פשע שנאה במכללת לחינוך דוד ילין בירושלים: אתמול (ב') דיווחו סטודנטיות וסטודנטים מהמכללה, על כך ששמות נופלות ונופלים במערכות ישראל ובפעולות האיבה, שהונצחו בלוח מיוחד שהוצב בלובי של אחד הבניינים, נמחקו ובמקומם נכתבו מילים בערבית כמו "רמדאן כרים". כמו כן נרות הזיכרון שהוצבו על שולחן באירוע כובו, ובשעות הצהריים התפתח במקום עימות שהסלים לכדי קטטה אלימה והוזמנה משטרה, כך לדברי הסטודנטים.

"הייתה לנו הפסקה ויצאתי מהשיעור בחמש וחצי אחר הצהריים", מספרת ל', סטודנטית של מכללת דוד ילין, "יצאתי מהכיתה ללובי המרכזי, וראיתי שהציבו שם לוח זיכרון גדול. מוקדם יותר בשעה 12 היה לנו את הטקס של יום הזיכרון, כי יום שני זה בדרך כלל היום שמלא בסטודנטים. ראיתי ליד הלוח סטודנטית שממררת בבכי, בוכה דמעות של החיים, וכמה בנות היו סביבה. ראיתי אותה צועקת ושאלתי אותה מה קרה. היא אמרה ששתי סטודנטיות ערביות עברו ליד הלוח ועם היד מחקו שורה של שמות. במקומם הן רשמו רמדאן קארים, שזה חג שמח. היא בכתה כי השם אל אבא שלה היה בשמות המחוקים."

"חברה שלי שאלה אותן למה הן עושות את זה", סיפרה בכאב לאה חסנו, בתו של אברהם חסנו ז"ל, שנרצח בפיגוע דריסה בשנת 2015. "הן ענו לה - סך הכל מחקנו שם אחד". מיד חיפשתי אנשי סגל שיטפלו בעניין. אני ממשפחה שכולה, רצחו את אבא שלי בפיגוע דריסה. לא היה לי מענה. אמרו לי לחכות ליום למחרת. לא היו אנשי סגל לכן הכל התעכב ונוצר הפיצוץ. אמרתי שאני לא זזה עד שיגיע מישהו מהסגל ושאני מזמינה משטרה כדי להתלונן. כשהם שמעו משטרה תוך 10 דקות בערך הגיעה הסגנית של ראש המכללה."

הלוח עם שמות מחוקים ובמקומם "רמדאן כרים". צילום באדיבות סטודנטיות במכללת דוד ילין

הלוח עם שמות מחוקים ובמקומם "רמדאן כרים". צילום באדיבות סטודנטיות במכללת דוד ילין

מור שמעוני, 24, סטודנטית של מכללת דוד ילין לחינוך לגיל הרך בשנה ב', מוסיפה: "רועד לי הקול כשאני מדברת על זה. כל שנה אגודת הסטודנטים עושה פעילות ליום הזיכרון. השנה זה היה הלוח, שהיה ריק בבוקר. במהלך היום מילאו אותו בשמות נופלים והדליקו נרות, אבל בשלב כלשהו התחלנו לראות מילים בערבית. חצי מהסטודנטיות והסטודנטים במכללה ערבים ואנחנו לומדים ביחד. אבל מה שקרה חצה כל גבול. כולנו מכבדים אותם, רק בשבוע שעבר היה לנו יום עדות והם אפו פיתות, לאפות, חילקו קפה והיו שירים בערבית בכל המכללה. אבל לבוא ולמחוק מהלוח שמות של נופלים? וגם אחרי שמחקו את המילים בערבית, הן חזרו וכתבו אותן."

ל', שחששה לחשוף את שמה המלא בשל האווירה המתוחה במכללה, מספרת שהחלה במקום התקהלות והיו צעקות והמולה. "הגיע מאבטח אבל הוא אמר שאין מה לעשות כי זה לא משהו פלילי. אמרנו לו שזו השחתת אנדרטה לכל דבר. יש מצלמות ואפשר לבדוק מי אלה שעשו את זה. הרבה בנות העלו פוסטים על המקרה לאחר מכן, וכנראה שאגודת הסטודנטים ראתה את הפוסטים והעלו תגובה."

כיתובים בערבית מסתירים את שמות הנופלים, נראות מחיקות רבות. צילומים באדיבות סטודנטיות של מכללת דוד ילין

כיתובים בערבית מסתירים את שמות הנופלים, נראות מחיקות רבות. צילומים באדיבות סטודנטיות במכללה

בנוסף מספרות הסטודנטיות כי גם פנייתן לאגודת הסטודנטים בבקשה לטיפול משמעתי הולם בסטודנטיות המשחיתות, לא הייתה מספקת. "הבנו מהקב"ט שיודעים מי אלו שעשו את זה, והמשטרה כבר הגיעה למקום, אבל כיוון שההנהלה כבר סגרה את המשרדים אחרי הצהריים לא היה באמת למי לפנות", מוסיפה שמעוני, "אבל אני מאמינה שימצו איתן את הדין."

ל' מצידה חושבת שלא היה מענה ראוי מטעם האגודה. "פנינו לאגודה מיד כשזה קרה ורצינו לשבות כדי שיעיפו את הסטודנטים מהמכללה, אבל אין היענות. התחושה היא שמחליקים את זה. הם מנסים להעלים את זה ואני לא מבינה למה. אנחנו מצפים שכל מי שהייתה שם, מי שעשתה את זה, לא תהיה יותר במכללה הזו. מי שעשתה את זה לא ראויה להיות מורה ומחנכת ולהעביר מורשת לשום תלמידה ותלמיד – לא ערבי, לא יהודי ולא דרוזי."

אתמול בלילה פרסמה מכללת דוד ילין תגובה רשמית בעמוד הפייסבוק שלה, בה נכתב: "לצערנו, מספר סטודנטים ביזו את המיצג, דבר שפגע ברגשות הציבור ונמצא בניגוד מוחלט לערכי המכללה. המכללה תמצה את הדין המשמעתי עם סטודנטים אלה ותמשיך לחנך לסובלנות ולכבוד הדדי."

אגודת הסטודנטים והסטודנטיות של המכללה פרסמה גם היא תגובה, בה כתבו: "כמובן שאנחנו מגנים את המעשה בכל תוקף והדברים הועברו מיד לטיפול משמעתי במעמד ההנהלה ודיקנט הסטודנטים. לא ניתן יד לפגיעה כל כך מכוונת ואישית כלפיי הסטודנטים שלנו מכל מגזר שהוא, במיוחד במוסד להכשרת מורים ומחנכים לעתיד שדוגל בסובלנות ובהבנת האחר ובעיקר בימים רגישים ובנושא אישי כל כך."

תגובת אגודת הסטודנטים במכללת דוד ילין. צילום מסך מתוך פייסבוק

תגובת אגודת הסטודנטים במכללת דוד ילין. צילום מסך מתוך פייסבוק

"זו מכללה לחינוך, שמחנכת את דור העתיד לערכים", הוסיפה רביד אדרי, 23, סטודנטית לחינוך מיוחד מורכב בדוד ילין. "עצם זה שסטודנטים שפועלים כך נמצאים במכללה שלנו ולומדים איך להיות מורים ויעבירו את הערכים האלו - של שנאת וחוסר קבלת השונה ממך, מחרידה אותי לחלוטין. לא כך יגיע השלום, מזלזול בעם שהוא לא אתה ובערכים ובימים שבהם הוא מציין. השינוי בעם שלנו ובפילוג מתחיל בחינוך, ופה היה כשל רציני."

חסנו סיכמה ואמרה כי המאבק הוא לא נגד המכללה אחרי הכל, אלא נגד מי שעשו את המעשה המחריד והמבזה. "המקרה הוא מקרה חמור במיוחד בגלל שגם אחרי שזה קרה, ובאנו בטענות לסטודנטיות הערביות, הן עדיין המשיכו לכתוב את זה והתעלמו מאיתנו. לכן אנחנו עושים את כל הרעש הזה, כי אנחנו דורשים שיעיפו אותן מהמכללה. זה לא הגיוני שיחללו את הזיכרון של חללים של עם ישראל."