בעקבות מקרי הרצח האחרונים: כך תזהי אם האישה שלצידך סובלת מהתעללות
איך לזהות אם מכרה סובלת מאלימות, איך אפשר להיות בטוחה שאת עצמך נמצאת במערכת יחסים מתעללת, ולמי לפנות במקרה של אלימות במשפחה? יעל גולד, מנכ"לית עמותת ל.א לאלימות נגד נשים, עונה על השאלות הרבות שצפו בעקבות הרצח שאירע אתמול באשכול, ובעקבות מותן של מיכל סלה ומריה טל ז"ל
לפני כחודש נמצאה מיכל סלה בביתה שביישוב מוצא כשהיא ללא רוח חיים, על גופה סימני דקירה. לא רחוק ממנה אותר גם בעלה אלירן מלול כשעליו סימני דקירה, על פי החשד מלול רצח את רעייתו וניסה לשים קץ לחייו. את התינוקת הקטנה שלהם שהייתה עדה למתרחש הספיק להביא לשכנים לפני שהתמוטט.
הרשתות החברתיות סערו בימים מאז הרצח, כל דיון באירוע הקשה הכיל בעיקר את המילה "נורמטיבי". היא נראתה "נורמטיבית", בעלה נראה "נורמטיבי", אחותה הייתה פעילה חברתית בולטת בנושא - אז איך אף אחד לא ידע? מספר שבועות לאחר הרצח הנוראי של סלה, נמצאה גופתה של מריה טל ז"ל. קרוביה תיארו אותה כאישה חזקה ורגישה, וסיפרו שתכננה להתגרש מבעלה מקסים, ולבנות חיים חדשים עבורה ועבור בנותיה. גם במקרה הזה, על פי החשד בעלה דקר אותה למוות. אמש (א') קרה שוב הנורא מכל - אישה בת 70 נמצאה ללא רוח חיים ועם סימני ירי בתוך דירה ביישוב תלמי אליהו במועצה האזורית באשכול. ככל הנראה בעלה של האישה, רופא במקצועו, רצח אותה אחרי שרצתה להיפרד ממנו.
מקרי הרצח האחרונים הציפו שוב את העובדה שסביבנו חיות נשים רבות שחוות על בסיס יומיומי אלימות פיזית ונפשית מבן זוגן. כאלו שחיות באימה, מפחדות לחזור הביתה, ומפחדות "לטעות" או להגיד מילה לא במקום מחשש שייפגעו. שוב ושוב עלו אותן השאלות - איך באמת אפשר לדעת, ומה עושים במקרה שיודעים שחברה או מכרה נמצאת במערכת יחסים מתעללת.
יעל גולד מנכ"לית עמותת ל.א לאלימות נגד נשים, שמפעילה 3 מקלטי נשים שסובלות מאלימות וילדיהן, עוסקת בשורת הכשרות לזיהוי סימני אלימות במסגרת הפעילות שהיא עושה. גולד מדגישה שהכשרה שכזאת אכן מתבררת כיעילה, במיוחד כאשר מדובר בסימני אלימות פיזית, אלא שהקושי הגדול הוא לזהות סוגי אלימות נוספים. "אלימות פסיכולוגית למשל, רוצחת את הנפש בפנים. היא כוללת השפלה, ביקורת יומיומית וכינויים מעליבים שמופנים כלפי האישה. את אלה מאוד קשה לזהות".
על מקרי הרצח האחרונים אמרה: "הכאב הוא עמוק. אני קוראת לנשים שנמצאות במצוקה לא להתבייש ולא להסס לפנות לעזרה". בעקבות הפניות הרבות גולד ריכזה מספר דגשים חשובים שיכולים להצביע על אלימות במשפחה, והסבירה למי אמורים לפנות.
אם את חושדת שהאישה לצידך סובלת מאלימות ואת לא בטוחה, אלו הנורות האדומות שכדאי שתכירי ותשימי אליהן לב:
לבוש או איפור יתר
צעיף ושרוולים ארוכים בקיץ או משקפי שמש בחורף או במקום סגור – כאשר מישהי לובשת פריטים שלא מתאימים לעונה, לשעות היום או למקום בו היא נמצאת, ייתכן והיא עושה זאת על מנת להסתיר חבורות שקיימות על גופה. גם אישה שמשתמשת באיפור כבד עלולה לעשות זאת על מנת לטשטש מכות וסימנים. במקרה כזה חשוב שתשימי לב לסימני המצוקה שהיא מפגינה.
ריבוי שיחות טלפון מצד בן הזוג, המלווים באי שקט ופחד
כאשר חברתך מקבלת שיחות טלפון מרובות מבן זוגה וכאשר היא נדרכת בכל פעם שהוא מתקשר, ייתכן שהיא נמצאת במערכת יחסים בעייתית. גבר אלים בדרך כלל יהיה אובססיבי כלפי זוגתו ינסה להיות בשליטה על חייה, וירצה לדעת מה היא עושה, והיכן היא נמצאת בכל רגע נתון.
הימנעות מקשרים ומפגשים עם חברים או עמיתים
אם חברתך ממהרת לחזור הביתה בתום האימון, ונמנעת משיחות חולין כדי לא להתעכב ייתכן והיא מרגישה מאוימת. לגבר אלים יש נטייה לבודד את זוגתו מהסביבה ולמנוע ממנה קשרים ופעילויות חברתיות שלא קשורות אליו. כשמישהי נעלמת וממציאה פעם אחר פעם תירוצים לכך, זה אומר דרשני.
חוסר ריכוז
בלבול, לחץ ודאגה מיותרת – כל אלו יכולים להעיד על סערה פנימית. כאשר אישה נמצאת במערכת יחסים מתעללת היא מפוזרת ונסערת כי היא נמצאת בחשש תמידי, נמצאת תמיד במצב של הסתרה, לפעמים אפילו חוסר שינה, וקשה לה להישאר ממוקדת.
נטייה למצבי רוח משתנים
התכנסות, אי שקט, הסתגרות או דיכאון – אישה שחווה אלימות תהיה מאוד מפוחדת, עצובה וכבויה ולעיתים תחווה דיכאון. אם חברתך הייתה חביבה וחייכנית והפכה להיות מופנמת ושקטה, משהו עוברת עליה, ואסור לך להתעלם מהסימנים.
היעדרויות ואיחורים חוזרים
פעמים רבות גברים אלימים מונעים מהנשים שלהם לצאת מהבית וכולאים אותן. פעמים רבות אותן נשים בוחרות בעצמן להסתגר ולהתחבא בגלל סימנים וחבורות על גופן. אם מישהי נעדרת הרבה או מגיעה מאוחר כשהיא נסערת, ייתכן והיא עוברת אירוע חריג ויש לייחס לכך חשיבות יתרה.
שפת גוף המשדרת אי שקט
דריכות, בהלה מכל רעש קטן, מבטים מהירים ולא ממוקדים. אישה שסובלת ממכות ואיומים חווה סוג של פוסט טראומה וקופצת מכל רעש לא הגיוני. אישה מפוחדת שתמיד מסתכלת סביבה נמצאת תחת סטרס ונמצאת תחת איום תמידי.
כסיסת ציפורניים, ידיים מאוגרפות, נשיכת שפתיים
נשים שחיות תחת פחד ומצוקה, נמצאות במצב של התגוננות. במקרה כזה מבלי שהן ישימו לב שפת הגוף שלהן תשדר מצוקה - הידיים יהיו מאוגרפות והשפתיים קפוצות. כשאישה חווה אלימות היא מתקפלת ומתכנסת וזה הופך להיות חלק ממנה.
לעיסת שרוול, צווארון או שרוך בחולצה
טיקים ותופעות לוואי של אלימות. כשילד קטן מתבייש או נמצא בלחץ ומצוקה הוא מושך בשרוול מסובב את השיער או לועס את השרוך בחולצה. למרות שמדובר בתופעות שחריגות לגילה, אישה מוכה תתנהג לעיתים באותה צורה מבלי לשים לב. גם הכנסת שיער לפה, מצמוץ מרובה, שילוב ידיים וגב כפוף מרבית הזמן, יכולים להעיד על מצוקה.
חוששת שאת נמצאת בתוך מערכת יחסים אלימה אך לא בטוחה? כך תזהי אם בן הזוג שלך נוהג בך באלימות:
בן הזוג שלך מגלה חשדנות רבה או קנאה מופרזת המביאה להתנהגות אובססיבית מצידו כגון מעקב, שיחות טלפון חוזרות ונשנות.
בן זוגך מגלה רכושנות ונוטה להחליט בשבילך או לבקש ממך את אישורו.
מצבי הרוח שלו הופכים קיצוניים והוא מכחיש אירועים שהיו במציאות.
הוא מאשים אותך בכל דבר שאינו מסתדר בזוגיות ובחיים המשותפים שלכם.
הוא מבודד אותך מהחברים והמשפחה.
יש לו ביקורת עלייך ואי הערכה מתמדת של מחשבותייך, רגשותייך והישגייך.
