12 מדליקות המשואה של און לייף לשנת 2022: הנשים שעשו לנו את השנה
ברוכות וברוכים הבאים לטקס המשואות האלטרנטיבי של און לייף. שנה שלישית ברציפות שאנחנו בוחרות את הנשים שעשו את השנה החולפת, שייצגו אותנו ואת הזכויות שלנו, שחשפו את הכאב שלהן למען אחרות, שמשמשות כמגדלור לנשים, נערות וילדות שיודעות שהן יכולות להגיע עד לטופ ולשנות מציאות עבור כולנו
קבלו את הנשים הכי מוכשרות, אמיצות, עוצמתיות ובלתי נשכחות שעשו לנו את השנה, ולמרות שהיה קשה לבחור כי יש בישראל כל כך הרבה נשים שמגיע להן הכבוד הזה, ליקטנו את מדליקות המשואות שאנחנו חושבות שצריכות לקבל את הבמה השנה. אלו שדחקו את תקרת הזכוכית עוד קצת בדרך של כולנו למדינה מתוקנת: ברשימה נועה סלימהוגיץ', כדורגלנית צעירה שעשתה היסטוריה והתקבלה כליגיונרית ישראלית ראשונה לקבוצת העל מילאן, לצידה, שני בן דוד שגם היא עושה היסטוריה והפכה לרב חובלת הראשונה בצי הסוחר הישראלי, רחלי גוטליב מעמותת 'מגן' שאחרי שנים של עבודה על הכרה בפגיעות מיניות במגזר החרדי, חשפה את מעללי יהודה משי זהב והפכה את הנושא למדובר בכל בית בישראל ובמגזר ולצידה רומי שוורץ, שנפגעה מסופר הילדים חיים ולדר וחשפה באומץ את סיפורה והעבירה את הבושה צד. הדוגמנית ניבר מדר שחשפה באומץ, לא פחות, את הדיכאון הקליני ממנו היא סובלת, את השורשים הרעילים בעבודת הדוגמנות מגיל צעיר וגרמה לרבות אחרות לצאת מארון הבושה ולספר על ההתמודדות שלהן עם דיכאון. ברשימה שלנו גם העיתונאית אפרת לכטר שסיפרה למדינה שלמה על המתרחש בין אוקראינה לרוסיה לפני כולם, יעל ויזל שעשתה אקזיט כשמכרה את הסטראט אפ שלה זיקית לענקית האמריקאית וולמארט, השרה קארין אלהרר שלא נותנת לכיסא הגלגלים שלה לעצור אותה והכריחה לא רק את ישראל אלא מדינות נוספות לבדוק את עצמם ואת הנגישות אצלם וזכתה לכבוד מלכים מנשיא מצרים א-סיסי, הפרופ' סראב אבו רביעה קווידר, מונתה השנה להיות הפרופ' הבדואית הראשונה וגם לסגנית נשיא אוניברסיטת בן גוריון, סמדר גנזי שמנכיחה יום יום יופי נשי אצל נשים מבוגרות ופועלת ללא לאות לקידום פרו אייג'ינג בישראל ולצידה מיה לנדסמן שהנכיחה על המסך דימוי גוף חיובי וזכתה בשלל פרסים. והסופרת מאירה ברנע גולדברג שתכלס היא כוכבת הילדים והנוער האמיתית השנה כשהסדרה שלה 'כרמאל' עלתה על המרקע והפכה ספר חובה בכל בית. 12 נשים שעשו לנו את השנה - לתפארת מדינת ישראל!
הכדורגלנית בת ה-18 עלתה לכותרות בשנה האחרונה כשהפכה לליגיונרית הראשונה בישראל וחתמה בקבוצת הפאר מילאן שבאיטליה. הקשרית החלה את דרכה בקבוצת הילדים של מכבי נתניה כבר בכיתה א', ובגיל 13 הצטרפה לקבוצת הילדות של מכבי בנות עמק חפר ולפני שלוש שנים עברה לקבוצת הבוגרות. בשנים האחרונות למדה באקדמיה לכדורגל במכון וינגייט.
