בלי טיפת ציניות: הכלים שיספקו לכם תמיכה רגשית בימים אלו
ישראלים רבים עברו בימי חייהם לא מעט מלחמות, אך לכולם ברור שהמלחמה הנוכחית היא אחרת. אז איך מתמודדים? על אף הציניות המיידית של רובנו, שירה, פיסול ואימפרוביזציה התגלו ככלים תרפויטיים המעניקים תמיכה רגשית ומסייעים במיוחד
כולנו עוברים ימים קשים ומורכבים, כולנו זקוקים לסוג של נחמה. יש הבוחרים בספורט, יש הבוחרים בבישול ויש הבוחרים בעולם התיאטרון והמשחק. כך או כך, חשוב שנעסוק במשהו שעושה לנו טוב, שמעלה את האנרגיה הפנימית שלנו, שמרחיב את ליבנו ושומר על תחושת החיות. על אף הציניות המיידית שעלולה לצוץ אצל רובנו, במהלך החודש האחרון עלה הביקוש לסדנאות כתיבה, משחק ואימפרוביזציה, פיסול ושירה. כולנו עוברים משהו כרגע, ובעבור א.נשים רבים, הכלים התרפויטיים הללו מאפשרים לפתוח את הלב, לעבד את הרגשות במקום להדחיקם, ואפילו לברוח טיפה מהמציאות.
הקאמרי אקדמי היא השלוחה הלימודית של תיאטרון הקאמרי, במסגרתו מלמדים קורסים וסדנאות למגוון גילאים ורמות בתחומים שונים מעולם אומנויות הבמה. התיאטרון והמשחק מאפשרים לנו להשהות לזמן מוגבל את המציאות ובימים אלה זה חשוב במיוחד. אוהד ובר, מנהל הקאמרי אקדמי, היחידה הלימודית של התיאטרון הקאמרי מספר כי "בשבועיים האחרונים גוברת ההתעניינות לגבי הקורסים והסדנאות השונות – מחזאות, אימפרוביזציה, משחק ועוד. אפשר לראות צורך באסקפיזם, רצון לפרוק את המורכבות היומיומית ובעיקר חיפוש אחר מקום בו ניתן לבטא את מגוון הרגשות אותם אנו חווים." בעקבות הביקוש מספר ובר, הוחלט " להרחיב בימים אלה את פעילות 'הקאמרי אקדמי' לאיזור השרון ולפתוח את שלוחת החובבים לבוגרים ברעננה החל מדצמבר הקרוב".
"למרות שההצגה היא "בכאילו", כשאני משחק, מותר לי להיות פוחד בלי הגנות, אוהב בלי גבולות, כועס, אכזר, וכל מה שאסור לי או מפחיד אותי להיות בחיים האמיתיים" אומר ובר. "היכולת לגלם דמויות שונות ולהתרחק מעט מעצמינו דרך משחק, מאפשרת עיבוד של התכנים הרגשיים ושל העולם הפנימי. לצד אלה, המשחק מאפשר לנו להשאיר מחוץ לחדר את כל המתח, החרדות , הדאגות ולצלול לעולם דימיוני, שקורים בו דברים מופלאים."
רבקה כאהן, קרמיקאית, בעלת 'קָדַלוּשׁ' - סטודיו לקרמיקה במושב בצרה מספרת כי במהלך החודש האחרון הייתה לה הזכות לעבוד בסטודיו עם אנשים שאיבדו את יקיריהם. "הם הגיעו לסטודיו עם רצון וצורך לזמן של שקט והתנתקות. העבודה בחימר , בין אם על כלי או פסל, בעבודת יד או באבניים, היא תהליך. שלבי העבודה מההחלטה על מה עובדים, התכנון, הכנת החימר, הלישה וכו' ועד לתוצאה הסופית, נותנים שקט למחשבות. עוד הוסיפה כאהן כי "ההתעסקות בחומר מעודדת את ההמצאות ברגע ומאפשרת התנתקות מהמצב הכל כך קשה שכולנו נמצאים בו. תוך כדי העבודה יכולים גם לעלות רגשות של עצב, זיכרונות, וגעגוע, אך לצד אלה יש גם הנאה, פרק זמן של רגיעה מהמציאות הקשה, מנוחה, התרכזות ביצירה, באסתטיקה כמו בריחה קטנה מהמועקה והקושי."
"חימר הוא חומר שמשמעותו הרוחנית עבורנו הינה אדמה, ומכאן שהוא יכול לשמש כמגשר בין עולם המציאות והעולם הפנימי של האדם" אומרת כאהן. "הביטוי דרך עשייה בחימר אינו מצריך מילים ומאפשר עיבוד רגשות ומתן ביטוי לעולם הפנימי. זהו חומר גמיש ומגיב, שניתן לעבוד בו בכוח או בעדינות, ניתן להעביר אליו את מגוון הרגשות שלנו והוא יספוג את הכל . העבודה בו מעודדת קתרזיס של תחושות ומחשבות שלעיתים קשה להוציא אותם בדרך אחרת." עוד היא מוסיפה כי "דווקא עכשיו כמות הפניות של בוגרים שמעוניינים להשתתף בסדנאות הקרמיקה הולכת וגדלה, בין אם תלמידים חדשים ובין אם תלמידי עבר שמבקשים לחזור לסדנה. יש רצון להבעה, לזמן של שקט וליצירה".
עוד מקום בו דיירים פורקים את רגשותיהם הוא באחוזת הדיור המוגן "צהלה" , בה החלו קורס כתיבה יוצרת לדיירים – מקום בו יכולים הדיירים לשחרר את רגשותיהם בימים אלה. אחד התוצרים המרגשים שיצאו מהקורס הוא שיר שכתבה הדיירת שושנה אקרלינג במהלך החוג. במילים שכתבה, ניכרת סערת הרגשות, וטקסט שלה משקף אולי את מצב החברה הישראלית כולה.
"התקווה מפעמת בלב
היד רועדת אל מול עיניים דומעות
בהעלותה על הכתב תיאורי זוועות
מילים מרגשות חודרות ללב
בסיפורים קשים עטופים כאב.
ברצח משפחות קשישים וטף
חטופים בהלקחם בחטף,
חיילים, הורים קשישים וילדים
קולות בכיים בעולם מהדהדים
ואין רואה ואין שומע
פעימות, עצב בלב דומע.
ישובים נמחקו מעל פני האדמה
מקומות משגשגים הפכו לשממה.
עם ישראל מתלכד בהתנדבות מדהימה
בסיוע, נתינה, בהושטת יד חמה.
עם שלם קם לעזרת המפונים ושיקומם
בבתים ומלונות באירוח חם.
מילים מעודדות לחיילינו האמיצים,
אותם ללבנו מאמצים.
התקווה מפעמת בלב לשיבת החטופים
בתפילה לשלומם חיבוק ואהבה עטופים.
לו יהי אמן!"