המאבק על החופים מתחיל: "נשאר לנו פחות מסנטימטר וחצי חוף לאדם"
יעל דורי, ראש תחום תכנון בארגון אדם טבע ודין, מציגה נתונים על מצב החופים בישראל וקוראת לכולנו לצאת לרחובות ולהילחם לפני שהם ייעלמו
הים בישראל הוא כבר לא כל כך מובן מאליו. פחות מסנטימטר וחצי לאדם, זה מה שנשאר מחופי הים שלנו כשברקע קיימות עשרות תוכניות בנייה שמאיימות על החופים הקיימים. עכשיו כשאנחנו מסדירות נשימה מקיץ עמוס וארוך, אפשר רגע לדבר על מצב החופים בישראל.
כולנו הרגשנו הקיץ את הצפיפות בים. אם פעם הליכה בשישי בערב בים נחשבה למשהו רומנטי הרי שכיום בערב שישי, חופי הים עמוסים עד אפס מקום. אם נוסיף לזה את העובדה שפני הים עולים כל הזמן ונוגסים מהחוף, הרי שהבילוי הפשוט הזה - ללכת לים, נמצא בסכנה אמיתית. עמותת אדם טבע ודין, אגודה ישראלית להגנת הסביבה, אספה נתונים שמוכיחים את מה שהרגשתם אם הגעתם לים לאחרונה: נשאר לנו פחות מסנטימטר וחצי חוף לאדם. חופי הים בישראל הם משאב חברתי מהמדרגה הראשונה - במדינה שטופת שמש כמו שלנו, כולם הולכים לים עשירים ועניים, משפחות, ערבים, יהודים עולים מחדשים. כולם.
ישראל מאד אוהבת להתפאר בחופי הים שלה והם אחד מאמצעי השיווק הבולטים של משרד התיירות בעולם אבל בפועל שר התיירות היוצא יריב לוין, הוא מהמתנגדים הגדולים להגנה על חופי ישראל למען הציבור הישראלי.
המציאות היא שאורך החוף של מדינת ישראל הוא כ-200 קילומטרים. נשמע סביר, אבל למעלה משליש מרצועת החוף תפוסה על ידי נמלים, מתקנים ביטחוניים, מתקני תשתית כמו תחנות כוח, מתקני התפלה ועוד. ומה שנשאר לנו כיום הוא פחות מסנטימטר וחצי לאדם של חוף פתוח. אם לא נשמור על החופים ונכריח את הנבחרים שלנו לדאוג לכך גם זה לא יישאר לנו.
מתוך 200 הקילומטרים של חוף בישראל, אורך כלל החופים המוכרזים הוא פחות מ-20 קילומטרים, ואת המשמעות כולנו כאמור מרגישים כשאנחנו הולכים לים. אם אנחנו רוצים להגיע לחוף מוכרז במקום מסודר ובהשגחת מציל, דבר שהמדינה מעודדת אותנו לעשות, הרי שלכל תושב יש פחות מרבע סנטימטר של חוף מוכרז וכל זה מבלי לחשב את 3 מיליון התיירים שמגיעים לישראל מדי שנה ורוצים להנות מהחופים.
אם ניקח בחשבון גם את העובדה שאוכלוסיית ישראל צפויה להמשיך ולגדול ואת העובדה שכיום נמצאות כ-30 תוכניות למגורים ולמלונאות שאושרו לבניה לפני חוק החופים, מבינים שגם את הבילוי הפשוט והחינמי הזה עומדים לגזול לנו.
בנייה בקו הראשון למים, שווה הרבה כסף לקבלנים ולמדינה ולכן הלחץ לכך אינו פוסק, אבל הים והחופים הם משאב טבע יקר ששייך לכל הציבור וחשוב לשמור עליו פתוח, נגיש ובחינם. בשנים הקרובות צפויים מאבקים קשים בזירה הזו. התוכניות הישנות למגורים ולמלונאות עדיין בתוקף והיזמים מנסים לקדמן ותוכניות חדשות למרינות ולעוד בינוי קרוב מדי לים מקודמות ללא הפסק, בלחץ בלתי פוסק של יזמים ורשויות. כל אלו מסכנים את חוף הים בישראל.
לקראת הבחירות הקרובות, פרסמנו באדם טבע ודין את דו"ח הלחץ שעוסק גם בנושא החופים. בין הדרישות שלנו, פניה לשר הביטחון הבא להבטיח שאם יפונו חלק מהבסיסים ליד הים, הם יישארו כשטחים פתוחים.
חשוב לציין שמאבק הצבא על החופים שווה מיליארדים ולכן הצבא אינו מרפה מהם. נדרוש מהשרים להגנת הסביבה, השר האחראי על מנהל התכנון ושר התיירות לתמוך בקידום החקיקה המונעת בנייה הפוגעת בחופים מכוח תוכניות ישנות שמאפשרות בניה על קו החוף. נדרוש שלא לאפשר מגורים ושימוש פרטי בחופים - החופים שייכים לכולם. נדרוש תחבורה ציבורית נוחה ואמינה גם בסופי שבוע ובחגים, כדי שכולנו, גם חסרי רישיון או רכב כמו זקנים, ילדים ונוער, יוכלו להגיע בכל עת להנות מהחופים שלנו. זה לא רק עניין סביבתי - חברתי אלא זכות אדם בסיסית.