5 דברים שימעיטו את העשן בחייכם
רגע לפני מדורות ל"ג בעומר, וקצת אחרי אלפי המנגלים של חגיגות יום העצמאות, קבלו 5 דרכים שיעזרו לכם להפחית ולמנוע זיהום עשן, ולמצוא פתרונות יעילים ומזהמים פחות לסביבה
אם חיפשתם איך להפחית עשן וגם לסייע לסביבה ולחיות באיזור מופחת עשן – מצאנו לפחות 5 דרכים בהן תוכלו להמשיך ליהנות מפעילויות שחביבות עליכם, ולעשות זאת בכמות עשן פחותה הרבה יותר.
- הימנעות ממדורות וקומזיצים
למי מאיתנו אין זיכרונות ילדות קסומים מל"ג בעומר? קומזיץ, תפוחי אדמה לוהטים, שירים סביב המדורה ומשחקי אגו לגבי אצל מי גדול יותר (המדורה כמובן). המנהג האהוב והחביב כמובן נשען על מסורת עתיקת יומין של העם היהודי, אך למרבה הצער מדובר בחג שגורם לזיהום אוויר גבוה מאוד ולנזק סביבתי רב. במהלך בעירת העצים במדורות נפלטים כמויות גדולות של פחמן דו חמצני (הגורם להתחממות כדור הארץ) וריכוזים גבוהים של רכיבים המסוכנים לבריאות. אם נסתכל על הנתונים נראה שב-2019 לדוגמה נרשם בל"ג בעומר זיהום אוויר של עד פי 11 מהממוצע. בנוסף, הוכח גם כי עשן המדורות והזיהום מעלים בעשרות אחוזים את הפניות לחדרי המיון בבתי החולים ולמוקדי הרפואה הדחופה. אז מה עושים? בוחרים להימנע או להפחית. רשויות מקומיות רבות כבר אוסרות לקיים מדורות בשטחן או מצמצמות משמעותית את כמויות המדורות. עוד ניתן לחגוג עם הילדים בצורות אחרות: להתכנס ולספר על החג ועל המנהגים, ולקיים ארוחה משפחתית או חגיגות כיתתיות משותפות. אפשר גם לחשוב על פעילויות לילה משעשעות תחליפיות כמו טיול לאור פנסים או פעילות לילה תחת אור הכוכבים.
- מנגל דיגיטלי
מדינת ישראל באובססיה ל-'על האש' (ברביקיו, אם תרצו), ובעיקר בתקופה הזו של השנה. איכשהו חג הפסח פינת יום העצמאות מפעילים אצל הישראלים אינסטינקט קדום לבשרים ונפנופים. נקודות העשן העולות מין המנגלים נמצאות בכל מקום - בפארקים, במרפסות, בחוף הים, ביערות – ובהתאם הזיהום הוא עצום. ולא רק זה, מדובר בעניין בריאותי שכן מחקרים בנושא הוכיחו כי עשן הברביקיו יכול לחשוף אתכם לכימיקלים רעילים שבעיקר מיוצרים עקב שריפת חומרים כמו פחם. אז מה הפתרון? שימוש בגריל איכותי. הצורך בשינוי יצר מהפכה גם בעולמות האלו ובשנים האחרונות ישנן גרסאות שונות למנגל המזהם. בין המוצרים: מנגל דיגיטלי, מוצר שמצריך כשליש מכמות הפחמים לעומת גריל רגיל ופולט הרבה פחות עשן וריח. ונינג'ה גריל לשימוש ביתי, שפועל ללא מנגל גחלים או על גז וכמעט ולא מייצר עשן. עוד שיטה להקטנת כמות העשן מהברביקיו היא שימוש במרינדות ועשבי תיבול. אלו מקטינות את כמות השומן הנוטף מין הבשרים ובכך מפחיתות היווצרות העשן.
