השבוע נכנסו לתוקפם שני חוקים היסטוריים וחשובים במיוחד שמגנים על נשים ומשנים את פני המשחק העולמי - אם כמובן - יאכפו אותם.

האחד, קרה באפריקה הרחוקה- בו במהלך ראשוני והיסטורי החליטה המועצה העליונה השולטת במדינת סודן לאסור מילת נשים שנהוגה במדינה עד היום, והודיעה שמי שיעשה זאת יבצע פגיעה בכבוד האישה ופגיעה זו תיחשב כעבירה פלילית.

השני, קרה ממש פה אצלנו בארץ, כאשר סוף כל סוף עבר חוק איסור צריכת זנות או בשמו המכובס 'חוק הפללת הלקוח'- חוק הקובע כי כל מעשה של צריכת שירותי זנות ואפילו הימצאות במקום בו מתקיימים מעשים כאלה יהוו עבירה מנהלית שבצידה קנס.

מצד אחד מדובר בשני חוקים חשובים וכאמור היסטוריים שהם תוצאה של מאבק של שנים לזכויות הנשים בארץ ובעולם והגנה על כבוד האישה. מצד שני, אם לא יאכפו בחומרה, עצם קיום החוק כחוק לא שווה דבר והמצב יישאר כמו שהיה קודם לכן.

 

שינויים קורים לאט. לאט מדי.

חוק איסור צריכת הזנות אושר על ידי הכנסת כבר בסוף שנת 2018 אבל נכנס לתוקפו רק ביולי השנה. כלומר כמעט שנתיים בהן החוק היה מאושר אך לא נאכף. החוק לא עומד לבדו, הוא חלק ממהלך של חינוך והסברה לציבור על זנות והרחבה של סל הכלים ודרכי הטיפול לאוכלוסייה העוסקת בזנות, אבל השנתיים הללו, כרגיל בישראל, לא נוצלו כדי לעשות זאת או כדי לתת מענה לאוכלוסייה הפגיעה הזו, וספק אם הן מקבלות מענה גם עכשיו. רק לפני שבוע יצא מכרז של משרד הרווחה עבור הוסטלים ומרכזי טיפול

החוק הוא כאמור עברה מנהלית. כזו שמצד אחד היא עבירה פלילית אך מצד שני, מדובר בעבירה אשר ההתייחסות כלפיה סלחנית יותר. מה זה בדיוק אומר? שבמקום להיענש ולהיות בכלא על צריכת זנות ופגיעה בכבוד האישה וגופה, שהרי מדובר בפגיעה קשה בכבודה וגופה, יוכל אותו "עבריין" להמיר את מרבית עונשו אם לא את כולו בקנס, ובכך לצאת מידי חובה.

אז אותו גבר יוכל לצרוך שירותי זנות בניגוד לחוק, לשלם קנס של כ-2000 ₪ לערך. זה כואב בכיס אבל בכך סיים אותו ישראלי את חובתו, וסביר להניח שיחזור לצרוך שירותי זנות בעתיד.

אותה אישה לעומתו, תישאר באותו מעגל, כבודה וגופה ימשיכו להירמס והעבירה תישאר מינהלתית.

חברות הכנסת ה-20 חוגגות את חקיקת חוק איסור צריכת הזנות. צילום: ח"כ עליזה לביא

חברות הכנסת ה-20 חוגגות את חקיקת חוק איסור צריכת הזנות. צילום: ח"כ עליזה לביא

 

במדינה אחרת, לא כל כך רחוקה מכאן

קצת קשה לעכל שבשנת 2020 בה יש נשים שמנהיגות מדינות ונשים שמטיסות מטוסי קרב, אבל לא רחוק מכאן, בסודן, החליטו רק עכשיו,  לאסור מנהג ברברי ומזעזע שהוא מילת נשים.

לפי נתוני האו"ם יותר מ 90% מהילדות בסודן עוברות את ''טקס'' המילה.

קראתם נכון- תשעים אחוז! כאשר במרבית המקרים מדווח שהן עוברות את האקט ללא הרדמה וללא תנאי היגיינה בסיסיים, אך גם אלא שעוברות את ההליך המזעזע כתהליך רפואי סובלות לאחריו מכאבים נוראיים בזמן קיום יחסי מין, כאבים בהריון וסיבוכים בהריון ובלידה שבחלק גדול של המקרים אף מוביל למוות.

החוק החדש הוא חלק ממהפכה שמתחוללת במדינה וביבשת כולה, מהפכה שלשמחתי משתתפות בה נשים רבות. נשים הצועקות מספיק , נשים שהחליטו להילחם על זכותן הבסיסית לגופן ועל רווחתן הנפשית והפיסית כאחד.

מילת נשים אסורה גם אם מדובר בהליך רפואי שמבוצע על ידי רופא או בכיר ממערכת הבריאות (כן, שם מערכת הבריאות במקרים רבים מתגייסת לעניין) אבל צריך להגיד-  העונש המרבי למבצע העבירה הוא שלוש שנים. כלומר, גברים אשר יחליטו בכל זאת לבצע את ההליך הנוראי בבנותיהם- ויתפסו ויועמדו לדין, אולי ישלחו לכלא, ולמקסימום של שלוש שנים. ושוב, אותה ילדה תאלץ להתמודד עם ההשלכות הרגשיות והפיסיות של הטראומה המזעזעת שעברה ושלוש שנים או שום תקופת זמן – לא תכפר עלייה.

"זהו צעד חשוב לרפורמה המשפטית" אומר ראש ממשלת סודן המכהן, "אנו מגשימים את סיסמת המהפכה- חופש, שלום וצדק"

סטודנטית בחרטום צילום ויקיפדיה

סטודנטית בחרטום צילום ויקיפדיה

כאשר מסתכלים על הנתונים, הזמן שלקח לאשר את החוקים האלה והזמן שעוד ייקח ליישם אותם, העונש שנקבע והעובדה שנדרשת אכיפה רבה ואימתנית על מנת שיתקיים ולא חלילה מהלך חינוכי שבו גברים יבינו כמה זה פסול, אותן נשים, אם בסודן ואם בארץ ואם בכל מדינה אחרת בעולם, רחוקות מאוד מחופש, שלום וצדק. ולמרות זאת, אני אשמור על האופטימיות ואשמח שלפחות דברים זזים ואשאר עם התקווה שבעתיד הם יקרו מהר יותר.

**הכותבת, מור קדר, היא עובדת סוציאלית, יועצת זוגית ומשפחתית ויועצת בתחום המיניות עם בני נוער 

כותבת הספר 'על הפעם הראשונה' ספר למתבגרים והוריהם.

***

לא מעט נשים חשות כלואות בביתן היום יותר מתמיד. לקריאת תמרורי האזהרה שכתבו בפורום מיכל סלה כנסי ללינק הבא 

חיה בזוגיות אלימה? מחפשת אזן קשבת? התקשרי עכשיו לקו החירום של ל.א לאלימות ואון לייף 6724* 24/7 בכל השפות. אנונימיות מובטחת