האישה שנדקרה 23 פעמים נלחמת על צדק לאחר שהגבר שדקר אותה זוכה ושוחרר
חדיג'ה סידיקי השיגה ניצחון חסר תקדים בבית המשפט בפקיסטן כשהצליחה להביא להרשעתו של הגבר שניסה לרצוח אותה ולשלוח אותו ל-7 שנות מאסר – אך מערכת המשפט הקלוקלת במדינה שבה לסורה ושחררה אותו אחרי פחות משנה בכלא, כשההגנה "הוכיחה" שהיא זו שהתחילה איתו. על המלחמה הארוכה והקשה של נשות פקיסטן באלימות נגד נשים
עברו שנתיים מאז שחייה של חדיג'ה סידיקי ניצלו בנס, לאחר שנדקרה 23 פעמים בלב רחוב ראשי בלאהור, פקיסטן. שה חוסיין, סטודנט בן 23, דקר אותה כשבאה לאסוף את אחותה בת ה-6 מבית הספר, כנקמה על כך שלא נעתרה לחיזוריו. ביולי האחרון חוסיין הורשע בניסיון רצח וקיבל את העונש המינימלי על כך בפקיסטן – 7 שנות מאסר. אולם בשבוע שעבר, פחות משנה מאז שנכנס למאסר, חוסיין זוכה על ידי בית המשפט ויצא לחופשי.
הרשעתו ומאסרו של חוסיין היו תקדים בפקיסטן, מדינה בה אלימות נגד נשים זוכה להתעלמות מדי יום. למעשה, אילולא סידיקי היתה מפרסמת את סיפורה ברשתות החברתיות ומפיצה את סיפורה בזירה הבינלאומית, סביר להניח שחוסיין היה ממשיך להתהלך כאדם חופשי באין מפריע. מרבית עורכי הדין אליהם פנתה ייעצו לה לוותר על התיק, בטענה שתמונות שלה מתרועעת עם חברים גברים ישמשו את ההגנה של התוקף ויערערו את טיעוניה. ולמרבה הצער מתברר שהם לא טעו, שכן כעת בית המשפט נעתר לדרישות לשחרר את חוסיין על בסיס מכתב שכתבה בגיל 17, ששימש כהוכחה כי סידיקי היתה זו שהחלה בחיזורים אחרי מי שתקף אותה.
כעת, סידיקי שבה לפנות לזירה הבינלאומית כדי לערער על החלטת בית המשפט. היא התראיינה לעיתון ה-Guardian ועוררה קול קורא אשר תוקף את מערכת הצדק הפקיסטינית על היותה מיזוגנית ומפלה נגד נשים, ודורש להשיב את הפושע האלים לכלא.
חדיג'ה מגיעה ממשפחה אמידה וקוסמופוליטית, ויחד עם זאת דתית ושמרנית מבחינה תרבותית. היא התיידדה עם חוסיין, בנו של עורך דין מצליח, במהלך לימודי המשפטים. הם התקרבו, אך לאחר זמן מה היא סיימה את מערכת היחסים עמו כשחששה מאופיו האובססיבי והשתלטני – דבר שהרגישה בין השאר כאשר הוא פרץ לחשבון הפייסבוק שלה.
"כשגבר חוצה את כל הגבולות ואומר 'את כמו הרכוש שלי' – זה מה שגרם לי לעזוב אותו, וזה אמור להיות מספיק", אמרה. "זה לא משנה מה קורה, אפילו אם הייתי נשואה לו, שום דבר לא מקנה לו את הזכות לתקוף אישה ככה".
העובדה שסידיקי חיה כיום היא נס, לאחר שחוסיין דקר אותה 23 פעמים בבטנה ובגרונה, ברחוב הקניות הראשי בלאהור, עיר הבירה של מחוז פנג'אב המונה 10 מיליון תושבים. היא נחלצה מניסיון הרצח האלים רק לאחר שהנהג שלה הצליח להרחיק ממנה את התוקף, אשר פעל מתוך נקמה נגד האישה שסירבה לו. אך חייה של סידיקי הפכו מאותו רגע לא רק לנס פרטי, אלא גם לנס עבור כל הנשים בפקיסטן שחייהן עומדים בסכנת אלימות ורצח, בידיהם של הגברים השולטים בהן ובידי מערכת המשפט שמאפשרת לרוצחים ולמכים לעשות להן כל שברוחם.
במדינה שבה יותר מ-1,000 נשים (וגם גברים) נרצחים מפאת "כבוד המשפחה" כל שנה, התיק של חדיג'ה סידיקי הפך לנושא הדגל של המלחמה באלימות נגד נשים. ככזה, הוא אכן הצליח להזיז משהו במערכת המשפט המיושנת והקלוקלת - רק כדי לחזור כמה וכמה צעדים אחורה פחות משנה לאחר ההרשעה התקדימית שהושגה.
