איך השרה לשוויון חברתי מצביעה נגד נשים?
אתמול עלתה להצבעה בכנסת הצעה להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית למניעת אלימות נגד נשים, אך היא לא עברה ברוב של 58 מתנגדים לעומת 56 תומכים. ביררנו עם 14 חברות הכנסת שהצביעו נגד מדוע עשו זאת
"כמה נשים צריך שירצחו כדי שממשלת ישראל תבין את חומרת התופעה ותפעל בנושא?", שואלת מרים גברעם, מייסדת "פרויקט תזכור", שהוקם במטרה להנציח נשים שנפלו קורבן לאלימות מגדרית. "האם חברי וחברות הקואליציה שהצביעו אמש כנגד ההצעות לסדר היום יכולות להביט בעיניהן של תושבות ישראל ולהגיד בפה מלא ובלב שלם כי דמן של נשים שווה יותר מהכיסא עליו הן ישובות? כיצד חברות הכנסת שדיברו בוועדות השונות שכונסו לקראת ציון יום המאבק הבינלאומי באלימות כלפי נשים, הצטלמו כשהן לבושות חולצות לבנות עליהן מתנוססות שמותיהן של הנשים שנרצחו השנה וכשהן עונדות מדבקת "תזכור" על דש הבגד, יכולות לבוא אל אחיותיהן אזרחיות ותושבות ישראל ולדרוש את קולן ותמיכתן? ידן היו במעל. האם תוכלנה להגיד שלא ידן היא ששפכה את הדם?"
אתמול הובאה להצבעה במליאת הכנסת הצעת חוק ביוזמת חברות הכנסת מהאופוזיציה ח"כ יעל כהן פארן (המחנה הציוני), ח"כ מיכל רוזין (מרצ), ח"כ עאידה תומא־סלימאן (הרשימה המשותפת) וח"כ עליזה לביא (יש עתיד), אך היא נפלה ברוב של 58 מתנגדים לעומת 56 תומכים.
"הסיפור הוא כזה", מסרו לנו מלשכתה של כהן פארן, "בתאריך 24.10, לאחר שני מקרי רצח מזעזעים של נשים על ידי בני זוגן ושבועות של מחאת נשים ברחבי הארץ, הגישו חברות הכנסת החתומות על ההצעה הנוכחית, הצעה במליאה להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית שתבחן את כישלון הטיפול של משרדי הממשלה בהתמודדות עם הבעיה הקשה של אלימות נגד נשים. הקואליציה הבינה שהצבעה כזו תיפול ותביך אותם מאוד, ולכן יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד אמסלם (הליכוד), יחד עם ח"כ דוד ביטן (הליכוד) וח"כ מירב בן ארי (כולנו) שגם הייתה בין המתווכות, פנו אל חברות הכנסת לא להעלות להצבעה את ההצעה, והתחייבו שתוך שבועיים יציגו תכנית מלאה ומתוקצבת להתמודדות עם המצב. המשמעות של תכנית כזו היא שניתן ליישם אותה מיד, דבר שבתיאוריה היה יכול לעצור את הרצח הבא."
"במהלך השבועיים המשיכו להתנהל דיונים וישיבות של חברות כנסת היוזמות כדי לגבש קוים לתכנית", המשיכו להסביר מלשכתה של כהן פארן, "אך בחלוף יעד הזמן, הממשלה לא הציגה תכנית וטענה שיש קושי לגייס את הכסף. חברות הכנסת שהיו בשיחות מול נציגי האוצר הסכימו לתת ארכה של שבועיים נוספים להמשך הדיונים. במהלך הארכה, המערכת הפוליטית עברה סערה שכללה את התפטרות שר הביטחון לשעבר ח"כ אביגדור ליברמן (ישראל ביתנו) וערעור הקואליציה, ולא קיבלנו מענה מנציגי הממשלה שהיו עסוקים בספינים פוליטיים ובהישרדות. לכן חברות הכנסת החליטו להעלות את ההחלטה להצבעה".
וכך, על חודם של קולות בודדים נפלה ההצעה שיכולה הייתה למנוע את הרצח הבא ולכל הפחות לייצר הצהרה משמעותית על כך שכנסת ישראל תומכת במאבק באלימות נגד נשים. בשל העובדה שכמעט כל חברות הכנסת שיושבות בקואליציה הצביעו נגד, פנינו אליהן בבקשה לקבל הסבר להצבעתן. אנו מעריכות את המענה שניתן מחלק מחברות הכנסת ונביא אותו במלואו, ומבקשות להלין על כך שחלק מחברות הקואליציה כלל לא השיבו לפנייתנו. אנו מזכירות לחברות הכנסת כי הן נבחרות ומשרתות ציבור ובכך מצופה מהן להשיב לפניות הציבור, ובכלל זאת לפנייתן של עיתונאים ועיתונאיות. חוסר המענה אינו דבר שאנחנו כציבור צריכים וצריכות לקבל, הגם שמדובר בנושא רגיש עבור חלקן.
