אם תקשיבי לעצמך באמת

ותלכי בדרכך שלך

תראי שמסע החיים

טומן בתוכו אור, צבע וטוב 

רק קחי וחייכי 

                    (מיכל סלה ז"ל) 

מאות אנשים התכנסו אמש בבית הנשיא לגמר האקטון מיכל סלה SAFE@Home השני במעמד נשיא המדינה, שופטי הגמר ובהם בכירים במשרדי הממשלה ובמשק, המתחרים ובני משפחת סלה. להאקטון שנערך בשיתוף גוגל נרשמו 1027 מתכנתים, יזמים ומומחי אלימות במשפחה ובמסגרתו נוצרו 134 רעיונות לטכנולוגיות להצלחת חיים. המסלול המעניין ביותר בהאקטון היה זה שכונה Nothing About Us Without Us שבמסגרתו 70 נשים שורדות אלימות במשפחה עברו סדנאות יזמות כדי שיביאו את הרעיונות שלהן להציל את אלו שעדיין נמצאות בזוגיות אלימה. 28 רעיונות שהגיעו לשלב הגמר, היו שלהן. בישראל על פי הערכות חיות 200 אלף נשים תחת אלימות. 

הרעיון שמובילה לילי בן עמי, אחותה של מיכל סלה ז"ל מהימים הראשונים אחרי הרצח הוא לרתום את הטכנולוגיה לטובת המאבק באלימות במשפחה ונגד נשים. "החלום שלי הוא לחבר שני עולמות: מומחים לאלימות במשפחה שמדברים הייטק ומומחי הייטק שמדברים אלימות במשפחה. בהאקטון הזה זה קורה," היא אמרה אמש. "מדינת ישראל היא מעצמה עולמית למלחמה בטרור, היא הסייבר ניישן והסטארטאפ ניישן והמטרה שלנו היא שישראל תהפוך למעצמה עולמית במלחמה בטרור מהבית. אנחנו נרים כיפת ברזל נגד אלימות במשפחה."

ולחלום הזה של בן עמי ולפורום מיכל סלה שהיא עומדת בראשו הצטרפו רבים. למעלה מ200 הייטקיסטים ועוד 122 חיילי 8200 מתכנתים השתתפו בתכנות הרעיונות שעלו. לגמר הגיעו 8 מיזמים. במקום הראשון זכה המיזם safe button, פתרון טכנולוגי שאינו מבוסס סלולר, כפתור שניתן לשים על כל חפץ ולחיצה עליו תוביל לשיחת טלפון לאנשים בטוחים שנבחרו מראש, סמס אליהם וגם סימון מיקום. הלחצן אמור להינתן בחינם לנשים במעגל האלימות. נותרת פתוחה השאלה האם נשים כאלו יעזו להחזיק כפתור שכזה. במקום השני The Capsule שמבקשת לאסוף תלונות אנונימיות על תוקפים ובמידה ויש יותר מתלונה אחת, תחבר בין המתלוננות. הפיתרון הזה כמובן לא מהווה מענה לנשים שסובלות מאלימות במשפחה אלא לאלו הסובלות מאלימות מינית. ראוי לציון מיזם שדווקא לא זכה Moreseei שמבקש לנתר ברשת התנהגות של גברים אלימים ולפנות אליהם בדרכים שקטות כדי להציע להם טיפול. עשרה מיזמים נבחרים מתוך ההאקתון יקבלו הזדמנות להשתתף בתכנית המשך באקסלרטור החברתי של גוגל במטרה לייצר פתרונות טכנולוגיים שיהפכו למוצרים של ממש הזמינים לכל. 

נשיא המדינה ראובן רובי ריבלין. צילום באדיבות פורום מיכל סלה

הראל טובי, מנכ"ל בית הנשיא, שחיבק את הפורום מראשית דרכו אמר "יש לנו אחריות מוגברת בבית הזה לנושא של אלימות נגד נשים בגלל מה שקרה בבית הנשיא וזה יכול לקרות בכל בית." טובי היה גם מי שהוביל את ההחלטה לשים לוחית שיש מתחת לפסלו של משה קצב בשדרת הפסלים ובו נכתב באנגלית, עברית וערבית, כי בשנת 2007 הוא התפטר מתפקידו עקב הגשת כתב אישום נגדו בגין ביצוע עבירות מין, וכי ב-2011 נידון על ידי בית המשפט המחוזי לשבע שנות מאסר בפועל ופיצוי כספי. "אלימות היא אלימות היא אלימות ומטרת הבית הזה לקדם לא רק טוב משותף אלא גם מיגור רע משותף."

נשיא המדינה ראובן רובי ריבלין שיסיים בעוד שבועות ספורים את כהונתו כנשיא, התחייב לעמוד לצידן של נשים במאבקן באלימות גם אחרי תום כהונתו. "נהוג לומר שכל המצילנפש אחת כאילו הציל עולם ומלואו. אני גאה להיות פה. למכיל המיזם הזה מגיע מאוחר מדי אבל עבור הרבה נשים אחרות שעבורן הבית הוא עדיין גיהינום תחת איום ופחד ממשי לחייהן, עבורן, יכול המיזם הזה להיות משנה מציאות, משנה גורלות ובעיקר מציל חיים. מצאנו חיסון לקורונה אבל עדיין לא מצאנו חיסון לאלימות נגד נשים אני בטוח שהאקטון הזה של פורום מיכל סלה יקרב אותנו לשם. אסור לנו שהנשים הללו יהיו שקופות. זו לא בעייה של נשים בלבד אלא בעיה של החברה הישראלית כולה. " 

מיכל סלה הייתה אמורה לחגוג אתמול יום הולדת 34. במקום זה היו עסוקים בני משפחתה בהצלת חיים לזכרה. הם גם הפיקו שיר שמורכב מכתביה של סלה, מכתבים ששלחה לאחותה הקטנה ולחברה שלה. עין לא נותרה יבשה כאשר באירוע הגמר בוצע השיר לראשונה בחי על ידי הזמרת ליאור פרץ ואחותה של מיכל- נגה סלה. 

הפרסים בהאקטון עצמו היו נמוכים אבל התמיכה של גוגל, פייסבוק, וחברות טכנולוגיה במשק מסמנים מגמה של מעורבות הולכת וגוברת של עולם ההייטק הישראלי במציאת פתרונות גם לבעיות חברתיות דרך טכנולוגיה. משרדי הממשלה ספק נגררים אחרי המיזם הפרטי הבטיחו לשלב כוחות ולהקים אקסלרטור במימון ממשלתי למיזמים חברתיים נוספים. יש לקוות שאכן כך יהיה בממשלה שעד עצם היום הזה לא העבירה את מלוא הכסף אליו התחייבה כבר בשנת 2017 במסגרת התכנית למאבק באלימות במשפחה.. 

יהיה זכרה מהפכה.  

תמרורי האזהרה פורום מיכל סלה