לפני פחות מחודש מונתה שני בן דוד, בת 39 בלבד, לרב החובלת הראשונה בצי הסוחר הישראלי, והפכה לאישה הראשונה שהגיעה לפסגת ההיררכיה הימית בצי. גם בארץ וגם בעולם, נשים משרתות בציי סוחר, אך רק 2% מסגל אנשי הים בעולם הן נשים, ועל כן ההישג שלה הוא שבירת תקרת זכוכית נוספת.
בפברואר האחרון חשפה הדוגמנית בת ה-26 בריאיון אמיץ כי היא מתמודדת עם דיכאון כרוני וסיפרה על ההשלכות שלו על חייה בצל הדוגמנות בגיל צעיר. בריאיון סיפרה על הפרעות האכילה והחרמות עימן התמודדה כנערה, על המחשבות האובדניות ועל ההשפעות שהיו לדיכאון על הבחירות שלה בבני זוג מבוגרים ממנה בהרבה בשל החסך הרגשי שליווה אותה. "יש לי מחלה, היא נקראת דיכאון כרוני. הוא חוזר והולך, ויש לזה אבחנה. זאת לא סצנה או משהו דרמטי, זאת מחלה וצריך להתמודד איתה." מדר הפכה לקול עבור נשים רבות ועודדה אותן לדבר בגלוי על הדיכאון האישי שלהן ועל הקשים שמלווים את חייהן.
השרה הראשונה בישראל המתניידת בכיסא גלגלים, העלתה מודעות ברחבי העולם כולו לנושא הנגישות לבעלי מוגבלויות בעקבות התקרית בוועידת האקלים בגלזגו בה נמנעה כניסתה לאולם וגררה אחריה התנצלויות ודיונים פומביים בסוגיית הנגישות. אחד מהרגעים הזכורים ביותר של אלהרר היה בעת וועידת אקלים נוספת במצרים, במהלכה כיבד אותה נשיא מצרים א-סיסי וחצה את האולם כולו כדי לברך אותה באופן אישי. אלהרר לוקחת תפקיד חשוב בהעלאת המודעות לנושאי הנגישות ושילוב בעלי מוגבלויות בחברה, לא רק בישראל אלא בעולם כולו.
המגזר החרדי עבר טלטלות רבות בשנה האחרונה סביב חשיפת הטורפים המיניים יהודה משי זהב וחיים ולדר. בזכות פרשיות אלו נושא הפגיעות המיניות בקרב ילדים, נשים וגברים, הופך סופסוף להיות נושא מדובר במגזר החרדי, וזהו שינוי מבורך ולא מובן מאליו כלל. שינוי זה הגיע בעיקר בזכות הפעילות והחשיפה של שתי נשים אמיצות. האחת- רחלי גוטליב מעמותת "מגן", שפועלת שנים נגד פגיעות מיניות במגזר החרדי וחשפה את העדויות בפרשיית משי זהב. השנייה- רומי שוורץ, שהייתה בעצמה קרבן לפגיעה מצד הסופר חיים ולדר, ונחשפה בתכנית "המקור" בפנים גלויות ואמיצות. בזכות הפעילות החשובה של רחלי, והעדות המקוממת של רומי, יותר ויותר נשים וילדות במגזר החרדי יודעת שהן לא לבד, ושיש מי שיקשיב להן.
עד טרם החלה הלחימה של רוסיה בשטח אוקראינה, לכטר הייתה הראשונה לדווח על המשבר ביחסים בין שתי המדינות, ולאורך כמעט כל הלחימה סיקרה את המלחמה מהשטח עבור חדשות 12. לכטר הביאה סיפורים אנושיים אמיצים והייתה הראשונה לספר את סיפורן של הנשים האוקראיניות שיצאו להילחם ואלו ששילמו את המחיר הכבד מכל. סיקורה של לכטר, 34, במהלך הלחימה, מצטרף לשורה של הישגים עיתונאיים מרשימים בין היתר כאשר הצטרפה לכוחות הכורדיים בלחימה בדאע"ש ותיעדה את חטיפת הנשים היזידיות.
