יש לך 5 דקות? 5 דרכים לעשות טוב לגוף ולנפש שלך
חרדה, חוסר שינה, חוסר שקט, מחשבות טורדניות – נשמע מוכר? לרובנו, בתקופה האחרונה, זה מוכר. לגמרי. אז אולי אין לנו אפשרות לפתור את המצב הכללי, אבל לעשות משהו טוב בשבילנו, בשביל הילדים הקטנים או הגדולים שחנו שנמצאים בצבא – זה בהחלט אפשרי. תרגול מיינדפולנס, פשוט, קצר ויעיל, יכול לשנות לגמרי את היום.
מיינדפולנס היא תרגול פשוט (של כמה דקות ביום, אפילו( שמכוון אותנו להתמקד בהווה בעזרת נשימות ותשומת לב לתחושות ולרגשות ומטרתה לחיות חיים שלווים ורגועים יותר. כבר מוכח מדעית שאפילו 5-10 דקות ביום של תרגול יפחיתו מתחים וחרדות, יעזרו להרדם בלילה ויתנו לכם מנוחה לנפש. עשרות אלפי אנשים וילדים כבר מתרגלים בארץ (ומיליונים בעולם( גם בימים של שיגרה - וגם אתם יכולין להצטרף אליהם, במיוחד בתקופה קשה זו.
אז איך לעשות את זה? פשוט מאוד. באפליקציית mymedi יש מאות תרגולים, קצרים ונגישים. מדובר בקבצי אודיו שיסייעו לך או לילדים להתמודד עם חרדות ומתחים, לישון טוב יותר ולהיות בנוכחות שהיא רגועה שמחה ומפוקסת. והיא מומלצת ע״י ער״ן ככלי תומך.
התרגול שתבחרו לשמוע ולתרגל, מאפשר תמיכה רגשית, פסק זמן של כמה דקות ביום מכל העומס והלחץ שסביבנו, להביט פנימה, ללמוד להעריך מחדש את מה שיש, לתת למערכות הגוף והנפש לנוח, להתכייל ולחזור לתפקד מאוזנות יותר וחזקות יותר. מי מאיתנו לא רוצה את זה, ועכשיו?
בחרנו 5 תרגולי דמיון מודרך, בעברית כמובן, שתוכלו למצוא באפליקצית mymedi ושיעזרו לכם להפחית סטרס, לפתח חוסן פנימי ואולי אפילו לצמוח מהתקופה הקשה הזו
לא צריך לנסוע עד הודו או ללבוש לבן. מיינדפולנס זה ממש בשבילך, כאן ועכשיו. כל מה שצריך זה למצוא כמה דקות ביום, להיכנס לאפליקציה, לבחור את התרגול ולהקשיב. בכמה דקות של הקשבה ונשימה תוכלו לשים בצד את הדאגות ולהרגיש טוב יותר.
- תרגול "היום הזה נגמר" (10 דקות). התרגול הזה מתאים לכל מי שקשה לו או לה להירדם. מחשבות טורדניות בתקופה שכזו הן דבר שכיח אבל הן מפריעות לנו לתפקד ולהיות בפוקוס במהלך היום או להירדם בקלות ולישון שינה טובה ואיכותית. מחשבות של ״למה עשיתי ככה ולא אחרת״ או ״מה היה קורה אם״. התרגול מלווה אותנו ב-10 דקות, מחזיר אותנו לכאן ועכשיו, מאפשר לנו לשחרר מתחים ולהרגיע את המחשבות כדי שנוכל לשקוע בשינה נעימה ולקום לבוקר רענן ומפוקס.
- תרגול "שחרור דאגות ופחדים לילדים" (5 דקות לגילאי 3-10). הילדים שלנו רואים מה שקורה, מודעים. מי יותר מי פחות. הם חשים את האנרגיה המתוחה בבית ובמדינה ולא תמיד יודעים מה לעשות. לפעמים הם ניגשים לבקש עזרה ולפעמים לא, ולפעמים הם בעצמם לא מבינים מה עובר עליהם ומדחיקים. אבל כל מה שלא ניגע בו עכשיו ונטפל בו לא יעלם, רק יצוף יותר מאוחר בתור קושי בלימודים, מצבי רוח, פחדים מדברים לכאורה לא הגיוניים שיגרמו הימנעות. חשוב לטפל בהם עכשיו. לתת להם לגיטימציה לרגשות ומקום בטוח לברר עם עצמם מה הם מרגישים ומה הם רוצים לעשות עם זה. שבו איתם, תרגלו איתם בהנאה, ותראו את ההשפעה המיידית.
- תרגול "מודה אני" - (10 דקות) תחושת "אשמת הניצולים" מלווה אותנו בימים האלה. תחושה של הודיה על כך שאנחנו ויקירנו בחיים. לפעמים זה כעס, אולי, על שרבנו עם הילדים על הבלגאן בחדר או שלא פינו את הצלחת לכיור בזמן שהורים אחרים איבדו ילד או ילדה. אבל כדרי לזכור שגם בתקופות מאתגרות דברים טובים קטנים ממשיכים לקרות כל הזמן. שיחה טובה עם חברה, משפט מרגש שהילד אמר או סתם יום של שמש נעימה. ההודיה עליהם מזכירה לנו שיש גם טוב בעולם ונותנת לנו תקווה וכוחות להתמודד. התרגול היומי הזה עוזר להיזכר בטוב שיש לנו בעולם הקטן והאישי שלנו.
- "לחבק את העצב" (7 דקות) התקופה הזו לא נורמלית אבל כל מה שאנחנו מרגישים הוא נורמלי. לכל אחד ואחת מאתנו יש תגובה אחרת: יהיו כאלה שיבכו, כאלה שיבהו, חלק יגיבו באדישות, וחלק בהתקפי כעס. לחלקנו המצב יגרום לתחושת היפר וצורך בעשיה ותנועה וחלק ירגישו שהעצב משתלט ואוכל כל חלקה טובה בגוף ובנפש ולא מאפשר לתפקד. התרגול הזה מזכיר לנו שמצד אחד הרגשות האלה נועדו להגן עלינו והם חלק מהמנעד הטבעי של כל הרגשות, ומצד שני מאפשר לנו לזהות בכלל מה אנחנו מרגישים ולשחרר, כדי לאפשר לנו להרים ראש ולזכור שיש בנו עוד חלקים, שהכל זמני וגם זה יחלוף. אנחנו לומדים להתמקד בכאן ועכשיו ואולי כרגע אנחנו לא בטוב אבל זה לא ישאר לנצח. תרגול מושלם לאיזון הרגשות וקבלה שלהם.
- למי שבן משפחה, ילד או ילדה, בן או בת הזוג בצבא. (6 דקות) המרחק, הדאגה, הגעגוע מדירים שינה מעיננו. כביכול, לנו בעורף, אין זכות להתלונן על הקושי של להישאר לבד עם הילדים או על הפחד שמשהו יקרה, כי "חייבים להישאר חזקים". אבל אז, במקום להיות באותנטיות ולבטא את הרגשות שלנו, הכל מוחזק בפנים, וכשכבר מגיעים בני הזוג או הילדות מהצבא, השמחה עלולה להיות מהולה בכעס. מותר לפחד, מותר להתגעגע, מותר להרגיש והתרגול הזה יאפשר לכם את כל אלה וגם לשלוח ליקירכם אנרגיה טובה של כוח ואהבה.
בין אם תבחרו את אחד מחמשת התרגולים האלה, או שתשוטטו לכם באפליקציה ותבחרו אחרים - הרגשות שלנו נועדו לשמור עלינו. בתקופות כאלה לפעמים יש חשש לתת להם ביטוי, שלא ישתלטו עלינו או שיידבקו ונשקע ביחד איתם. חשוב לעצור ולהבין מה אנחנו מרגישים. לזכור שזה מצד אחד לגיטימי להרגיש את הכל, בבת אחת או בטפטופים - פחד, עצב, חרדה, כעס. ומצד שני כדאי לזכור שגם התחושות הללו יחלפו ושיגיעו ימים טובים יותר. תנו לנפש שלכם מנוחה, שחרור. תנו לגוף שלכן איזון ולמערכות שלו כיול חדש ומיטיב.
בדרך הזאת נוכל אולי פחות לפחד להרגיש, נלמד לווסת את הרגשות ולייצר חוסן נפשי - ואפילו לצמוח.