- חימום ביתי תחליפי
בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים משתמשים בקמיני עץ לחימום הבית. נכון, אנחנו לא באירופה המושלגת ואפילו לא קרובים לכך אבל באזורים מסוימים בישראל, בעיקר בצפון ודרום הארץ (מי אמר דימונה הקפואה?) השימוש באביזרים האלו הוא פופולרי יותר. ולא רק זאת, מדובר בסוג של טרנד אופנתי שהפך לסמל סטטוס בבתים רבים. אומנם לשבת מול האח הבוערת נשמע רומנטי בתיאוריה, אך שריפת העצים בקמינים היא מסוכנת שכן בזמן הבערה נפלטים עשן וחומרים רעילים רבים. העשן שנוצר מהבערה עלול אפילו להיפלט אל תוך הבית ולהגביר את הנזק הבריאותי. אז מה עושים? בוחרים באמצעי חימום אחרים שלא דורשים בערה. כמו מזגן – שנחשב כאמצעי היעיל, החסכוני והבטיחותי ביותר לחימום הבית, או רדיאטור שמפיץ חום נעים ולא מייבש. אפשרויות נוספות הן מקרן חום ומפזר חום.
- תחליפי סיגריות מפחיתים
מעשנים רבים בוחרים עדיין להמשיך לעשן, למרות הנזקים הברורים והידועים הן למעשן והן לסביבתו. הפתרון האולטימטיבי הוא כמובן להפסיק לעשן, אבל לא לכולם זה פשוט וישנם רבים שמסרבים לוותר על ההרגל למרות הכול. אז מה עושים? במקום הסיגריות הרגילות, אפשר לשקול מעבר לתחליפים - מוצרים שמתבססים על טכנולוגיות אחרות ולא על שריפת טבק.
מחקר בינלאומי שהתפרסם לאחרונה בפלטפורמת המחקרים המדעית "Cochrane" בחן את ההשלכות והסיכונים של משתמשי תחליפי סיגריות בהשוואה למעשני סיגריות. המחקר, שלא מומן על ידי אף גוף מסחרי, בוצע בסיוע מועצות למחקר מדעי בבריטניה, והתפרסם גם באתרי חדשות מדעיות כמו "The Conversation". הממצא המרכזי במחקר הוא שלאנשים שעברו מסיגריות רגילות לתחליפים כמו חימום טבק היו רמות חשיפה נמוכות יותר לכימיקלים מזיקים הקשורים לסרטן, מחלות לב ובעיות נשימה, וזאת בהשוואה לאלה שהמשיכו לעשן. טענת החוקרים היא שייתכן שמעבר לתחליפי סיגריות יכול להפחית את הסיכויים לפתח מחלות אלו מכיוון שמרבית הנזק מסיגריות רגילות, המוביל למוות של מחצית מהמעשנים, נגרם משאיפת כימיקלים רעילים הנוצרים משריפת טבק. המחקר טוען כי תחליפים כאלו יכולים לעזור למעשנים להפסיק לעשן סיגריות רגילות, וזאת מבלי למשוך אנשים שעד כה לא עישנו כלל.
- רכבים חשמליים
לא שלחנו אתכם לקנות טסלה, עוד לא, אבל הנושא של מעבר לרכב חשמלי ירוק ולא מזהם הוא לא הדבר הבא, הוא כבר פה. למכוניות רגילות מונעות מבנזין יש השפעה מזיקה והרסנית על איכות הסביבה. רכב חשמלי, לעומתן, אינו משתמש בדלק, במהלך הנסיעה לא מתבצעת שריפת דלק הפולטת עשן ואין פליטת עשן בכלל לאוויר כדור הארץ. המחירים של רכבים חשמליים, עדיין יקרים יחסית, אבל אם מגיע לכם רכב חברה, למשל, זה הזמן לדרוש רכב כזה או רכב היברידי שמשלב את שתי הטכנולוגיה גם יחד.