אתמול העבירה ועדת החינוך של הכנסת בקריאה ראשונה את הצעת חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (תיקון- שינוי חזקת הגיל הרך) באמצעות פשרה קואליציונית עגומה שבה שתי הצעות חוק שבהן יש סעיפים סותרים (האחת של ח"כ קיש ושאשא ביטון והשנייה של ח"כ שולי מועלם) נשזרו להצעה אחת ולאור הנוסח הסופי שאושר טוב יעשה המחוקק באם יזדרז לבטלה. הנה גיבורי הצעת החוק שאין דרך אלא לכנותה כהזויה:

טובת הילד עפ"י ח"כ יפעת שאשא ביטון

ח"כ שאשא ביטון, נציגת מפלגה שנושאת דגל חברתי, אחראית על ההצעה להוסיף סעיף לספר החוקים של ישראל אשר לפיו על בהמ"ש להעדיף את ההורה העשיר ("האיתן כלכלית") על פני ההורה העני. היא טענה בוועדה אתמול שסעיף זה הוכנס לחוק על מנת להדגיש את האבסורד בסעיף שהציעה ח"כ שולי מועלם רפאלי ואשר לפיו בהמ"ש צריך לתת משקל למידת ולאופן הטיפול של כל הורה בילדים הרכים בטרם יוכרעו הסדרי המשמורת. בהצעה הנגדית מטעם שאשא ביטון וקיש נכתב שביהמ"ש לא ייתן משקל למידת הטיפול ולאופן הטיפול והפרמטר החלופי לבחינת המסוגלות ההורית שמציעים ח"כ קיש ושאשא ביטון על מנת לקדם לשיטתם את טובת הילדים והילדות היא המצב הכלכלי של ההורים.

בעוד ההצעה של ח"כ מועלם – רפאלי מעודדת הורות שוויונית ומעורבות של שני ההורים בגידול הילדים עוד בתקופת הנישואין מנציחה ההצעה של שאשא ביטון וקיש את המצב החברתי היום אשר בו אבות משתכרים יותר מנשים במרבית המשפחות, משקיעים פחות זמן בטיפול בבית ובילדים במרבית המשפחות בהשוואה למידת ההשקעה של הנשים, ואז ברגע שבו המערכת הזוגית מתפרקת וילדים/ות רכים זקוקים בעיקר ליציבות, וודאות ושקט בדיוק זה הרגע לשיטתם של קיש ושאשא ביטון לשנות את כללי המשחק ולאפשר להורה החזק יותר כלכלית ליטול את האחריות ההורית (שכנראה לא היתה שם בתקופת הנישואין שכן אם ההורה היה מעורב גם בתקופת הנישואין מדוע מתנגדים קיש ושאשא ביטון לעקרון משפטי שיאפשר לשמור על רציפות ויציבות לילדים/ות הרכים?)

ח"כ שאשא ביטון, בזכות המאבק הפמיניסטי את הצלחת לפרוץ את תקרת הזכוכית ולהגיע לעמדת כוח. עצוב  ששכחת שרוב הנשים אפילו לא חולמות על תקרת הזכוכית כי הן שקועות עמוק ברצפת הבוץ ומתקשות לשרוד עם שכר שנמוך על פי רוב משכר המינימום .