הסופרת מאירה ברנע גולדברג קיבלה השנה גושפנקא רשמית לפופולאריות של סדרת ספרי הילדים "כראמל", שהיא כותבת כבר עשור בדמות הפקה טלוויזיונית של סדרת נוער מצליחה, המשודרת בכאן חינוכית, וכובשת את המסך. בעקבות הסדרה, ילדים ובני נוער רבים התווספו לקהל הקוראים וספריה כבשו את טבלאות המכירות במהירות. מעבר להצלחה המסחררת של "כראמל", ברנע גולדברג משתפת ברשתות החברתיות על חייה כאמא לילד על הרצף האוטיסטי ומעלה את המודעות לשילוב ילדים על הרצף.
כשברקע האמירות שנויות המחלוקת שלה בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני בזמן מבצע 'שומר החומות', לנדסמן קטפה את פרס השחקנית הטובה ביותר בפסטיבל קאן האחרון על תפקידה בסדרה 'שעת אפס', (שזכתה בעצמה בפרס הסדרה הטבה ביותר).לנדסמן, שכיכבה השנה גם בסדרות 'המפקדת 'ו'ילדות סכסכניות' מנרמלת באמירותיה ובמראה שלה על המסך ומחוצה לו גיוון ומנעד שכל כך היו חסרים אצלנו, קבלה עצמית וחגיגת דימוי גוף חיובית לכל. הגיבה לסערה סביב האמירות שלה בריאיון שקיימה בפרימרייה לסדרה ואמרה "היה קשה, אבל תודה לאל אנחנו חיים במדינה דמוקרטית. אני אוהבת אדם".
פרופ' סראב אבו רביעה קווידר חוקרת את נושא ההשכלה במגזר הבדואי כבר שנים רבות ואף פרסמה שלושה ספרים בנושא. בשנה האחרונה היא רשמה הישג פורץ דרך והפכה לפרופסורית הבדואית הראשונה בישראל. בין פועלה היא מייסדת פורום ארגוני נשים ערביות בנגב, ופעילה פמיניסטית למען זכויות אדם בחברה הבדואית. כיום היא משמשת כסגנית הנשיא לענייני גיוון והכלה באונ' בן גוריון. בריאיון שקיימה עם 'גלובס' אמרה "מה ייחשב להצלחה מבחינתי? שכבר לא יהיה צורך בתפקיד הזה, כי הגיוון יהיה בדנ"א של מוסדות האקדמיה. הדרך לשם עוד ארוכה".
בשנה החולפת יעל ויזל עשתה אקזיט בסכום של 9 ספרות, והיא אחת הנשים הבודדות שעשו זאת בישראל. הסטארט אפ שלה, ZEEKIT, שמאפשר טכנולוגיה המראה ללקוחות פוטנציאליים איך יראו בגדים על גופם מבלי למדוד אותם, נמכר ביולי האחרון לענקית האמריקאית וולמארט בסכום של 200 מיליון דולר. את הטכנולוגיה פיתחה ויזל, מהנדסת חשמל, באמצעות יכולות מיפוי שטח שרכשה בעת שירותה הצבאי כרס"ן בחיל האוויר.
סמדר החלה את דרכה כדוגמנית והיום היא אקטיביסטית ומייסדת סוכנות הדוגמנות פרו אייג'ינג, שמקדמת יחס חיובי להתבגרות טבעית ומתנגדת להתערבות פולשנית בכדי לטשטש את סימני הגיל. מעבר לעיסוקה בסוכנות, סמדר פועלת רבות לקידום תנועת הפרו אייג'ינג בישראל, ומתראיינת רבות בנושא קידום יופי בוגר וטבעי. בשנה האחרונה הדוגמניות שלה תפסו מקום של כבוד בתצוגות ופרסומות.
וראוי לציין שאחת ממדליקות המשואה של שנה שעברה- יעל שרר, מנכ"לית הלובי למלחמה באלימות מינית, זכתה השנה להיבחר לטקס המשואות הרשמי של ישראל.
רשימת הזוכות הקודמות: