האלימות הסמויה מן העין? אולי עכשיו כבר קצת פחות
'גזלייטינג' זכתה בתור מילת השנה של מילון מירים וובסטר. על מה מדובר? ולמה זה נוגע ליותר אנשים ממה שנדמה לכם
השנה בחרה נעמת- תנועת הנשים של ישראל , לייחד את יום המאבק הבינלאומי
באלימות נגד נשים לתופעת הגזלייטינג- האלימות הסמויה מן העין.
גזלייטינג- סוג של התעללות רגשית, הכרוכה בהכחשות מתמשכות של עובדות, אשר זורעות ספק בתפיסת המציאות של הקורבן וגורמות לחרדה ולבלבול. הגזלייטינג יכול לבוא לידי ביטוי במערכות יחסים – הקטנה, השפלה, ורצון לטעת בך ספקות באשר לעצמך, קבלת ההחלטות שלך ושל סביבך שהופכת בהדרגה, כך לפי התוקפן למקור סכנה עבורך ולכן, הוא ש''דואג לך'' גם דואג לנתק אותך מהם. מדובר באלימות לכל דבר למרות שאינה מותירה סימנים כחולים. גזלייטינג מופיעה לא פעם במקומות עבודה על ידי בוסים מתעמרים או קולגות שמבקשים להקטין אותך, את חלקך בפרויקט או בהצלחה, שמאשימים אותך בדברים שלא עשית ומטילים ספק ביכולות המקצועיות שלך. זה הפך בישראל כמו בעולם כולו מכת מדינה עד שגוברות הקריאות לחוקק חוק נגד התעמרות בעבודה.
המקור למונח עצמו מגיע מ"אורות הגז" מחזה שהפך לסרט קולנועי, בעל אותו שם, המספר על גבר שמנסה ואף מצליח לשכנע את אישתו שהיא מטורפת וגורם לה לפקפק בשפיותה על ידי כך שהוא משנה כל מיני דברים קטנים בביתם. גם כשהאישה מצביעה על השינויים הללו, הוא אומר לה שהיא מדמיינת ושהיא צריכה להתאשפז בבית חולים לחולי נפש.
יצאנו בנעמת לדרך עם פרסום הגדרת המושג בלבד והופתענו מהתגובות ומהיקפן. 400 נשים וגם מספר גברים בודדים, לקחו חלק בכנס המרכזי, שהתקיים ב-.15.11.22 כדי לספר את סיפור הגזלייטינג.
הנה אחת התגובות שקיבלנו:
"הייתי נשואה לגבר שהפעיל עליי מניפולציות ואלימות מסוגים שונים, ביניהן גזלייטינג, התגרשתי לפני 8 שנים ורק אחרי הגירושים ולגמרי במקרה, נתקלתי במושג שכמעט ולא נכתב עליו דבר בעברית. הכנס היום היה חשוב מאין כמוהו להעלאת המודעות. אני מאמינה שאם הייתי יכולה להסביר ולתת שם למה שעברתי, הייתי מתגרשת מוקדם יותר ואני רוצה לקוות שכך זה לגבי האחרות. למרות שחלפו שנים מאז אותה מערכת יחסים, עדיין היו דברים שהיה לי קשה להסביר לעצמי וההרצאות היום הביאו אותי למצב הדומה להארה- פתאום עשיתי סדר בדברים אלו.זו הייתה חוויה משחררת להקשיב לנשים שנותנות תוקף לחוויות מתעתעות וקשות כל כך להסבר, כך שלמרות שהכנס עסק בעבר שלי, הוא תרם לי רבות. תודה"
המשוב המרגש הזה, שנשלח למייל של נעמת על ידי גלי (שם בדוי), הצטרף לעשרות תגובות שנשלחו אלינו מרגע פרסום הכנס והקמפיין שנוהל לאחריו, תגובות מנשים שחוו או עדיין חוות את התופעה, ממטפלות ומטפלים שמבקשים לדעת יותר ומחברות ובנות משפחה מודאגות המבקשות להבין האם אישה שיקרה להן נמצאת במערכת יחסים רעילה ואיך ניתן לסייע לה לצאת ממנה בשלום.
באינסטגרם שלנו כבר ביקרתם? לחצו כאן לעמוד שלנו!
ביום שאחרי הכנס, קידמה נעמת שני קמפיינים במקביל- האחד התמקד בגזלייטינג- מאפייני התופעה ומתן תוקף לחוויית הנפגעת, וקמפיין של ההסתדרות בשיתוף עם נעמת, שעסק באישה החיה בזוגיות אלימה ומנסה לתכנן מי יגדל את הילדים שלה, ביום שהיא תרצח על ידי בן זוגה.
מיליוני צפיות בסרטונים והעובדה שהמילה Gaslighting נבחרה למילה השנה לשנת 2022 במילון מרים וובסטר יכולים להעיד שהקמפיין הגיע בו בזמן, אבל מדד ההשפעה האמין ביותר הוא מספר ותוכן הפניות שהגיעו באותה העת אל 9201*- קו ייעוץ, הכוון ותמיכה לנשים במצבי משבר ושינוי של נעמת. במהלך חודש נובמבר, מספר הפניות לקו הייעוץ עלה פי 3 ביחס לממוצע מתוכן 89% פנו בנושא אלימות שאינה פיסית וחלקן אף השתמשו במושג גזלייטינג- מושג שבעבר לא היה בשימוש על ידי הפונות.
View this post on Instagram
גם לדף הפייסבוק סיסטרס - מקום בטוח לספר שהוקם בשיתוף און לייף ונעמת, הצטרפו חברות נוספות. נשים, הורים, חברות מודאגות התקשרו לשאול, להתייעץ ולהתחיל את הדרך החוצה ממערכות יחסים אלימות.
יום המאבק מאחורינו אבל יש עוד המון עבודה לפנינו - מערך ההרצאות במרכז נעמת לאישה, ממשיך במאמציו להעלאת מודעות בנושא האלימות הרגשית בקרב מטפלים ובקרב הקהל הרחב. גזלייטינג זו לא גזירת גורל או דרך חיים, לא בבית ולא במקום העבודה ואפשר וצריך להיאבק בה.
הצטרפו אלינו, והזמינו הרצאה מתאימה למקום עבודתכן.
הכותבת יהלי בן עמי ויטנברג. מנהלת היחידה לאשה ולמשפחה בנעמת
9201* קו ייעוץ, הכוון ותמיכה לנשים במצבי משבר ושינוי של נעמת. ניתן לפנות לקו באופן אנונימי, מכל רחבי הארץ ולקבל מענה מקצועי פרטני, קבוצתי ומשפטי.
הקו פעיל בימים א'-ה' בשעות 9:00-15:00.
למצבי חירום יש לפנות למוקדי החירום:
מוקד 118 של משרד הרווחה
מוקד עירוני 106
משטרה 100
מרכז אלומה- מרכז טיפול וסיוע מיידי לנפגע/ת 04-6108486
*** אם חוויתן גזלייטינג בבית או התעמרות בעבודה, ואם אתן רוצות לשתף בכך, אנחנו מזמינות אתכן לקבוצת הפייסבוק שהקמנו, הנקראית "סיסטרס - מקום בטוח לספר", שם תוכלי למצוא מרחב שיתוף שהוא כתף מחבקת, בו כולן נשים, בדיוק כמוך, ותוכלי להתייעץ, לספר ולשתף, ללא שיפוט.***