       ח"כ יפעת שאשא ביטון. צילום אתר הכנסת 

טובת הילד עפ"י ח"כ קיש

ח"כ קיש טוען שהוא נאבק למען טובת הילד ועל מנת שלילד יהיה קשר עם שני הוריו. אלו סיסמאות נהדרות תקשורתית אבל לא קשורות לויכוח המשפטי או הערכי. גם הצעת החוק הנגדית של ח"כ שולי מועלם רפאלי מעודדת את הקשר של ילדי הגירושין עם שני ההורים וישנם סעיפים מפורטים בהצעת החוק שמבטאים זאת. אין ויכוח בין מומחים על חשיבות הקשר עם שני ההורים אבל יש ויכוח על הדרך. האם הדרך היחידה לייצר קשר היא באמצעות משמורת משותפת ? התשובה היא לא! ובפרט ביחס לתינוקות ופעוטות. משמורת משותפת בארץ ובעולם לא מחזיקה מים עפ"י כל המחקרים. ילדים חוזרים בסופו של יום לבית עיקרי אחד בשל הקושי להתנייד כל לילה לבית אחר (כולל ציוד לביה"ס/בגדים/חברים וכו'). ביחס לפעוטות ותינוקות עמדת משרד הרווחה כפי שהושמעה בוועדה היא שיש להותיר את חזקת הגיל הרך עד גיל 3. מחקרים ממדינות אחרות בעולם שחקרו את השפעת המשמורת המשותפת על תינוקות ופעוטות מתחת לגיל 3 מלמדים על בעיות התנהגותיות ורגשיות ועל הצורך של תינוקות וילדים רכים ביציבות. יצוין בהקשר זה שאף חלק מחברי ועדת שניט שהיו שותפים להצעה בדבר הצורך בשינוי חזקת הגיל הרך מודים כיום בטעות כיום על רקע ההסלמה בעוצמת הקונפליקטים ההוריים שגורמת לפגיעה קשה בילדי הגירושין. אבל בל ניתן לנתונים ממחקרים ומהשטח לבלבל אותנו . הבטחתו של ח"כ קיש לקבוצת אינטרס מסוימת גרמה לו לטרוף את כל הקלפים ולהניח על שולחן הכנסת הצעת חוק שמתעלמת מטובת הילד ומנוסחת מנקודת המבט של הורה שהינו חזק כלכלית (כי השקיע את כל זמנו בקריירה) וכעת במקום לבנות את המציאות החדשה לאחר הגירושין באופן הדרגתי וזהיר ותוך איזונים ראויים שולח ח"כ קיש את ההורים לריב בביהמ"ש על גילו של פעוט שיזכה בהגנת חזקת הגיל הרך ועל הפרמטרים הלא סבירים לקביעת הסדרי המשמורת ככל שמדובר בילד מעל גיל 3.

ח"כ יואב קיש. הילדים יכלו להורה עם הכסף.

ח"כ יואב קיש. הילדים יכלו להורה עם הכסף.

טובת הילד עפ"י ח"כ סמוטריץ

ח"כ סמוטריץ התראיין בעניין שילובן של נשים בצה"ל והודה לבורא העולם על כך שברא נשים וגברים באופן שונה ומכאן גם מוגדרים לשיטתו תפקידים שונים לגברים ולנשים. גם אם זה נכון, איך יתכן שביחס לתפקידי ההורות אין שוני בין אבות ואימהות לשיטתו של סמוטריץ?

זאת ועוד, בהזדמנות זאת כדאי להזכיר לח"כ סמוטריץ שמעלה על נס את תפקידם של בה"ד הרבנים ופועל להטמעת האג'נדה, שעמדת בה"ד הרבני כפי שפורסמה מתנגדת לביטול חזקת הגיל הרך.

 סמוטריץ - לידיעתך, בבתי הדין הרבניים מתנגדים לביטול חזקת הגיל הרך. 

טובת הילד עפ"י אילת שקד

בשבועות האחרונים מקיימות אמהות חד הוריות משמרות מחאה מול ביתה של השרה שקד וקוראות לה לקחת לידיה את תפוח האדמה הלוהט "חזקת הגיל הרך " על מנת להימנע מהמצב האבסורדי שקרה בסופו של יום שבו שתי הצעות חוק פרטיות סותרות שולבו בחוק אחד. הצוות המקצועי של משרד המשפטים נסח טיוטה מאוזנת וראוייה ברב הסעיפים ולכך נוספו ההערות הצוות המקצועי של משרד הרווחה ואף ההערות האוצר בדבר העלות התקציבית הצפויה (מיליונים!) בגין הוספת תקנים לפקידות סעד (עלייה בכמות התסקירים), שופטים/ות וכיוצ"ב.

 

איילת שקד זה בידיים שלך. צילום Shutterstock

ברפורמה כה משמעותית בדיני המשפחה שכרוכה בהיבטים רבים שקשורים לעולם דיני המשפחה בחרה אילת שקד לא להתערב ולא לאפשר לצוותים המקצועיים להוביל את הדיון. את מחיר ישיבתה על הגדר ישלמו ילדי וילדות הגירושין

  • דנה אייזנר לביא היא עו"ד לדיני משפחה ומגשרת