טרשת נפוצה: כל מה שצריך לדעת על המחלה שתוקפת יותר ויותר נשים
טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית, שעלולה לגרום לבעיות שונות בתפקוד. היא מאובחנת לרוב בקרב בני 40-20, והיא שכיחה פי שניים בקרב נשים. החדשות הטובות: בעזרת טיפול נכון, החולים יכולים לנהל אורח חיים כמעט רגיל. רופאה נוירולוגית מסבירה כל מה שחשוב לדעת על המחלה וגם על הטיפולים הקיימים שמותירים הרבה מקום לאופטימיות. פרויקט מיוחד של און לייף בשיתוף רוש פרמצבטיקה
עולם המדע והרפואה מתקדם בצעדי ענק. מחלות שגרמו למוות ולסבל רב משנות את פניהן והופכות למחלות שניתן לחיות איתן, לעיתים כמעט ללא מגבלה. טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית ממנה סובלים כ-6,000 ישראלים, והיא בהחלט נכנסת לקטגוריית המחלות שהשנים והמחקר הפכו אותן למחלות כרוניות איתן ניתן לחיות.
"טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית הנגרמת עקב שיבוש במערכת החיסון שגורם לה "להתבלבל" ולתקוף את מערכת העצבים המרכזית, ממש כאילו הייתה גורם זר ומאיים", מסבירה ד"ר לינה שבצוב, רופאה בכירה במחלקה הנוירולוגית באסף הרופא. "המחלה מתפרצת בדרך כלל בקרב בני 40-20, והיא שכיחה פי שניים בקרב נשים. מדובר במחלה הנוירולוגית השכיחה ביותר, שללא טיפול נכון עלולה לגרום לנכות."
אז איך מאבחנים את מחלת הטרשת הנפוצה, ומהם הטיפולים החדשים שבזכותם אפשר להמשיך לקיים אורח חיים נורמלי? ד"ר שבצוב עונה.
מהם הסימפטומים של המחלה?
"טרשת נפוצה עשויה להתבטא בדרגות שונות. בכ-85 אחוז מהמקרים, החולים יחוו התקף נוירולוגי ולאחר מכן הפוגה. הביטויים לכך יכולים להיות מגוונים, והם משתנים בין אנשים ובהתאם למקום שנפגע. המחלה עלולה להתבטא בין היתר בפגיעה פתאומית בראייה, בירידה בחדות הראייה, בהפרעה תחושתית בפלג גוף מסוים, בסחרחורות, בבעיות יציבות, בכשל בשפה ועוד. במקרים חמורים היא עלולה להוביל לנכות או לשיתוק. ברוב המקרים, הסימפטומים יחלפו אך הדבר עשוי לקחת מספר ימים ואף שבועות. כמו כן, במקרים מסוימים הפגיעה לא תחלוף".
כיצד ניתן לאבחן טרשת נפוצה?
אם את סובלת מהסימפטומים שהוזכרו או לפחות מאחד מהם, חשוב שתיגשי להיבדק ללא דיחוי. "מומלץ להתחיל את הבירור אצל רופא המשפחה, שיפנה אותך במידת הצורך להמשך בירור אצל נוירולוג. לאחר שהאחרון יבצע אבחון ראשוני, הוא יוכל להמליץ על בדיקה לצורך אבחון מדויק יותר של המחלה. בדרך כלל בדיקת MRI תאפשר לאבחן את המחלה. במקרה שתוצאות הבדיקה לא יצביעו על אבחנה חד משמעית, ייתכן שיהיה צורך בבדיקת 'ניקור מותני', שתוכל להצביע על ממצאים נוספים."
מה גורם למחלה להופיע?
"ובכן, עד היום אין תשובה חד משמעית לשאלה. אולם, בהתאם למספר תאוריות שונות, ניתן להעריך כי נטייה גנטית מסוימת או להבדיל - וירוסים מסוימים שתוקפים אותנו במהלך הילדות ועלולים לגרום לשיבוש המערכת החיסונית עשויים להשפיע על הופעת המחלה. באופן טבעי, מאחר שלא ניתן להצביע על גורם מדויק, עדיין לא נמצא טיפול שמסוגל לרפא אותה".
הטיפול: "חשוב להתחיל כבר מהסימפטום הראשון"
"ראשית, חשוב לציין כי טיפול במחלה כבר בשלב הראשוני שלה הינו קריטי למניעת התדרדרות עתידית, אומרת ד"ר שבצוב. "הסיבה לכך נובעת מהעובדה שבכל התקף נגרמת פגיעה לחלק מסוים במוח. מניעת ההתקפים מראש תמנע גם את הפגיעה המתמשכת, וכך גם את ההשלכות החמורות שעלולות להתרחש כתוצאה מהמחלה. לכן חשוב להתחיל בטיפול כבר מהופעת הסימפטום הראשון, גם אם הוא חולף. כמו כן, חשוב להיות במעקב תקופתי אצל הרופא המטפל ולבצע אחת לשנה MRI על מנת לבדוק אם ישנה התקדמות של המחלה, גם אם היא אינה מורגשת".
מהן דרכי הטיפול?
"כאמור, כיום עולם המדע נמצא בשלב מתקדם מאוד, והאופציות הטיפוליות מגוונות ויעילות, ביניהן קיימים טיפולים ביולוגיים וטיפולים כימיים". בעבר, לרוב הטיפול המניעתי הראשון היה באמצעות זריקה, שניתנה בין פעם ביום אחת לכמה ימים. הזריקה הפחיתה בכ-30 אחוז את התקדמות המחלה ואת תדירות ההתקפים. כיום קיימות גם תרופות אחרות, למשל כאלה הניתנות דרך הפה, שהראו עלייה ביעילות במשך העשור האחרון אך עדיין לא הצליחו להתמודד עם התקדמות המחלה. כמו כן, אותן תרופות לא הראו יעילות במחלה הפרוגרסיבית שהולכת ומתדרדרת כל הזמן. בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית בתועלת הקלינית של טיפולים חדשים וביניהם טיפולים ביולוגים הזמינים בסל הבריאות שמסוגלים להשפיע על הלימפוציטים (חלק מהתאים הלבנים של מערכת החיסון). יתרונם נובע מכך שהם ניתנים בין פעם בחודש לאחת לחצי שנה עד שנה בלבד, מה שמאפשר לחולה להמשיך לנהל אורח חיים רגיל, תוך שמירה על איכות חייו".
האם הטיפולים כרוכים בתופעות לוואי?
"כמו בכל שימוש בתרופה או בעת הליך טיפולי, תמיד ייתכנו תופעות לוואי. למרבה המזל, רוב התופעות חולפות וניתנות לטיפול ומעקב. חשוב לדעת כי לכל תרופה יש פרופיל תופעות לוואי שונה".
"בעידן הנוכחי, חולי טרשת נפוצה יכולים להקים משפחה, לטייל בעולם ולחיות כמעט ללא מגבלה. כל זה בזכות הטיפולים המתקדמים שנכנסו לעולם הרפואה בעשר השנים האחרונות. כאמור, יעילותם של אלה מוכחת בעיקר בהנחה שהחולה מתחיל אותם בשלב מוקדם של המחלה", מסכמת ד"ר שבצוב.
**יש להדגיש כי בחירת הטיפול האפשרי נתונה להחלטת המטפל הרושם את המרשם בהתייעצות עם המטופל. המידע נכון לתאריך דצמבר 2018 .למידע נוסף, יש לפנות לרופא המטפל. שירות לציבור. מוגש בחסות חברת רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ**