'חוות השאנטי' המצילה בעלי חיים מגייסת סיוע: "לנו יש אותם – להם? אין אף אחד"
ב'חוות השאנטי' של ענבל קסם יש כ-250 בעלי חיים שניצלו. החל מחתולים וכלבים פצועים, דרך חיות משק שחולצו ועד הפרה טוהר, שלה כבר יש מיליון עוקבים בטיק טוק. כעת החווה נאלצת להעתיק את מקומה, וקיומה דורש התגייסות המונית: "אין מספיק חוות חופש בישראל"

כשנכנסים לחוות השאנטי מבחינים בשקט שעוטף ומעניק תחושת ביטחון, כזה שקשה היה לי לשים עליו את האצבע, אבל כנראה שאני לא היחידה שמרגישה אותו. חניתי את האוטו בצידו השני של הכביש, ליד השער חיכתה לי בבגדי עבודה ענבל, עם ראסטות אדמוניות שמגיעות עד הברכיים ולב טוב שרואים ברגע דרך העיניים שלה. ענבל קסם, בת 40, חיפאית במקור, ידעה מגיל אפס שאת השקט שלה, זה שיש כאן בחווה, היא מוצאת רק כשהיא בקרבת בעלי חיים. כבר אז למשפחה שלה זה היה נראה קיצוני ולא ברור, אבל ענבל לא התכוונה לוותר, ואחרי שנים של עבודה קבועה ויציבה עזבה את הכל כדי להקים את חוות השאנטי בעתלית.
באינסטגרם שלנו כבר ביקרתם? לחצו כאן לעמוד שלנו!
"זה התחיל בכלבים וחתולים ואז הבנתי שזה לא מספיק"
כבר לפני עשור היא מספרת, הייתה מצילה כלבים וחתולים על בסיס שבועי. מי שהכיר אותה כבר ידע שאם מצאת כלב פצוע או נטוש, או חתול בצד הכביש - ענבל היא הכתובת. היא לא מוותרת על אף בעל חיים ככל שזה תלוי בה.
לתמיכה בקמפיין גיוס ההמונים של חוות השאנטי לחצו כאן
בהקשר הזה היא אומרת: "אני גם לא מאמינה בהמתת חסד מתוך רחמים על בעל חיים עם מוגבלות. בעלי חיים, ממש כמונו, יכולים לחיות חיים מלאים ומאושרים לצד המוגבלות שלהם אם רק עוזרים להם וכמובן אוהבים אותם. אני אסכים להמית בעל חיים רק כאשר אני יודעת, ונאמר לי גם מקצועית שהוא סובל מאוד ואין עוד מקום לריפוי עבורו. זה המצב היחיד". היא מדגישה.
"אחרי שנים של הצלת חתולים וכלבים, הצלתי את הגדיה הראשונה שלי. אחריה, הצלתי גם תרנגול ואז הבנתי, לכלבים וחתולים יש כל כך הרבה עמותות סיוע, ומי דואג לחיות המשק? הרי אין מספיק חוות חופש בישראל. וככה למעשה נולדה חוות השאנטי".
וגר זאב (ומלינואה) עם כבש
החזון של ענבל לחוות השאנטי היה להעמיק את הקשר והחיבור בין האדם לחיה, ללמד ילדים ומבוגרים חמלה לבעלי החיים שלפעמים מסיבה שלא ברורה לה, נראים בעניינו נחותים מאתנו. היום מכילה החווה כ-250 בעלי חיים, 50 חתולים, סוס, פרות, גדיה, מכרסמים, 30 כלבים, ברווזים ואפילו כרישי פארון. כל אחד מבעלי החיים בחווה הוא כזה שבלי פיסת האדמה הצנועה הזו שבעתלית, לא היה לו שום סיכוי בעולם הזה. "בחרתי להקריב את החיים שלי למענם וזה מה שאני אעשה עד יומי האחרון" קובעת ענבל נחרצות.
"כל אחד מבעלי החיים שנמצאים בחווה הוא סיפור קשה" היא אומרת. "אבל יש מקרים שנכנסים עמוק עמוק ומזיזים שם משהו בלב, מקרים שאחריהם שום דבר לא יראה וירגיש לי אותו הדבר…הנה, תראי את טוהר למשל, ראית איך היא סובבה את הראש כשאמרתי את השם שלה? כמו כלב". טוהר, פרה בת שנתיים וחצי שענבל מצאה בגיל 8 ימים כשהיא יונקת מהעטינים של אמה המתה. "איך אני יכולה להשאיר אותה שם וללכת? את יכולה בכלל לדמיין מצב כזה? אני לא. אז לקחתי את טוהר לחווה, הענקנו לה כאן את כל האהבה שרק יכולנו והיום תראי אותה, מתקשרת כמו חיית מחמד. את יודעת שיש לה מיליון עוקבים בטיקטוק?" היא מספרת בהתלהבות.
View this post on Instagram
ומה עם המשפחה?
