רגע לפני החופש הגדול: איך הילדים שלכם מתנהלים עם כסף?
למי הילדים פונים כשהם צריכים כסף, כמה פעמים ההורים נותנים להם כסף, כשבעצם זה לא הכרחי, ומה הגיל המתאים לבני נוער לעבודת קיץ? רגע לפני החופש הגדול, סקר מיוחד של onlife ובנק לאומי מציג תמונה רחבה על ההתנהלות הפיננסית של הילדים שלכם
במציאות בה ילדים בני שש עשרה מתעשרים מסרטונים, בני העשרים סוחרים בבורסה, ובתי הספר בארץ כבר התחילו ללמד חינוך פיננסי, לרובנו עדיין אין מושג מה הילדים יודעים, או לא יודעים, על כסף. 44% מכלל ההורים סבורים שהילדים שלהם, בני 14-18, לא מודעים מספיק לכסף ולהתנהלות איתו.
"אמא, אפשר 50 שקל?" - 48% מעדיפים לבקש כסף מאמא
48% מהילדים מעדיפים לפנות לאמא כדי לקבל כסף ואילו 42% פונים אל האבא. נתון זה מחזק את התחושה שלאימהות תפקיד מכריע בחינוך הילדים לכסף שכן אליהן פונים הילדים. 46% מהעונות על הסקר הודו שהיד שלהן "קלה על ההדק" בכל הנוגע למתן כסף לילדיהם, יותר מאשר בן הזוג.
"חשוב לזכור ששני ההורים צריכים להוות מודל לכלכלה נכונה בבית. כשהורים עובדים בצוות ומתנהלים בדיוק אותו הדבר הם מהווים מודל לחיקוי". אומרת ד"ר מיקה קופלר, יועצת משפחתית.
64% מההורים נותנים כסף, גם כשהילד לא ממש צריך
מקור ההכנסה של הנוער מגיע מכמה מקורות: דמי הכיס, עבודה וכסף שהם מקבלים מהמשפחה. 64% מהעונים על הסקר דיווחו שהם נותנים לילדים שלהם כסף, גם כשזה לא הכרחי, אבל רק 29% מפרגנים בדמי כיס באופן קבוע. "שיטת דמי הכיס אמורה להגיע כבר מגיל צעיר עבור מעשיו למען הבית והמשפחה, כשהדיון והשיח מתנהלים בין ההורים לילדים ומחליטים ביחד היכן הילד יכול לתרום לבית ואיזה תפקיד מותאם לו, הוא יעריך ויבין שהדמי הכיס מגיעים לו תמורת התפקדי שהוא ממלא. לעומת זאת, הבחירה על מה לבזבז את הכסף תהיה של הילד ובכך הוא ילמד לחשב את צעדיו, שיעור חשוב גם לבגרות. בדרך זו הילד לומד לקבל החלטות, דחיית סיפוקים וסדרי עדיפויות", מוסיפה קופלר.
"ההמלצה היא לתת סכום קבוע פעם בשבוע לפי גילו של הילד כבר מכיתה א'", מוסיפה שרון לוין, מנהלת תחום הדרכה לקבוצות בארגון פעמונים. "דמי כיס נותנים לילדים מסגרת ומאפשרים להם להבין מהו תקציב. וכמובן, הגדירו יחד מראש עבור מה דמי הכיס".
"אשלים לך את מה שחסר לך לחופשה" - 72% מהילדים חוסכים
72% מהמשתתפים בסקר סיפרו שהילדים שלהם חוסכים. "כדאי מאוד לעודד לחסכון. להפריש חצי או שליש מהכסף שהילדים מקבלים", מסבירה שרון, "אבל אפשר גם להגיד לילד לא. ההורים צריכים לדעת לשים גבולות של למה הם כן מסכימים ולמה לא. הילד לא יחסוך למשהו שעובר על החוקים של הבית".
"הדבר הכי חשוב הוא הגדרת מטרה. החסכון לא יכול להיות איזשהו חלום, אלא זו צריכה להיות מטרה קונקרטית, אפקטיבית וישימה. למשל, טיול לפני או אחרי צבא, רישיון, טיול לפולין וכו'. הילד צריך להגדיר מתי הוא רוצה ליישם אותה, כמה זה עולה ולפי זה לדעת מהי הכמות החודשית שעליו לחסוך.
54% מההורים מעודדים להתחיל לעבוד כבר בגיל 16
בישראל יש מעל 150 אלף בני נוער עובדים, על פי תוצאות הסקר נראה שההורים בעד. 54% חושבים שהילדים צריכים להתחיל לעבוד בגיל 16.
כשלילד יש מטרה –הוא לא יסתמך רק על דמי הכיס מההורים וייצא לעבוד. הכל עניין של שיח בתוך המשפחה. צריכים להגיע להסכמים ברורים בין כל הצדדים, מה ההורה מממן ומה הילד צריך להשלים. שיח ושיתוף", מסכמת לוין.
לסיכום, אל תפחדו לשתף את הילדים כמה שיותר מוקדם בנושאי דמי הכיס וחסכון. ככל שתעשו זאת מוקדם יותר, כך זה יעשה להם שירות טוב יותר לחיים.