, and it's gorgeous 😍 #DisneylandParis30 pic.twitter.com/jKSckBji36
— Disneyland Paris EN (@DisneyParis_EN) January 25, 2022
המהפכה הפמיניסטית, עד כמה שהייתה חשובה בקידום זכויות הנשים, יצרה בלבול רב עד כי לפעמים אנשים אינם מבחינים בהבדל בין צמד המילים "שוויון זכויות" למילה "שווה". נשים אכן זכאיות לקבל הזדמנויות שוות ולשכר שווה כמו לגברים, ובכלל, ליחס השווה לזה שמקבלים גברים. אולם חשוב לדבר על דבר אחד בלי לחשוש - נשים וגברים אינם זהים זה לזו, ויש ביניהם הבדלים. באותה הנשימה, חשוב לומר גם שאין זה אומר שנשים וגברים אינם יכולים להגיע לאותם ההישגים, אלא שכל אחד ואחת יגיעו לכך באופן התואם את המגדר שלו ויביא לידי ביטוי את האיכות האישית השונה.
בספרה ״המוח הנשי״, מסבירה ד״ר לואן בריזנדיין כי הצופן הגנטי של נשים וגברים זהה ב-99%, אולם האחוז האחד שאינו זהה משפיע על כל התאים בגוף והוא היוצר את ההבדלים. "מערכות ההפעלה" הנבדלות בין מוח האישה למוח הגבר מבצעות את אותן המטרות ומשיגות אותן בשימוש במסלולים מוחיים שונים.
ולמה כל כך חשוב לדעת ולהכיר בכך? כדי להבין שנשים פועלות באופן שונה מגברים ובמקום ללכת נגד זה צריך לאמץ את אופן הפעולה הייחודית לכל אחד ואחת שתביא לתוצאות טובות יותר. בנוסף, חשוב להבין שהשוני של האחד משלים את האחרת ואכן, מחקרים מעולם העבודה מוכיחים שוב ושוב כי גיוון בכלל וגיוון מגדרי בפרט, מעלה את תפוקת הארגון.
מחקר שהתפרסם ב2017 על ידי ספקית המדדים MSCI מצא כי בחברות אמריקאיות שבמועצת המנהלים שלהן היו שלוש נשים לפחות, הייתה תשואה גבוהה יותר במניות ומכפילי רווח טובים בחמש השנים שלאחריהן בהשוואה למועצות מנהלים ללא נשים.
במחקר שנערך על ידי חברת "מקנזי" נמצא כי בחברות בהן היו מספר נשים רב בצוותי הניהול היה סיכוי גבוה ב 21% לרווחיות מעל הממוצע, זאת לעומת חברות בעלות מספר קטן יחסית של נשים בתפקידים בכירים.
גלוריה סטנהיים, מהפעילות הידועות שלחמו למען זכויות אדם בכלל ולזכויות נשים בפרט אמרה כך: "חברה בעלת שוויון מגדרי תהיה חברה שבה המילה מגדר, איננה קיימת. חברה שבה כל האנשים יכולים להיות עצמם".
עולם העבודה שנבנה על גבי פרקטיקות גבריות חייב לכלול היום את נקודת המבט הנשית ולבנות פרקטיקות מתאימות חדשות. לדוגמה, הצבת שירותי שטח במקומות בהם נדרשת עבודת שטח שכיום מתבצעת לרוב על ידי גברים, התאמת מכשור למידות נשיות המאפשר הפעלה קלה יותר, התאמת בגדי עבודה למידות נשים בכלל ולמידות נשים בהריון בפרט. ויש עוד דוגמאות לרוב.
ואם נחזור רגע להתחלה, להלביש את מיני מאוס במכנסיים וליצור אימוג׳י של גבר בהיריון זה נחמד ומעורר הדים בעולם המבוסס על תקשורת חזותית, אך זה לא מה שיגרום לשינוי. שינוי אמיתי יגיע אם ארגונים יידעו לאמץ בשתי ידיים את נקודות המבט הנשיות והגבריות ולייצר באמצעותן פרקטיקות חדשות המתאימות לשני המגדרים.
**הכותבת היא יועצת ארגונית המתמחה בשוויון מגדרי, ומנכ"לית 'דרך אישה'