"גבר אלים יעשה הכל כדי לשלוט בך. הוא יהיה רכושני כלפייך, ויקנא בצורה מטורפת ולא סבירה. אותם התקפי קנאה יגרמו לו לרצות לדעת היכן את נמצאת. הוא לא ייתן לך להיות לבד, וירצה ללוות אותך לכל מקום. גבר כזה לא חושב בצורה הגיונית - הוא כל הזמן בטוח שהאישה שלצידו בוגדת בו והוא יפעל לבודד אותה מהמשפחה, מהחברות ומכל הסביבה הקרובה. בן זוג כזה ירצה שתהיי תחת חסותו כדי שלא תוכלי לספר לאף אחד על מעשיו וכדי שהוא יוכל להשפיע ולשלוט בך. במקרה כזה הוא ידאג להסביר לך תמיד למה החברה שלך היא לא טובה לך, והוא ירעיל אותך נגד בני המשפחה שלך ויגרום לך להיות כל הזמן איתו ולצידו. לעיתים קרובות הוא ינסה להחליט מה תלבשי ויגרום לך לבקש את אישורו בעניין הזה ובנושאים נוספים כמו כסף ויציאות. גבר אלים ירבה בביקורת כלפי בת הזוג שלו – הוא יאשים אותך שאת אימא לא טובה, שאת לא יודעת לבשל וינסה לגרום לך להאמין בזה. כשהוא עושה זאת הוא בעצם מנסה כל הזמן להנמיך אותך ולתת לך תחושה שאת לא שווה מספיק. הוא יאשים אותך בכל מה שקורה כולל בהתנהגות שלו ובמצבי הרוח הקיצוניים שלו – והוא אפילו יתלה בך את האלימות שלו. גבר מתעלל ואלים הוא בלתי צפוי. גם במקרה שנדמה ש"הכל ורוד" הוא עלול לחוות פתאום התפרצות זעם לא ברורה ולהתנהג בבריונות ואלימות".
מה עושים ולמי פונים כשמזהים סימני אלימות
במקרה שאת חווה אלימות
במקרה של אלימות במשפחה אפשר להתקשר לקווי החירום, שם ניתן לדבר עם אשת מקצוע שיכולה ללוות ולייעץ. כמו כן ניתן לפנות לרווחה או למשטרה. אחרי שאישה שסובלת מהתעללות פונה למשטרה בדרך כלל יוציאו צו הרחקה נגד בן הזוג המכה או שיוציאו את האישה עצמה למקלט. על פי גולד, אישה שנמצאת במצב כזה יכולה בשלב הראשון לפנות לרווחה: "יש יחידות לטיפול במשפחה שפרוסות ברחבי הארץ ויכולות לתת תמיכה שגם כוללת הוצאה למקלט"
כשאת חושדת שמכרה סובלת מהתעללות
"כשמדובר בשכנים או מכרים שאת שומעת צעקות מביתם ומזהה מצוקה אפשר להזמין משטרה. אם את בקשר עם אותה אישה שסובלת מאלימות הדבר הכי נכון יהיה לשכנע אותה ולהסביר לה שהיא צריכה לפנות לעזרה, אם את חוששת שהיא בסכנה אפשר לפנות בשמה למשטרה אבל את לא יכולה לגשת במקומה לבקש טיפול, חשוב להדגיש בפניה את החשיבות שתפנה לאשת מקצוע".
לדבריה של גולד, גם אם את חווה אלימות בעצמך וגם אם מדובר בחברה או מכרה רחוקה, חשוב מאוד לטפל: "לא להסס לפנות. זה לא הורג לפנות לעזרה, אבל לא לפנות לעזרה הורג. לא להקטין ראש ולהגיד 'לי זה לא יקרה' או להעלים עין. חשוב להיות ערניים ויפה שעה אחת קודם. ללכת לטיפול ולא להתבייש, זה יכול לקרות לכל אחת. בכל מקרה יש גורמים שיכולים לעזור, לא תמיד חייבים לברוח מהבית. לפעמים הבעל צריך טיפול ויכול להיות שאם הוא יילך לטיפול או שבני הזוג יילכו יחד יהיה אפשר לפתור את הבעיות. אבל לסבול ולהשאיר את זה המצב ככה זאת לא אופציה".
**יעל גולד מכהנת מזה כ- 4 שנים כמנכ"לית עמותת "לא לאלימות"
עמותת ל.א לאלימות מפעילה קוי חירום לנשים ולילדים במצוקה הפועלים 24 שעות ביממה בטלפון: 1-800-353-300. מוקד החירום של משרד העבודה והרווחה שמספרו 118, פועל 24 שעות ביממה ושבעה ימים בשבוע לטובת הציבור.