תגובות חברות הקואליציה
עדכון: מלשכתה של השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל, נמסר: "הנושא הזה בראש מעיני ונכחתי בכנסת בדיונים רבים בנושא. רק ביום שלישי האחרון דיברתי במליאת הכנסת נגד האלימות הנוראית הזו על סוגיה השונים פיזי, מיני וכלכלי. וועדת חקירה פרלמנטרית איננה הכלי המתאים לטיפול בבעיה לאומית זו. כשרה הממונה על הרשות לקידום מעמד האישה אני עומלת בשנה האחרונה על תכנית לאומית לטיפול בהטרדות המיניות שלטובתה הקצתי 10 מיליון שקלים מתקציב משרדי, ואותה אציג לממשלה בשבועות הקרובים."
מלשכתה של שרת המשפטים איילת שקד (הבית היהודי) נמסר: "הקואליציה מתנגדת להקמת ועדות חקירה, כמעט באופן מוחלט. כשרת משפטים שרת המשפטים איילת שקד בוודאי פועלת למען נשים ולצמצום אלימות נגדן. בין היתר שקד מקדמת ביחד עם השר לביטחון פנים חוק לאיזוק אלקטרוני."
מלשכתה של סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי (הליכוד) נמסר: "הכלים לטיפול עומק בבעיה נתונים בידי הממשלה. ועדת חקירה לא תועיל, נדרשים צעדים מעשיים. אני סומכת על השר לביטחון הפנים שידע לתת כלים מעשיים למאבק בתופעה הקשה הזו."
מלשכתה של ד"ר ח"כ ענת ברקו (הליכוד) החברה בוועדת החוץ והביטחון נמסר: "אני מצביעה עם הקואליציה, זו אינה הצבעה אישית. בנוסף, בטח לא כל החלטה קנטרנית של האופוזיציה היא נכונה. אינני מאמינה כי ועדה פרלמנטרית תסייע במציאת פתרון לרצח נשים. בטח לא ועדת חקירה מהאופוזיציה. במקרה זה, לא צריך ועדות חקירה פרלמנטריות כי אין להן שום יכולת אכיפה, ולרוב אף אחד לא מקבל את המלצותיהן. מדובר בכלי המשמש לשיקוף המצב, בעיקר לציבור. רצח נשים מחייבת פעולות מיידיות של רשויות האכיפה. מודעות הינו העיקרון המוביל והכי חשוב, ובעיקר של רשויות האכיפה. המודעות חייבת ללוות כל בן משפחה החשוף לאלימות כלפי נשים, כל שכן וכל שוטר שנחשף לתלונות מהסוג הזה. פניתי לראש הממשלה על כך, נשאתי מספר נאומים בכנסת ולאחרונה אף השתתפתי בכנס שיזמה חה"כ עאידה תומא-סלימאן יחד עם האופוזיציה בנושא זה."
מלשכתה של ח"כ רחל עזריה (כולנו) יו"ר ועדת הרפורמות נמסר: "חברת הכנסת רחל עזריה היא הח"כית היחידה בקואליציה שלא הצביעה נגד הקמת ועדת החקירה. רחל ידועה בכל הקשור למאבקה הציבורי למען נשים, הן בנושא נשים בשוק העבודה והן במאבק נגד אלימות נשים. בכל מאבק ציבורי תמיד עמדה בראש. במהלך ארבע השנים האחרונות דאגה רחל להיאבק בבית הדין הרבני למען מסורבות גט ופעלה רבות נגד ביטול חזקת הגיל הרך."
מלשכתה של ח"כ נורית קורן (הליכוד) יו"ר הוועדה המיוחדת לחקר היעלמותם של ילדי תימן, המזרח והבלקן נמסר: "הממשלה הכריזה על תכנית לאומית למיגור אלימות כלפי נשים ובמסגרתה הבטיחה בעצם לייצר מנגנון לאומי לתיאום בין המשרדים אשר יחזק את שיתוף הפעולה ביניהם. בנוסף לכך, התכנית מציגה שורה ארוכה של צעדים במטרה למגר את התופעה: החל מתגבור חוקרים בנושא, הקמת מערך משטרתי מיוחד לטיפול באלימות המשפחה, המשך בסל שיקום לנשים שיוצאות ממעונות לנשים מוכות וכלה בהקמת מענים לאוכלוסיות מיוחדות. מכך, נובע כי תכנית לאומית בסדר גודל שכזה, מייתרת את הצורך בהקמת ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא. כחברת כנסת המסייעת לנשים הסובלות מטרור מגדרי ומאלימות במשפחה, פעלתי יחד עם עמותת רוח נשית לסייע לנשים הסובלות מאלימות כלכלית של בני זוג. אני תומכת בתכנית של הממשלה ואמשיך לעשות ככל שביכולתי כדי לקדמה. חשוב שכל חברי וחברות הכנסת מכל קצוות הקשת הפוליטית יפעלו בשיתוף פעולה למען מיגור האלימות המגדרית ולא כפי שנהגה שלשום, ח"כ חנין זועבי אשר עירבה פוליטיקה ברצח נשים."
מלשכתה של ח"כ שרן השכל (הליכוד) נמסר: "ברכות לאופוזיציה שהצליחה להביך את הקואליציה ולהעביר את ההצעה להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית על רצח נשים! אני מתנצלת בפני הנשים שעתידות להירצח בשבע השנים הקרובות, עד שהוועדה תוקם, תסיים "להתדיין עם מומחים בתחום" ולהסיק מסקנות שאותן אנחנו כבר יודעים היום. תסלחו לי נשים, חכו גם בסבלנות כמה שנים עד שהמסקנות ייושמו. אני מביעה חרטה על כך שבשנים הקרובות "ועדה שמטפלת" תשמש כתירוץ למשטרה ולגורמים ממשלתיים, הרי "הנה הנה יש ועדה שעוסקת בכך" ו- "יש להתאזר בסבלנות עד שהועדה תגיש את מסקנותיה". ועכשיו ברצינות:
הצעת החוק לא עברה. ועדת חקירה פרלמנטריות תיקח אותנו אחורה. כבר התקיימו עשרות דיונים! שמענו את המומחים ויש בידנו מסקנות! כדי לטפל בתופעת האלימות ורצח נשים יש להפסיק לשבת מסביב לשולחן ולהתחיל לפעול. צריך עכשיו (שמעת גלעד ארדן? לטיפולך!) - להוציא לפועל תכנית אכיפה משטרתית; לגייס שוטרות דרוזיות, מוסלמיות, נוצריות ובדואיות לכוחות המשטרה במגזר, כי אין באזורים בעלי אותם ריכוזי אוכלוסיה ביטחון לאזרחים; לספק ליווי משטרתי וביטחון למי שמחליטה להתלונן וללכת למקלט ולהקים יחידה מיוחדת לטיפול באלימות בין בני זוג. וצריך עכשיו (שמעת נפתלי בנט? לטיפולך!) - להוציא לפועל תכנית לחינוך שתגביר מודעות בנושא בכלל ובמגזר הערבי בפרט; לתרגם וליישם תכניות חינוך במגזר, שיוקיעו את תרבות "רצח על כבוד המשפחה ולהכשיר מורים ויועצים בבתי הספר כדי לחנך את הדור הצעיר על השלכות האלימות. אלו רק מספר נקודות מועדת החקירה הפרלמנטרית הקודמת, שמעתם נכון, הייתה כבר כזאת."
תגובות הצפויות להגיע בשעות הקרובות למערכת הינן של ח"כ שולי מועלם-רפאלי שכלל לא נכחה בהצבעה אך מתייחסת לנושא קידום נשים בכובד ראש, וכן ח"כ נאווה בוקר (הליכוד). לכשיגיעו נעדכן באופן מיידי. חברות הכנסת שלא השיבו לפנייתנו הן ח"כ יפעת שאשא ביטון (כולנו), ח"כ טלי פלוסקוב (כולנו), וח"כ אוסנת הילה מארק (הליכוד) שהושבעה לכנסת ב-30 באוקטובר לאחר עזיבתו של ח"כ ז'קי לוי.
כשהנשים המובילות בממשלה מתעלמות
אך חוסר המענה הצורם ביותר היה משתי שרות. שרת התרבות והספורט מירי רגב, שהרימה קול זעקה כאשר ח"כ אלעזר שטרן העיר לה במליאה על האופן בו התקדמה בצבא, וכן השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל (עדכון: תגובת השרה גמליאל נתווספה לכתבה). רגב לא התמהמה לאחר ההערה של שטרן והוציאה סרטון מושקע בו היא מרפררת לקמפיין me too העולמי, ואילו גמליאל, אשר הצהירה על רצונה להיות שרת החינוך, אמונה כיום על הרשות לקידום מעמד האישה ועל תכנית לאומית למיגור האלימות כנגד נשים בהובלת הרשות. בהצבעה אתמול שתיהן הצביעו נגד.
"22 נשים נרצחו מתחילת שנת 2018 ואנו טרם הגענו אל סופה", מסכמת גברעם. "אז אתמול נפלה הצעת חוק שיכלה לקדם את הנושא אבל השר לביטחון פנים גלעד ארדן, האמון על ביטחונן של הנשים בישראל, אמר טרם ההצבעות כי לפי דעתו אין צורך בהקמת ועידה שכזו וכי המשרד בראשותו מפעיל מאמצים לטפל ולמנוע את תופעת רצח הנשים והאלימות כלפי נשים בישראל. השר התפאר כי לפני כשנה וחצי ועידת השרים בראשותו אישרה את המלצות הועדה הבין-משרדית למניעת אלימות במשפחה. אני מבקשת להזכיר לשר כי התקציבים למימוש ההמלצות טרם הועברו ובכך לא שוות את ההמלצות המאושרות את פיסות הנייר עליהן הכתובות".
מערכת און לייף תמשיך ותעקוב אחר הנושא. כמו כן נבקש להזכיר כי לפני כחודש פנינו לכל חברות וחברי הכנסת בשאלה "מה עשיתם כדי למנוע את רצח האישה הבאה?". זה מה שהם ענו