"בזוגיות טובה אנחנו מרגישות שאנחנו יכולות להיות עצמנו בלי מסכות ובלי הצגות"
"ריבוי מקרי האלימות אליהם נחשפנו בתקופה האחרונה הובילו לשיח על סימני האזהרה שיש להכיר, מה שנעדר מהשיח הוא הפניית תשומת הלב לסימנים לזוגיות שוויונית ובטוחה". סיון מור, מנהלת תכניות בעמותת 'רוח נשית', על האופן בו מקבלי ההחלטות צריכים לפעול בכל הנוגע לאלימות במשפחה
החודש התקיים יום האישה הבינלאומי שהפך עם השנים מיום של מהות ליום של פינוקים וטיפוחים, שמפספס את משמעותו המקורית שהינה מחאתית ופוליטית. כמנהלת תכניות בעמותת 'רוח נשית', המסייעת לשיקום כלכלי ותעסוקתי של נשים נפגעות אלימות, תהיתי כיצד נוכל לנצל חודש זה כדי להעצים נשים באופן מהותי ואמיתי. התשובה לכך היא הקניית סביבה בטוחה ומוגנת, ובראש וראשונה במערכת היחסים הזוגית שלהן.
בשנה האחרונה, ראינו כולנו, נשים וגברים כאחד, את התוצאות הנוראיות של מערכות יחסים אלימות משוללות בטחון בסיסי. העובדה שאלימות זו לא פוסחת אפילו על זוגות שנראים כלפי חוץ כמאושרים, ערערה בבת אחת את יכולת השיפוט שלנו. מאפס לרצח. נשים שלכל הדעות היו חזקות, מוצלחות ומודעות הפכו ברגע אחד לקורבנות של רצח אכזרי. גברים מכובדים ואהובים הפכו בדקה לרוצחים מרושעים וחסרי לב. הרציחות הללו טלטלו את כולנו, כי לא יכולנו להסביר את הפער בין הזוגיות המושלמת לכאורה, כפי שהצטיירה כלפי חוץ, לבין המציאות המזעזעת שנורתה מטווח אפס לפרצופנו. אם אצל הזוג החלומי הזה זה קרה, איך אפשר בכלל לזהות או למנוע את הרצח הבא? באותה נשימה, אנחנו תוהים מה ניתן היה לעשות כדי למנוע את האלימות או את הרצח הבא.
ריבוי מקרי האלימות הנוראיים שאליהם נחשפנו בתקופה האחרונה הובילו לשיח הולך וגובר בנוגע לסימני האזהרה שיש להכיר ולקחת בחשבון וזו התפתחות מבורכת. עם זאת, מה שנעדר מהשיח הוא הפנית תשומת הלב לסימנים לזוגיות שוויונית ובטוחה שבה לא תיתכן אלימות מלכתחילה. אולי ביום האישה הבא, בניגוד לזה האחרון ואלו לפניו, במקום להציע לנשים עוד קרם נגד קמטים או מבצעים לחיטוב והורדה במשקל עדיף לעצור ולהעניק להן כלים לזהות ולהבחין מתי הזוגיות טובה להן ומתי כדאי לחשוב ברצינות על סיום הקשר.
ב'רוח נשית' אנו מלמדות את המשתתפות שלנו שבזוגיות טובה אנחנו מרגישות שאנחנו יכולות להיות עצמנו, בלי מסכות ובלי הצגות. אנחנו מרגישות חופשיות ליד בן הזוג, בלי לעשות חישובים, בלי "ללכת על ביצים" ובלי לנסות להתאים את עצמנו אליו. בזוגיות טובה מותר לא להסכים ומותר להביע דעה מנוגדת מבלי לחטוף על כך. כל מחיר שיגבה מאיתנו הוא נורת אזהרה. בזוגיות טובה מדברים על הקשיים, משתפים במה מפריע לכל אחד ומקבלים מענה, אפילו אם חלקי, לצרכים ולמאוויים. דילמות ועימותים נפתרים באמצעות תקשורת פתוחה והקשבה, כשכל אחד לוקח אחריות על עצמו בלי לזרוק האשמות על הצד האחר.
בזוגיות טובה שני הצדדים יכולים להיות נאמנים לעצמם בכל תחום ותחום. כשזה מגיע למיניות, כל אחד רשאי לבקש יחסי מין מבלי להפעיל לחץ או כפייה על השני. בני הזוג גם רשאים לסרב למין ללא מורא. לכל אחד מהם יש יכולת לקבל סירוב מבלי לחוש שזה נעשה נגדם, אלא כביטוי לבחירה חופשית של האחר.
בזוגיות טובה יש פרגון הדדי ורצון שהשני יצליח ויתפתח. שני הצדדים פועלים להגשמת החלומות של האחר, מבלי לוותר על שלהם. בזוגיות טובה אין מצב של שליטת צד אחד על האחר, אין מצב של פגיעה רגשית או פיסית, אין הגבלות על התנועה ואין מניעה משימוש במשאבים האישיים והמשותפים. בזוגיות טובה כל אחת רשאית לעזוב מתי שהיא רוצה מבלי שתשקף סכנה לחייה ומבלי שהיא תרגיש מותקפת רגשית או פיזית.
"התגרשתי לפני שנה וחצי והגרוש שלי השאיר לי את החובות. שנה לפני הגירושין הוא פתח בסתר חשבון משלו והשאיר את כל החובות...
פורסם על ידי רוח נשית | Ruach Nashit ב- יום חמישי, 18 בפברואר 2021
אנו פועלות גם ברמת המדיניות, כי ברור שאי אפשר לדבר על זוגיות בריאה מבלי למקם אותה בקונטקסט החברתי. אלימות זוגית לא נוצרת בחלל ריק, היא מושפעת מנורמות חברתיות ידועות כמו גם ממדיניות ציבורית. במציאות הנוכחית שלומן וביטחונן של נשים לא ניצבים במקום גבוה בסדרי העדיפות של קובעי המדיניות, מה שמנציח את האלימות כלפיהן. במיגור האלימות המגדרית, לא נעשה די. לא בתחום החינוך לשוויון, לא בעדכון מערכת אכיפת החוק והענישה. לא בהקמת מנגנוני הרתעה ממשיים, גם לא בהוקעה חד משמעית ובלתי מתפשרת של כל ביטוי לאלימות מגדרית. נשים נפגעות אלימות עדיין נאלצות להתמודד לבד עם מצבן, כשהדבר היחידי שניתן להן 'להגנתן' היא פיסת נייר בצורת צו הרחקה, במקום אמצעים אלקטרוניים שבטוחים הרבה יותר. נשים עדיין נאלצות לברוח עם ילדיהן למקלטי מסתור במקום שהגברים האלימים יוצאו מהבית ויחויבו בתוכנית שיקום. עד שהאחריות להפסקת האלימות לא תעבור מהפרט אל הכלל לא נוכל לצפות למציאות אחרת. דרוש שינוי מהשורש בכל מה שקשור לביטחונן של נשים, כך שיהיה ברור לכל אדם במדינה שאין שום הצדקה לפגיעה באדם אחר. רק דרך שינוי מדיניות, נורמות חברתיות וסיפוק פתרונות אמיתיים להגנה מרבית על נשים, נמנע את הרצח כבר בנקודת האפס.
*הכותבת היא מנהלת תכניות בעמותת 'רוח נשית – עצמאות כלכלית לנשים נפגעות אלימות', עו"ס ומטפלת זוגית. ליצירת קשר עם העמותה חייגו למספר הבא 072-2507770