"המאבק שלי הוא מקרה מבחן עבור כל הנשים שנכנסות למערכת המשפטית", אמרה סידיקי בראיון ל-Observer. "אנחנו מהוות מטרה לרצח אופי, וכשזה נוגע למניע, האחריות מוטלת על האישה להוכיח את חפותה במקום את אשמת הפושע".
מי שהצליח להפוך את המקרה של סידיקי להרשעה פורצת דרך הוא עורך הדין חסן ניאזי, בו נתקלה בדיוני רשת עם פעילים לזכויות אדם. הוא הציע לה לקחת את המאבק שלה מחוץ לזירות המקובלות, לאחר שכל אפשרות קונבציונלית שעמדה בפניה נכשלה, ולעיתים אף סיכנה אותה - לפי אל ג'זירה, חוסיין שוחרר בערבות לאחר המעצר ושב ללימודיו, לצידה של חדיג'ה. היא אפילו נאלצה לכתוב מבחן כשהוא יושב באותו חדר. ברגע שניאזי נכנס לתמונה, הם החלו יחד קמפיין מדיה חברתית שנאבק במערכת המשפט המוטית ועורר קריאה ציבורית לצדק עבור נשים, ועבור חדיג'ה בפרט.
אחד המהלכים החזקים ביותר במסגרת הקמפיין האינטרנטי של השניים היה פרסום תמונות של פצעיה של סידיקי בעמוד הפייסבוק האישי של ניאזי. בעקבות הפרסום, קבוצות פייסבוק שדרשו "צדק עבור חדיג'ה" נפתחו, וההאשטג #FightLikeKhadija צבר תאוצה בטוויטר. זמן קצר לאחר מכן, היא הוזמנה לדבר בתוכניות טלוויזיה מובילות בפריים טיים. לבסוף מערכת המשפט לא היתה יכולה להתעלם מהמקרה המתוקשר שעורר כל כך הרבה זעם ציבורי, הרשיעה את חוסיין ושלחה אותו למאסר בן 7 שנים.
הניצחון של חדיג'ה בשם כל הנשים בפקיסטן נדמה כניצחון מובטח, אפילו כשההגנה ערכה ניסיון אחרון לנצח בתיק דרך מתקפה על אופיה. "כל ההשמצות הוכיחו שלא היה להם בסיס יציב להסתמך עליו", אמרה אז, ועורך דינה הוסיף כי זו היתה "הצורה הגרועה ביותר של האשמת קורבן".
"כשבית המשפט שאל מה היה המניע של חוסיין, הם ניסו להוכיח שאני אישה מופקרת, שאני חסרת מוסר ושאין לי ערכים", אמרה סידיקי. "ההגנה אמרה בבית המשפט שהיו לי מערכות יחסים לא חוקיות עם בנים אחרים – דבר שהוא שקר. כל ההגנה שלה היתה מבוססת על הבאשת דמותי ופגיעה באמינותי".
אולם כעת מתברר שהניסיונות האלו של ההגנה לבסוף צלחו והביאו את מערכת המשפט לחזור בה ולשוב אל סורה, למרות הרעש התקשורתי.
This is Shah Hussain. RT this, post it on your wall, send it in your WhatsApp groups, # it, snapchat it, instagram it but don’t let anyone forget this spineless scum stabbed an innocent girl @khadeeeej751 multiple times and escaped. pic.twitter.com/N5fW0Nn2vQ
— Shahbaz Taseer (@ShahbazTaseer) June 5, 2018
גם עכשיו, סידיקי לא נכנעת לתכתיבי החברה המיזוגנית והאלימה שבה היא חיה. "המרדף חסר המנוח של חדיג'ה אחר צדק הוא דוגמא יוצאת דופן לאומץ, שמדגישה את החומות הרבות בהן נשים נתקלות במאבק להשיג צדק, כולל סטיגמה ואפלייה מגדרית", אמר ג'משד קאזי, נציג האו"ם לנשים במדינה. אליו הצטרפו עוד פוליטיקאים וידוענים רבים שתמכו בה.
"יש סטיגמה על נשים שדורשות צדק, לא רק בפקיסטן – בכל רחבי העולם", אמרה סידיקי. "זה מראה שאם אתה פוגע או הורג בשם כבוד, אתה תואשם. כתלמידת משפטים, אני חבה את זה לנשים האלו, להראות להן שמערכת הצדק אינה רק לעשירים ולחזקים. אלפי נשים נהרגות בכל העולם. אני הייתי אחת הנדירות והבודדות ששרדו, אז ניתנה לי ההזדמנות להוות דוגמא עבור כל הנשים".