"אלימות במשפחה היא לא רק אלימות פיזית"- איך להתגרש בביטחון כשיש אלימות בבית?
המציאות של זוגיות אלימה היא מציאות קשה, אך היא לא מחייבת. כן אפשר לצאת ממנה, אך חשוב מכל לעשות זאת בביטחון. אז איך ניתן לבצע פרידה וגירושין בצורה בטוחה? כיצד לזהות את ה"אלימות השקופה" שאינה מתבטאת בצורה פיזית? ומה לעשות ביום שאחרי? במיוחד עבור יום המודעות לאלימות במשפחה שחל השבוע, עו"ד כרמל סחף מסבירה
המציאות של זוגיות אלימה היא קשה, מורכבת ומסובכת. ברקע של אלימות במשפחה, כל צעד של פרידה או גירושין יכול להרגיש כמו אתגר בלתי עביר, ולעיתים להיות מסוכן. עם זאת, אם החלטת להיפרד מבן או בת הזוג בעקבות אלימות, ישנם צעדים חשובים שיכולים לעזור לך לעבור את התהליך בצורה בטוחה ומסודרת. אומר מראש במידה מסוימת, דווקא האחרונים לעיתים מציגים מציאות מורכבת יותר.
עורכת הדין כרמל סחף, עו"ד ומגשרת -מומחית בהסכמים במשפחה, מסבירה את הצעדים שחשוב לנקוט, וכיצד ניתן לצאת ממערכת יחסים אלימה בביטחון. כמי שעברה הליך גירושין בעצמה (שאינו על רקע אלימות משפחה), כרמל מכירה מקרוב את הקשיים הכרוכים בהליך הגירושין, ואת החשיבות האדירה לבחירת הדרך בה בוחרים להיפרד, כדי להבטיח את שלומם ורווחתם של בני הזוג וילדיהם לשנים רבות.
איך להתכונן לשיחת הפרידה?
הצעד הראשון בתהליך הגירושין במקרה של אלימות במשפחה הוא הכרה בכך שמדובר במצב מסוכן ומזיק, שדורש פעולה מיידית. אלימות במשפחה לא בהכרח מתבטאת רק באלימות פיזית; היא יכולה לכלול גם אלימות רגשית, כלכלית או מינית. קיימים זוגות שמצליחים, בהליך משמעותי של טיפול זוגי, לצאת ממעגל האלימות שהם חווים בתוך המשפחה. אבל אם זה לא המקרה שלכם, ואת מבינה שיש הכרח לסיים את המערכת הזוגית, לפני כל צעד של פרידה, חשוב להבטיח את הבטיחות האישית שלך ושל ילדיך (אם ישנם ילדים).
חשוב לבצע את שיחת הפרידה במקום שבו תרגישי בטוחה, למשל במקום ציבורי, או אצל בני משפחה. אחת האפשרויות היא לבקש מאדם קרוב שישהה בקרבת הבית, ולקיים את השיחה כאשר הטלפון פתוח, כך שאותו אדם יכול להגיב באופן מיידי אם יש צורך. כדאי ליצור תכנית יציאה מראש: לאן תוכלי ללכת במקרה חירום, איך תוכלי לתקשר עם בני משפחה או חברים, ואיזה אמצעים יש לנקוט על מנת להימנע מהתעמתות ישירה. יש להימנע מלהגיב לפעולות האלימות או לשוחח על פרידה בזמן שבן הזוג האלים כועס או תחת השפעת אלכוהול או סמים.
אמנם, משפחות שיש בהן רקע של אלימות אינן זהות זו לזו. במקרה הקיצון נמצאת אלימות חמורה עד כדי סכנה חיים למי מבני המשפחה, ובמקרים אחרים האלימות אמנם קיימת, אך היא לא הדבר העיקרי המכתיב את הדינמיקה בין בני זוג. ועדיין, בכל מקרה בו יש חשש, אסור לקחת את הסיכון ויש לפעול בזהירות במקרה של רצון להיפרד.
