ביום שני עבר בקריאה שנייה ושלישית בכנסת החוק לאיסור צריכת זנות, והפך את ישראל למדינה העשירית בעולם שמאמצת את החוק. החוק יכנס לתוקפו בעוד שנה וחצי, ומשמעותו הוא שמי שייתפס צורך זנות, מנסה לצרוך זנות או נמצא במקום המשמש באופן מלא או חלקי לזנות במטרה לצרוך זנות, ייקנס ב-2,000 שקלים בפעם הראשונה וב-4,000 שקלים בעבירה חוזרת. החוק נחשב ל"הוראת שעה" למשך חמש שנים, ויאפשר במקרים מיוחדים הגשת כתב אישום שבצידו קנס, שיכול להגיע לסכום של 75,300 שקלים ואף לכלול רישום פלילי.

עוד לפני שעבר החוק בקריאה ראשונה, ניסו המתנגדות והמתנגדים לחוק להעלות לתודעה הציבורית סיפורים שונים ממה שרגילים לשמוע בתקשורת. על כך שיש נשים שנהנות ובוחרות בעבודה, שרבות מהנשים עובדות באופן עצמאי ומנהלות את סדר יומן בהתאם למה שנוח להן ושהן פשוט עושות מה שהן רוצות ואם הן לא רוצות, הן לא עושות, רחוק מעולם הדימויים המיינסטרימי על זנות –  עולם שכולו ניצול, כפייה, התמכרויות, תודעה כוזבת ואלימות.

אז צלצלתי הבוקר לסיוון. היא בת 34, אמא לפעוט בן שנתיים ומתגוררת במרכז הארץ עם בעלה, לקוח לשעבר. סיוון עובדת בתחום כבר 13 שנה ברצף, ומספרת שההפסקות היחידות שלקחה היו לטובת חופשות בחו"ל. היא אוהבת את העבודה. כן, היא אוהבת להיות זונה. יש מילים שקשה לנו לשמוע, את המשפט הזה אפילו קשה לי לכתוב. אני מרגישה את המסרים ואת השיפוט והביקורת, אבל אני מרגישה מחויבת לשקף את המציאות כמו שאני חווה אותה. סיוון אוהבת להיות זונה ולא נראה שהיא מעוניינת להפסיק.

איך את מרגישה היום?

ברמה האישית אני מרגישה מצוין, אבל לגבי החוק אני ממש לא. החוק מעצבן. עקבתי אחרי הכל, והיה לי מאוד מאוד לא קל, זה ממש עשה לי עצבים בכל הגוף. היה לי עצוב מאוד לקרוא את מה שאני קוראת. דברים כל כך לא נכונים."

מה למשל?

"למשל שגיל הכניסה לתחום הוא 13-14. זה לא נכון - הוא בכלל 30. ב-13 שנה שאני עובדת לא ראיתי ילדות בגילאי 13-14 וגם לא 18. לא ראיתי מישהי מהסביבה שלי שמתעסקת בזה לא מרצונה או שהיא שם בכוח. לא ראיתי דבר כזה. כל הנשים שעוסקות בזה נאנסו? אני לא נאנסתי בחיים שלי. בסביבה שלי לא סיפרו שנאנסות או נאנסו, ואף אחת לא מוכה."

איך החוק ישפיע לדעתך?

"קודם כל מקרי האונס הולכים לעלות. למה? כי לאותם גברים נורמטיביים ונורמליים שמגיעים לזונות, וכל אחד מהסיבה שלו ולא משנה מה הסיבה, לא יהיה לאן ללכת. וכשאני קוראת להם נורמטיביים אני מתכוונת לאנשי צבא, חברי כנסת, מפורסמים, אנשי עסקים, מנכ"לים. אני עשיתי טיפול למפורסמים שכולם מכירים, אז על מי בכלל מדובר? הרי כל הגברים מכל התחומים ומכל המעמדות ומכל המקצועות יכולים להגיע למקום הזה, כל אחד מהסיבה שלו."

למה יהיו יותר פגיעות מיניות?

"בגלל שאותם גברים שצריכים את זה מסיבה כזו או אחרת לא יוכלו ללכת, אז הראש כבר לא יעבוד כמו שצריך ואז הם יתחילו לאנוס. נכון אנחנו רואים בטלוויזיה מידי פעם אצל הדתיים סיפורים שהאבא אנס את הבת שלו? אז עכשיו זה יהיה הרבה יותר. עכשיו אני צריכה לחשוב פעמיים לפני שאני יוצאת מהבית מה ללבוש.

ועוד משהו ששמעתי. אמרו שהלקוחות יכולים לנסוע לחו"ל. אבל זה לא נכון. לא לכל אחד יש את היכולת, הזמן והכסף לצאת לחו"ל. לכן אני צופה שמקרי האונס והתקיפות המיניות יעלו."

גברים לא יכולים לשלוט על עצמם?

"לא. ויש גם קטע פסיכולוגי שאומרים לך על משהו 'אסור אסור אסור', אז פסיכולוגית זה הופך ל'חייב חייב חייב'. החוק הוא ירייה ברגל. רק אחרי שיתחילו לאנוס פה ילדות ברחובות, הן יבינו מה הן עשו."

דיברת עם גברים על החוק?

"כן. הם אומרים שהם מפחדים. מה הם יעשו עכשיו. קודם כל שמעתי הרבה גברים שאומרים "מה זו האפליה הזו? למה ממצבים אותנו כרעים?". אני אפילו לא רוצה להשתמש במילה "זנאי". יש בהחלטה הזו חוסר שוויון, העלו את הגברים על הגריל, ועכשיו לדעתי יש מצב שיהיו גברים שתהיה להם יותר שנאה לנשים, בגלל חוסר השוויון. הם כועסים שהפכו אותם לקטנים ולא טובים."

הם מתנהלים אחרת מולך?

"כשאני עונה לטלפונים של לקוחות הם שואלים אותי אם זה מסוכן או לא מסוכן לבוא בגלל החוק. תראי, העבודה ירדה. אמנם לא בצורה משמעותית, אבל ירדה. זה שהיא ירדה גורמת לזה שזה מבליט יותר את הגברים הפחות נעימים, היותר אלימים. אבל סך הכל אני חושבת שהחוק לא הולך להשפיע משמעותית. תהיה ירידה בהתחלה אבל זה לא לאורך זמן."

"זונות רחוב הן היחידות שצריך לעזור להן כרגע"

סיוון טוענת שהיא מייצגת את המצב האמיתי של זונות בארץ, ושכמוה יש עוד רבות. "ככה זה נראה. מה שמראים בטלוויזיה נכון – אבל נכון ללפני חמישים שנה. היום זה לא ככה. אין הרבה זונות ברחוב, כי יש להן מספיק מקומות עבודה ללכת אליהם."

תסכימי איתי שיש בעיה עם הזונות ברחוב?

"כן. תראי, לגבי הרחוב יש לי דעה קצת אחרת. באופן אישי בעלי ואני הולכים לפעמים ומחלקים להן אוכל, אבל הן מיעוט כרגע, והן היחידות שצריך לעזור להן. הן נמצאות ברחוב כי הן מכורות למשהו. אז אם כבר עשו תקציב ואם כבר מקדמים את כל הדבר הזה, היחידות שצריך לעזור להן זה הן. הן אחוז כל כך קטן, אולי שלוש אחוז מכל עובדות המין בישראל והרבה מהן גם זרות, כלומר ללא תעודת זהות - לא חוקיות בארץ. אז לבוא ולהסתכל עליהן, ולהכליל איתן עוד הרבה עובדי ועובדות מין אחרים? איך שלושה אחוז ישפיע על עוד 97 אחוז?"

מה דעתך על הטיעון המוסרי שיש בעד החוק? שזנות היא מכירה של הגוף וזה לא דבר ראוי בחברה מתוקנת?

"סליחה? כשמתחתנים לא חותמים על כתובה וקונים את האישה? מה זו בדיוק הכתובה אם לא צ'ק, שטר, שיש בו סכום כסף שאומר שהבעל קונה את האישה? אחת אחת שיושבות בכנסת קנו אותן."

מה תגידי על הביטוי "תודעה כוזבת"?

"זה בולשיט. אומרים שאנחנו לא בתודעה כוזבת, לא מודעות, סתומות. אני מבחירה אישית עובדת בזנות ואם אני ארצה אז מחר אני יכולה לא להתעסק בזה. יש לי חברות שעבדו שאני בקשר איתן עד היום והיום הן נשואות ולא עובדות, חלקן עושות דברים אחרים."

סיוון מספרת שהיא עובדת היום במכון עם עוד חברות, ושמידי פעם מגיעות עמותות שמבקשות להביע דאגה כלפי הנשים העובדות, ולהניא אותן מבחירה במקצוע. "לפני כמה חודשים הגיעו אלינו מעמותה כלשהי. הביאו שמפו, סבון, כל מיני דברים. הן היו במקום שלנו כבר ארבע פעמים. בכל הפעמים האלה הן מדברות עם הבנות ומנסות לעשות הכל כדי להוציא אותן מהתחום. יושבות עובדות ואומרות 'לא רוצות'. אז הן באות עוד פעם ועוד פעם ועוד פעם.

בפעם השלישית שבאו שאלתי אותן איך הן מרגישות כשהן אצלנו. הן אמרו שהן רואות מה שהן לא רואות במקומות אחרים. יש רצון לעסוק, יש כייף, אף אחת לא סובלת. אחת סיימה תואר, השנייה אמא לילדים וסידרה את הילדים, יש אותי שאני נשואה באושר והמון אהבה ללקוח וסך הכל יש אווירה טובה. הן אמרו לנו 'אתן כל כך כייפיות'. בפעם הרביעית שאלתי אותן למה אתן ממשיכות לבוא לפה, אתן הרי רואות שאין מצב להוציא פה מישהי. לא הייתה להן תשובה, וביקשתי שלא יגיעו יותר.

"אני עוקבת אחרי מה שקורה ברשתות החברתיות. באחד הפוסטים של חברות הכנסת ראיתי מישהי שכתבה נגד הזנות ש'הזנות לא נעימה לה'. הגבתי לה. כתבתי לה שזה לא נעים לך, זה לא אומר שזה לא נעים לאחרים. אי אפשר לחוקק חוק כי יש משהו שלא נעים למישהי מסוימת. יש פה אוכלוסייה שלמה שיש להם דעות ורגשות של נעים ולא נעים ולחוקק ככה חוקים זה דבר לא נורמלי. זה לא בסדר. נקודה למחשבה."

תוכלי להסביר לי את הבעיה העקרונית שיש לך עם החקיקה?

"אני מרגישה שהחוק הוא כפייה דתית עליי, ופגיעה בחופש הבחירה והעיסוק שלי. מה זו הכניסה הזו לתחתונים שלי? למה שמישהו יבחר בשבילי מה לעשות עם גופי ועם החיים שלי? אני פשוט לא מקבלת את זה. וכמוני יש עוד הרבה, המון, הן פשוט לא רוצות להיחשף. אני יכולה להגיד שאני מדברת בשמן."

 

ההצבעה על החוק. צילום באדיבות לעמ

ההצבעה על החוק. צילום באדיבות לעמ

סיוון מספרת על חברות שעובדות בזנות כהשלמת הכנסה, במקביל לעבודתן הרגילה ולאו דווקא בשביל הכסף. "מישהי אמרה לי "אני עובדת פעמיים בשבוע, אני באה ליהנות, לנוח ולהרוויח על הדרך, למה להפסיק?", וחברה אחרת אמרה "מה, מה זה החוק הזה? אני אצטרך להפסיק לעבוד? אני מממנת מהכסף הזה לילדים שלי מורים פרטיים והם מוציאים מאה בכל המבחנים בזכות זה. יש כאן נשים שונות מאוד אחת מהשנייה, אין מאפיין דומה. אני עובדת עם רוסיות, ישראליות, מרוקאיות, תימניות, אתיופיות. יש הכל."

איך עולם הזנות נראה מהעיניים שלך?

"זה עולם עצמאי מאוד. יש אחת שעובדת שבוע שלם, יש אחת שעובדת יום בשבוע, כל אחת בוחרת כמה היא רוצה לעבוד. ימים ושעות בהתאם למה שמתאים לה, לא למישהו אחר. היום כבר אין סרסורים. גם אם יש מקומות שמישהו מפעיל אותם, תשעים אחוז ממפעילות המקום הן נשים. גם שיש גברים שכביכול מפעילים את המקומות האלה, הם בסדר גמור. הם לא אומרים לאף בחורה מה לעשות ושום דבר שדומה לזה. יש את הפרטיות שעובדות לבד לגמרי. יש את הכמה חברות שמתארגנות, כמו איפה שאני עובדת, שאף אחת לא אומרת לשנייה מה לעשות. כל אחת מחליטה מה מתאים לה. יש פה חופש בחירה של הכל. ויש את המקומות הגדולים.

חשוב לי מאוד להגיד - לא כל הלקוחות מגיעים לקיים יחסי מין. צאו מהסרט הזה. למשל, יש לי לקוח, מנכ"ל בבנק. הוא מגיע אליי לשלוש שעות כל פעם. כל השעות הוא יושב ומדבר איתי. וזהו. יש מלא כאלה. המון. תראי, בסופו של דבר, חוויתי את התחום על כל הצדדים. הייתי בפקידות, הייתי בחדרים, הייתי בכל מיני מקומות ובכל מיני ערים. השורה התחתונה היא שבכל 13 השנים בהן אני עובדת, אף אחד לא אילץ אותי ולא אף אחת שראיתי לעשות משהו שהוא לא מבחירה. זה הדבר הכי חשוב פה."

עוד כתבות בנושא:

עו"ד ניצן כהנא על הסחר בנשים שמתקיים בישראל

טל חמאוי גרנות על "המכללה" - בית הספר החברתי שחלק מתלמידותיו עסקו בזנות

גל אמת יוצאת נגד מי שרוצה להפוך זנות למקצוע לגיטימי

נשים בתעשיית המין: 3 מונולוגים שחשוב להקשיב להם

הביקור ב"פוסיקט" שינה כל מה שחשבתי על תעשיית המין

מערכת און לייף מפרסמת לאורך השנים את הדעות בעד ונגד החוק שעבר אתמול בכנסת. רוצה להביע את דעתך? כתבי לניצן סניור במייל nitzan@onlife.co.il