"אוראל ובראל הבנים שלי, הם הכי יקרים לי בעולם ואני אוהבת אותם ומעריכה אותם מאוד. אני בטוחה שזה לא פשוט להיות הילדים שלי" היא אומרת בחצי צחוק. "ולמרות הכל, הם חלק בלתי נפרד ממני וכל מה שקורה בבית ובחווה זה בשיתוף איתם ביחד. הם מיוחדים מאוד, מבינים, מכילים, ספונטניים ובאמת מאוד זורמים איתי בכל מה שאני רוצה ועושה".
כשמסתכלים על ענבל גורפת את החציר בחריצות תחת השמש הקופחת, קשה שלא לתהות מאיפה הכוחות הפיזיים והנפשיים להתמודד עם המראות הקשים והמייאשים האלו. אני מסתכלת עליה ממלאת קערות של מים בשלווה מעוררת הערצה, מפזרת מזון לחתולי החווה ומדברת אליהם תוך כדי ונראה שזה באמת מה שעושה אותה מאושרת. "כשאתה מתעורר בבוקר לעשות את מה שאתה באמת אוהב, כשאתה עושה משהו עם משמעות אמיתית, אי אפשר להתעייף. הסיפוק ממלא אותך בכוח בכל יום מחדש וגם אם נשברים צריך לזכור, לנו יש אותם - להם? אין אף אחד. איך אנחנו יכולים לוותר עליהם? איך אני יכולה? אז אני ממשיכה ועושה את זה באהבה אדירה. האדרנלין שמציף אותי מרגע קבלת הידיעה ועד הרגע שאני יודעת שהחיה הגיעה למקום מבטחים, הוא זה ששומר עלי".
View this post on Instagram
חווה להשכיר
בימים אלו, לאחר ארבע שנות פעילות בחווה מסתיים לו החוזה על הקרקע בה הוקמה החווה המקורית, ובחודש הקרוב החווה צפויה לעבור למשכנה החדש. כשאנחנו מדברים על מעבר דירה, זה נשמע כמו משהו שגרתי- משאית, ארגזים, צוות אריזה. אבל כשמדובר בהעתקה של חווה שלמה, על כל תכולתה ובעלי החיים הגרים בה, זה כבר סיפור אחר לגמרי.
"מדובר על עלויות של כ-500,000 ש"ח למימון המעבר. אנחנו צריכים להשאיר את השטח הנוכחי נקי וריק ממבנים ותכולה בדיוק כמו ביום שקיבלנו אותו. לאחר מכן, יש לדאוג להכנת השטח בחווה החדשה שהחוזה על השטח שלה נחתם בזכות מאמצים מצד המועצה האזורית חוף הכרמל. צריך לשנע את בעלי החיים בצורה חוקית ומפוקחת, צריך להכין את הקרקע, מילולית. לגדר את השטחים כדי להבטיח אזור בטוח מופרד לכל סוגי בעלי החיים. לצד המעבר ישנן הוצאות שוטפות של החווה, מזון לבעלי החיים, חציר והכי חשוב - טיפולים רפואיים. כל אלו עלולים להסתכם גם בעשרות אלפי שקלים מדי חודש, הכל כמובן מבוסס על נדיבות ליבם של אנשים שעוקבים אחרי העשייה שלנו ומאמינים בחשיבות החמלה לבעלי החיים".
View this post on Instagram
בימים אלו החווה נמצאת בעיצומו של גיוס המונים למימון המעבר. ענבל שעדיין רחוקה מאוד מהיעד שהציבה לקמפיין, מאמינה בטוב הלב של האנשים ומסכמת "אני יודעת שיקרה כאן נס. אני לא הצלתי את החיות האלו כדי לנטוש אותן. אם לא נגייס את הכסף למעבר, הבנייה וההכנה של השטח החדש יאלצו להיפסק כבר בשבוע הבא, עד שנוכל לעמוד בתשלום לאנשי המקצוע המקסימים שמלווים את הפרויקט הזה. אני הבטחתי לחיות - לטוהר, לירדן, למולי ולכל החיות בחווה שאני אוהב ואדאג להם עד יומם האחרון. לסגור את החווה או אפילו להטיל ספק בקיום שלה זו לא אופציה מצידי".
איפה את רואה את החווה בעוד 10 שנים?
"אני חולמת להפוך את החווה למרחב קהילתי שמצד אחד יהווה חוף מבטחים לבעלי החיים, ומצד שני מרחב חינוכי וטיפולי. כבר היום יש לא מעט מתנדבים ומתנדבות שהגיע כדי לסייע לבעלי החיים בחווה ובסוף מצאו עצמם נעזרים בהם. יש כאן בני ובנות נוער שהחווה הצילה אותם ממציאות אישית קשה ומורכבת. זה דבר שרק בעלי חיים יכולים לעשות, בלי לדבר. יש לי המון חלומות והחזון שלי לגבי חוות השאנטי עוד רחוק מלהיות מושלם, אבל נתחיל בהשלמת מעבר החווה לשטח החדש ומשם אני בטוחה שהדברים יקרו. אני מאמינה גדולה בניסים".
לתמיכה בקמפיין גיוס ההמונים של חוות השאנטי לחצו כאן
">