קבלת תמיכה מקצועית
אם יש לך רקע של אלימות במשפחה, הדרך להוציא את עצמך מהמקום הזה מצריכה תמיכה מקצועית. חשוב להתייעץ מראש עם עורך דין שמתמחה בזכויות נשים או בזכויות קורבנות אלימות במשפחה. כדאי להקפיד על התייעצות דיסקרטית, כך שבן הזוג האלים לא יידע שפנית לקבלת ייעוץ. השתדלי ליצור את הקשר עם עורך הדין באופן שלא יעורר חשד, וחישבי מראש כיצד תוכלי לשלם עבור הייעוץ כך שלא יתגלה. כאשר מדובר באלימות כלכלית, זה עלול להיות אתגר ממשי. תוכלי לבדוק את זכאותך לייצוג משפטי מטעם המדינה או מטעם גורמים מסייעים אחרים שמעניקים ייעוץ משפטי.
הנזקים שנגרמים כתוצאה מאלימות משפחתית הם חמורים ומחייבים טיפול מקצועי, לכן רצוי לפנות לקבלת טיפול מתאים עבור עצמך, ובמידת האפשר עבור הילדים. אם יש לך חברים ובני משפחה להיעזר בהם, זה הזמן לעשות זאת, ולהכין לעצמך תשתית רחבה ובטוחה ככל הניתן. קיימת אפשרות שבן הזוג הפוגע יהיה נכון גם הוא לתהליכי ייעוץ מקצועיים, כגון קבוצות תמיכה או הדרכת הורים, או אפילו טיפול פסיכולוגי. ההכרה בכך שגברים אלימים ניתנים לטיפול הולכת ותופסת תאוצה בשנים האלה, ויותר ויותר גברים אלימים פונים לקבלת סיוע. אם בן הזוג מוכן לשקול תהליכי שיקול וטיפול, כדאי לעודד אותו לכך, גם אם ההחלטה על הפרידה היא סופית.
מהי הדרך המתאימה להתגרש כשיש רקע של אלימות במשפחה?
השאלה מהי הדרך המתאימה להתגרש תלויה מאוד בעצימות האלימות, ובהשפעה על הדינמיקה בין בני הזוג. כאשר האלימות מתרחשת בתדירות גבוהה, או שעצם האיום באלימות משמעותי ונוכח בחיי המשפחה, יחסי הכוחות בין בני הזוג משתנים באופן דרסטי, וזאת אפילו אם לא קיים חשש לחייו של הצד הנפגע.
המאפיינים של זוגות כאלה בגירושין עשויים להיות, בין היתר, חוסר שווין בין הצדדים, שמונע מהם לנהל משא ומתן באופן חופשי והוגן. הצד שנתון לאלימות, נמצא בעמדה פגיעה ונחותה ומתקשה להביע את רצונותיו וצרכיו, לפעמים אפילו בפני עצמו. בנוסף, קיים חשש שהצד הנפגע ייכנע לוויתורים רק כדי להימנע מעימותים.
לכן, במקרים של אלימות בעצימות גבוהה, שיוצרת יחסי כוחות בלתי מאוזנים, ובוודאי מקום בו יש חשש לשלומו הפיזי של אחד הצדדים או של הילדים, הדרך המתאימה להתגרש תהיה באמצעות פנייה לערכאות משפטיות, כאשר כל אחד מהצדדים מיוצג על ידי עורך דין. במקרה הזה היתרון של הייצוג הוא באיזון פערי הכוחות בין הצדדים, וסיוע לצד הנפגע לגבש את הצרכים ורצונות שלו בתוך הבנת המסגרת המשפטית הקיימת ולהימנע מקיפוח זכויותיו, כך שהתוצאה שתתקבל תתאים גם לצרכיו האישיים. בנוסף, במקרה שיהיה צורך להתערבות שיפוטית מהירה כגון בקשה לצו הרחקה, לצד הנפגע יש כתובת מיידית לסיוע.
האם בכלל ניתן להתגרש שלא דרך בית המשפט כשיש רקע של אלימות במשפחה?
נהוג לחשוב שלא, אבל במקרים שבהם האלימות אינה נמשכת וניתן לזהות שהצד האלים נמצא בתהליך שיקום או שינוי, יתכן ויש מקום לשקול אפשרות של גירושין מחוץ לכותלי בית המשפט. במקרים בהם זה אפשרי, התרומה עשויה להיות משמעותית, משום שהליכים אלטרנטיביים להליכים משפטיים מסייעים להפחית את המתח והלחץ, פוגעים פחות במרקם החיים המשפחתי אחרי פרידה ומאפשרים יחסים הוריים תקינים יותר בהמשך הדרך. כאשר הצד האלים נמצא בתהליך שיקום, הליכי גירושין מחוץ לבית המשפט עשויים לתמוך את תהליך השיקום, גם בתקופה מתוחה וקשה, ולהקל על הגירושין.
אחת האפשרויות שניתן לשקול במקרים המתאימים היא הליך של גירושין בשיתוף פעולה. גירושין בשיתוף פעולה הם הליך שבו בני הזוג מנסים להגיע להסכמות על תנאי הגירושין, כמו חלוקת רכוש, זמני שהות, ומזונות תוך שיתוף פעולה וללא הליך משפטי. בהליך כל אחד מבני הזוג מיוצג על ידי עורך דין מטעמו, אשר עבר הכשרה מיוחדת, כאשר עורכי הדין מחויבים שלא לייצג את הצדדים בבית המשפט אם ההליך לא יסתייע. בנוסף, ההליך כולל מעורבות של אנשי מקצוע מתחומים כלכליים או רגשיים, כגון יועצים כלכליים, פסיכולוגיים ומדריכי הורים, שגם הם עברו הכשרה מיוחדת, בכדי לספק מעטפת תומכת ומחזיקה, במקרים של קונפליקט בעצימות גבוהה.
הליך גירושין בשיתוף פעולה עשוי לגלם כמה יתרונות עבור זוגות בגירושין כשקיים רקע של אלימות. כאשר שני הצדדים מיוצגים, מתאפשר צמצום של פערי הכוחות בין בני הזוג, והבטחה שכל אחד מהם יקבל החלטות שלא מתוך הכרח או פחד, אלא בהתאם לצרכים האישיים. בנוסף, וחשוב מאוד, הליווי המקצועי מאפשר מרחב מוחזק ובטוח, עבור בני הזוג ועבור הילדים שלהם, ומסייע לשמור "אצבע על הדופק" בכל הקשור להתנהלות של בני הזוג בתהליך הגירושין ולהבטחת שלומם ושלום הילדים.
האם גישור עשוי להתאים כאשר קיימת אלימות במשפחה? במקרים מסוימים ומאוד בזהירות. רק כאשר אירועי האלימות נדירים ואינם חמורים יחסית, וכאשר יחסי הכוחות בני הזוג נותרו מאוזנים, ניתן לשקול פנייה לגישור. גם במקרה כזה, חשוב להיות מלווים נוסף בייעוץ מקצועי מתאים, ולהגדיר באופן ברור ביותר מהם התנאים שמאפשרים את קיומו של הליך הגישור. כל חריגה מהתנאים המוגדרים, כגון אירוע אלימות, פעולות חד צדדיות מכל סוג (למשל פעולות בחשבון בנק ללא הסכמה) צריכה להביא להפסקה של הגישור באופן מיידי, כדי שלא לסכן את אחד הצדדים.
לסיכום, גירושין במצבים של אלימות במשפחה הם תהליך לא פשוט, שמחייב התמחות, סבלנות ותמיכה מקצועית. חשוב לזכור כי יש לך את הזכות להפסיק את המעגל האלים, לשמור על שלומך ושל שלום ילדיך, ולחפש סיוע ותמיכה. התמודדות עם אלימות במשפחה דורשת תעוזה, אך גם אסטרטגיה נכונה ושימוש בכלים המשפטיים והפסיכולוגיים הזמינים יכולים להוביל אותך אל חיים חדשים ובטוחים יותר.