'להיות אחות, לרגע, לאישה שבחיים לא פגשתי'
הדר הרנשטיין , חברת קבוצת הפייסבוק "סיסטרס – מקום בטוח לספר" שהוקמה על ידי און לייף ובשיתוף נעמת, מספרת על אחד ממקרי האלימות אליהן נחשפה בקבוצה, ועל האופן בו הצליחה לסייע לאישה שלא הכירה
!['להיות אחות, לרגע, לאישה שבחיים לא פגשתי' 'להיות אחות, לרגע, לאישה שבחיים לא פגשתי'](https://www.onlife.co.il/wp-content/uploads/cfi/435352/shutterstock_492809506-scaled_9f36e98c7a4f120fc0fc3e55da24db30.png)
לפני כשנה התחלתי להתנדב בפורום מיכל סלה, ולפני מספר חודשים הצטרפתי גם לפרויקט המדהים מבית און לייף בשיתוף נעמת – קבוצת הפייסבוק "סיסטרס - מקום בטוח לספר". הקבוצה שלנו, סיסטרס – מקום בטוח לספר, הוקמה במטרה להיות פלטפורמה להתייעצות, שיתוף והגשת סיוע בתחומים שונים. היא מרחב בטוח לנשים, וכמובן, רק נשים נמצאות בה. נשים מתייעצות שם על הכל, החל מטיפים לקניות בסופר, יחסים עם חברות, בוסים קשים, הכל. אך חלק גדול מהסיוע נוגע לנשים שחושדות שהן בקשר מתעלל, אלים ולא בריא ומבקשות הכוונה ראשונית.
האלגוריתם של פייסבוק עובד היטב, ובאחוזים גדולים מאד, חלק גדול מהפוסטים אליהם אני נחשפת בפייסבוק הם כאלה שנוגעים למעגל האלימות במשפחה. אני נחשפת לסיפורים על אלימות מינית, אלימות פיזית, אלימות נפשית, אלימות כלכלית. כל הקשת רחבת הטווח פרוסה בפניי במרחק גלילה. זה לא תמיד קל, אבל זאת המשמעות של להיות 'סיסטר מנחה'. כך אנחנו נקראות, הנשים שהן הבסיס לקבוצה. כולנו עברנו הכשרה בעזרתן של רונית לב ארי ויעל לוין מנעמ"ת שליוו אותנו ולימדו אותנו איך כדאי לתווך לנשים שאולי חושדות שהן נמצאות בזוגיות אלימה שמסכנת אותן מכל סוג, ולמדנו איך להיות השיחה הראשונה שתסייע להן באופן הבטוח ביותר.
ואז מגיעה האישה שצריכה אותך
לפני מספר שבועות נתקלתי בפוסט שנכתב בעילום שם באחת מקבוצות הפייסבוק שאני חברה בהן. הכותבת סיפרה שם שהיא גרושה, אמא לשני בנים, ומתגוררת במרחק רב מהגרוש. הוא אינו מכיר בילדיו, לא שותף לגידול ולדאגה לרווחתם. היא המשיכה וסיפרה כי אחת לתקופה הגרוש נוהג להגיע לבניין מגוריה, לרוב בשעות הבוקר המוקדמות או הלילה המאוד מאוחרות. היא סיפרה שכשהוא מגיע הוא צועק, חובט ברכבים, בחפצים, דופק על דלתות ודורש לראות אותה ואת ילדיו. בפעם האחרונה שזה קרה הוא אפילו נעצר ונלקח לתחנת המשטרה להמשך חקירה.
כתבתי לה שאני מזמינה אותה להצטרף לקבוצת הסיסטרס, שם תוכל לקבל הקשבה וסיוע. המלצתי לה לכתוב בקבוצה, לשמוע, ובעיקר לא לעשות צעד לפני פניה לגורם מקצועי שיוכל לתת לה מענה נכון. כך לימדו אותנו, כיוון שלעשות צעדים יכול להיות טריגר שיסכן אותה. כמה שזה אבסורד, כדאי שתהיה חכמה, ולא צודקת. בתוך מספר שעות היא נכנסה לקבוצה, ולאחר מכן כתבה פוסט שתיאר את המצוקה שהיא חווה והחלה לקבל המון תגובות. כולן ייעצו לה בהתאם למה שלמדנו, וביקשנו שקודם כל תשתף, ותיעזר בעוד אנשים מהמעגל הקרוב לה, חוץ מאיתנו. הסברנו לה את החשיבות.
בנוסף כתבתי לה בפרטי שאני מציעה לה בשלב זה לפנות למוקד נעמת 9201* על מנת לקבל הכוונה מקצועית בתחום האלימות במשפחה. מהדברים שכתבה היה ניכר שהיא מבינה את המצב שהיא נמצאת בו, וזה בדיוק השלב שבו כדאי לפנות לגורמים מקצועיים. בתוך יום היא פנתה, קיבלה סיוע, ניגשה לבית המשפט והוציאה צו הרחקה.
מה שעוד היה חשוב הוא, שלפוסט שלה הגיבו עוד נשים שיצאו מזוגיות אלימה, כלכלית או נפשית, וגם נשים שפשוט חיבקו מרחוק, חיזקו, והעניקו מנסיונן האישי. גם אלו שלא חוו זאת היו שם כדי להקשיב ולשלוח תמיכה. אני בטוחה שזאת אולי הפעם הראשונה שהיא הרגישה שהיא לא לבד במועקה אליה נקלעה, וזו בדיוק החשיבות הגדולה שבשיתוף. לא להישאר לבד עם המצוקות והפחדים, לא לפעול על אוטומט, לא לנקוט בצעדים שעלולים להזיק ולדרדר את האיומים והאלימות בבית. להתייעץ, לקבל הכוונה מקצועית ורק אז לבצע.
להיות סיסטר של מישהי שאת לא מכירה
החוויה של סיסטר מנחה בתוך הקבוצה יכולה לעיתים להיות מאוד מציפה. זה אומר להיות אחות, לרגע, לאישה שבחיים לא פגשתי. אך זאת זכות וגם חובה של כולנו: להגיב לסימני אזהרה, למצוקה – גם אם היא לא נשמעת בגלוי ובקול ברור, ולעזור ככל שנוכל. אני מאמינה שרק כך נוכל להתחיל לתקן ואולי, רק אולי, גם לשים סוף למקרי רצח של נשים שכל רצונן הוא לחיות חיים טובים ושקטים.
מערכת און לייף מזמינה אותך לקבוצת הפייסבוק " סיסטרס - מקום בטוח לספר", אותה הקמנו יחד עם נעמת. מרחב בטוח לנשים בו תוכלו לייעץ ולהתייעץ בכל מה שחשוב לך או מציק, מעכב או מקשה עליך. כל אחת מאיתנו היא גם זו שאולי יש לה את הפתרון או העצה החכמה שיכולים להציל אישה אחרת.
.